Gurbetçiler Türkiye'yi Neden Özlüyor?

Gurbetçiler Türkiye'yi Neden Özlüyor?
Aile ile yan yana olamamanın verdiği burukluk hemen her gurbetçi için ön plana çıkan duygulardan bir tanesidir.

 

Türkiye’den çeşitli nedenlerle göç etmiş ve yaşamlarını farklı coğrafyalarda sürdüren gurbetçilerin büyük bir çoğunluğu için Türkiye çok önemli bir yerde durur. Her bireyin vatanına olan hasretinde tetikleyici neden farklı olsa da genellikle gurbetçilerin ağzından ‘Türkiye’yi hiç özlemedim’ lafını duyamazsınız. Peki, daima özlem duyulan ve her yaz milyonları bulan insanların sınır kapılarından ülkemize akın etmesine neden olan hususlar nelerdir?

Sizler için gurbetçilerin en çok özlediği şeyleri listelerken gurbetçi olmanın zorluklarına da değinmek istiyoruz. İşte gurbette en çok özlenen şeyler!

Aile ve Dostlar

Almanya, Fransa, Hollanda ya da dünyanın başka bir coğrafyasında bulunan gurbetçiler çekirdek ailelerini yanlarına almış olsalar da bütün akrabalarını ve sevdiklerini başka bir ülkeye götürememişlerdir. Bu durumda ister anne – baba ister dayı ve teyze gibi daha uzak akrabaların Türkiye’de kalması durumu ile karşılaşılır. Akrabalarını ve dostlarını sık sık göremeyen gurbetçiler daima özlem içerisinde olur.

Aile ile yan yana olamamanın verdiği burukluk hemen her gurbetçi için ön plana çıkan duygulardan bir tanesidir. Uzun yıllar başka bir ülkede kalmak bu duygudan sıyrılma konusunda herhangi bir ayrıcalık tanımaz. Zaman geçse de bu durum genellikle değişmez.

Yemek Kültürü

Yurtdışında yaşamak pek çok şeyden feda etmek anlamına gelir. Feda konusunda ilk ve en önemli konulardan bir tanesi de yemeklerdir. Türk mutfağı dünyanın en zengin mutfaklarından bir tanesi olduğu gibi insanların lezzetine bayıldıkları seçeneklerle doludur. Sadece Türklerin değil yabancıların dahi tadına doyamadıkları yemek kültürüne özlem duymak hemen her gurbetçinin ortak özelliğidir.

Yurtdışında malzemeleri tedarik ederek çeşitli Türk lezzetlerini yapmak mümkün olsa da Türkiye’deki tadı ve lezzeti yakalamak çok mümkün olmaz. Bu da gurbetçilerin Türkiye’ye olan özleminde başı çeken konular arasındadır.

Kültürel Farklılıklar

Yurtdışında yaşamanın gurbetçiler için en zorlu yanlarından bir tanesi de kültürel olarak farklı bir ortamda yaşamak zorunda olmalarıdır. Türk toplumunun gelenek ve göreneklerine alışmış insanlar için yeni bir kültüre alışmak zor gelir. Daima özüne ait olanı araya gurbetçilerin yaz gelsin ve ülkeme gideyim hayalinin nedenlerinden en önemlisi kültür olabilir.

Genç nüfus için bu durum çok söz konusu değilmiş gibi görünse de aslında aile içerisindeki yaşantısı ile dışarıda akan dünya arasındaki farklılık genç gurbetçiler için de zorluk oluşturur. Bu da aile içi yaşama daha uygun olan Türkiye’de bulunmayı değerli kılar. Sonuç olarak yaş ve cinsiyet ne olursa olsun gurbetçiler için yurtdışında olmak her zaman kolay olmaz. Özellikle yurtdışında yeni taşınanlar için adapte olma süreci de zorlu bir süreç olabilir. Örneğin, yurtdışında yaşayan Türklerin deneyimlerini aktararak bu süreci yeni taşınan Türkler için daha kolay hale getirmeye çalışan mecralardan bir tanesi.

Dil Sorunu

Yurtdışında bulunmak aile özlemi, yemeklere uzak kalmak ve farklı bir kültürde yaşamak kadar dil sorununu da çözmeye çalışmak ile birlikte gelir. Yıllarca Türkiye’de yaşamış insanların sokağa çıktıklarında Türkçe konuşan tek bir insana dahi rastlayamıyor olmaları oldukça zorlu bir sürece işaret eder. Özellikle yaşlı gurbetçiler için dil sorununun çok daha büyük problemlere yol açtığı ifade edilebilir.

Uzun yıllardır yurtdışında yaşayan ya da orada doğmuş büyümüş kişiler için dil bir problem olmasa da ana dilini konuşma ile ilgili özlem duymaları aslında Türkiye’de bulunmak istemelerinin temellerinden bir tanesidir.

Dini Hassasiyetler

Türkiye, Müslüman nüfusun yoğunlukta olduğu bir ülkedir. Yurtdışında ise Türklerin gurbetçi olarak yaşadığı başta Almanya olmak üzere birçok ülkede Hristiyan nüfus çoğunluğu oluşturmaktadır.

Türklerin yurt dışında yaşarken özlem duydukları konulardan biri olan ibadet ve dini özgürlük bazı ülkelerde arzu edilen seviyede değildir. Dini özgürlük açısından sorun yaşanmayan ülkelerde bile örneğin bir Ramazan ya da dini bayramları gurbetçilerin ülkemizde yaşamak istemesi oldukça anlaşılabilir bir durum oluşturur.

Gurbetçiler Neden Türkiye’ye Dönmüyor?

Bu anlattığımız özlem duyulan konular her daim olmasına rağmen Türkiye’den yurtdışına olan göç ve yurtdışında yaşamaya olan ilgi de artıyor. Yurtdışında yaşayan gurbetçilerin de genellikle emeklilik dönemi öncesinde Türkiye’ye dönmediğini gözlemliyoruz. Avrupa’da ya da ABD’de yaşamın da başta maddi olmak üzere ülkemize oranla birçok artısı bulunuyor. Türkiye’ye tatillerde gelerek özlemini gideren gurbetçiler de yine de kurduğu düzenini genellikle değiştirmek ve yurtdışında yaşam fırsatını tepmek istemiyor.

Bu noktada isteyen bir gurbetçinin ailesine orada kazandığının bir kısmını gönderdiğinde kur farkı sebebiyle Türkiye’deki yakınlarına da iyi bir şekilde destek olabildiğini söylemek mümkün ya da Türkiye’ye tatile geldiğinde normalde Türkiye’de yaşasa yapabileceğinden çok daha lüks bir tatil ortamı da yakalayabildiğini söylemek gerekiyor.

Bu sebeple gurbetçilerin Türkiye’ye özlemi ve Türkiye’ye dönmemesi arasındaki ikilem uzun yıllar da süreceğe benziyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.