Güvenlik reformu görüşüldü

Güvenlik reformu görüşüldü
Samsun Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası tarafından düzenlenen " Sosyal Güvenlik Reformu" konulu seminer Samsunlu işadamlarını bir araya getirdi

Samsun Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası (SMMMO) tarafından üyelerine yönelik, 1 Ekim 2008 tarihinde yürürlüğe giren Sosyal Güvenlik Kanunu ile ilgili eğitim semineri gerçekleştirildi. Atakum Belediyesi Eğitim ve Eğlence Merkezi'nde verilen seminere SGK Başmüfettişi Resul Kurt'un yanı sıra, SGK Samsun İl Müdürü Saffet Çalışkan, Vergi Daire Başkanı Şuayip Sevgi, Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği Genel Sekreteri(TÜRMOB) Yücel Akdemir, Samsun SMMMO Başkanı Ahmet Hayvalı, İstanbul SMMMO Başkanı Yahya Arıkan ve çok sayıda üye katıldı.

SAĞLIK HARCAMALARINDA ARTIŞ VAR
Yürürlüğe giren Sosyal Güvenlik Kanunu ile ilgili katılanlara bilgi veren Resul Kurt, bugüne kadar devlete aktarılan SSK primlerinin toplamının 2 trilyon dolar olduğunu söyledi. Türkiye'de IMF'den 500 milyon dolar kredi alabilmek için Kemal Derviş'in başbakan yardımcısı yapıldığına dikkat çeken Kurt, "Sosyal güvenlikte 1994 yılında 39 milyon YTL açık vardı. 2007 yılında ki açık ise resmi kayıtlarla 25 milyar YTL ve 2008 yılının ilk 8 ayındaki cari açık ise 17 milyar YTL olmuştur. Sağlık harcamalarında her yıl yüzde 100 bir artış var. 2001 yılında 284 milyon YTL olan özel sağlık hizmetlerin tutarı 2007 yılında 2 milyar 345 milyon YTL iken, 2008 yılı ilk 8 ayında 3.5 milyar YTL'ye çıkmıştır" dedi.

SAĞLIK SİSTEMİ İFLAS EDEBİLİR
SGK sisteminde 2009 yılı bütçesine ayrılan payın 46 milyar YTL olduğunu dile getiren Başmüfettiş Resul Kurt, Sosyal Güvenlik Reformu'nun ardından her şeyin güllük gülistanlık olacağını kimsenin düşünmemesi gerektiğinin altını çizdi. Türkiye'de toplanan primlerin ancak emekli aylıklarını ödemeye yettiğini kaydeden Kurt, "Bunun haricinde sosyal güvenlik sisteminde sağlık harcamaları, idari ve genel giderler hazine tarafından finanse ediyor. Emekli aylıklarındaki cari açık her yıl yüzde 10 oranında artıyor. Sağlık hizmetleri ise her yıl yüzde 100 artıyor. Türkiye'de 3 yıl sonra sağlık sistemi iflas edebilir; Çünkü o yöne doğru gidiyoruz" şeklinde konuştu.