Günlük enerji için mutlaka sahura kalkılmalı
Bu nedenle üşüme, halsizlik, baş ağrısı ve işe karşı bir isteksizlik yaşanmaktadır. Günlük alınması gereken enerjiyi yakalamak için sahura mutlaka kalkılmalıdır" dedi.
Yaklaşan Ramazan ayı nedeniyle vatandaşlara beslenme ile ilgili bilgi veren Diyetisyen Ezgi Eker Göktaş, özellikle son yıllarda sıcak yaz günlerine denk gelen Ramazan ayı boyunca sağlıklı ve dengeli beslenmenin çok daha fazla önem kazandığını ifade etti. Ramazan ayında günlük öğün sayısı azalırken, su tüketiminin de sınırlandığını dile getiren Diyetisyen Göktaş, "Kesinlikle kilo vermek için oruç tutulmamalıdır. Bu durum metabolizmanın bozulmasına ve kilo yerine sadece kas ve su kaybına neden olmaktadır. Oruç sırasında uzun süreli açlıkla beraber gün boyunca kan şekeri düşmekte ve vücut ısısı azalmaktadır. Bu nedenle üşüme, halsizlik, baş ağrısı ve işe karşı bir isteksizlik yaşanmaktadır. Sağlıklı insanların metabolik dengesinde bu değişiklikler çok önemli olmasa da, bazı hastalıklarda özellikle şeker hastalığı, karaciğer yetmezliği gibi veya hamilelik gibi özel durumlarda olumsuz sonuçlar doğurabileceği göz ardı edilmemelidir" dedi.
Kronik hastalığı olan kişilerin uzman hekime danışarak oruç tutması gerektiğini söyleyen Diyetisyen Göktaş, azalan öğün sayısını az ve sık yiyerek sahur ve iftar dahil 1-2 ara öğünle dörde çıkarmanın doğru olacağını belirterek, "Günlük alınması gereken enerjiyi yakalamak için sahura mutlaka kalkılmalıdır. Oruç açılırken kan şekeri çok düşük olduğundan kısa sürede çok miktarda besin tüketme isteği doğmaktadır. Yapılan en büyük hatalardan birisi de çok hızlı bir şekilde, çok yüksek miktarda besin tüketmektir. Beyin doyma emrini yemekten 15-20 dakika sonra verir. Çok hızlı yemek yemek ve bu süre içinde yüksek enerjili besinler tüketmek Ramazan ayında kilo alımına neden olabilir. İftar ve sahur yemeklerinde tüm besin gruplarından her gün yeterli miktarda alınmalıdır. Günde ortalama 2- 2.5 litre su tüketilmelidir. Kafein içeriği yüksek çok koyu çay ve kahve yerine hem enerji veren hem de sıvı ihtiyacını karşılayan ayran, taze sıkılmış meyve suları, soda, sebze suları gibi içecekler tercih edilmelidir. Sahurda, karbonhidrat içeriği yüksek, aşırı şekerli gıdalardan sakınılmalıdır. Tokluk süresini artırmak için, yumurta, süt, peynir gibi protein içeriği yüksek ve sindirimi uzun süren gıdalar tercih edilmelidir" dedi. (DHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.