Güneşi depresyon sebebi

Güneşi depresyon sebebi
Günlerin kısalması ve bununla ilişkili olarak güneş ışığının da azalması kış depresyonu riskini artırıyor. Gün ışığı azaldıkça mutluluk hormonu olarak da bilinen serotonini taşıyan protein azalması insanların ruh halini olumsuz etkiliyor

Mevsimler değişirken insan beyninin kimyası da değişiyor. Mevsimlerde yaşanan değişiklikler insanların kendini zaman zaman kötü hissetmesine hattta depresyona girmesine neden oluyor. Samsun Sağlık İl Müdürlüğünün internet sitesinde yer alan bilgilendirme haberinde de gün ışığının insan ruh hali üzerindeki etkilerine yer verildi.

MEVSİMLE BİRLİKTE BEYİN KİMYASIDA DEĞİŞİYOR
İnsanları depresyona sürükleyen nedenlerden birisi de özellikle gün işığının az görülmesi. Gün ışığının az görülmesiyle paralel olarak insanlarda kış depresyonu görülmeye başlıyor. Uzmanlar, gün ışığı azaldıkça beyinde ruh halini düzenleyen ve çoğu zaman mutluluk hormonu olarak da bilinen serotonini taşıma görevi üstlenen bir proteinin seviyesinin de azaldığını ve insanların kendilerini daha kötü hissetmeye başladıklarını söylüyor. Bu yüzden de insanlar enerjilerini yitiriyor, çok yemeye başlıyor ve daha fazla vakitlerini uyuyarak geçirmek istiyor. Yani kış depresyonunun altında değişen beyin kimyası yatıyor.
Araştırmaya göre güneşli coğrafyalarda yaşayanların daha enerjik ve neşeli olmasının nedeni de gün ışığının süresine göre değişen beyindeki protein düzeyi.

Yaprak Koçer