Güvenlikte sivil unsur

Güvenlikte sivil unsur
Son yılların gözde mesleği özel güvenlikçiliğin iş sahası oldukça geniş. Sıcak, soğuk, yağmur, kar demeden her türlü koşulda çalışan, insanlara hizmeti kendilerine ilke edinmiş güvenlik görevlileri yaptıkları işin bilinciyle hareket ediyorlar. Onca zorluk

Son yılların gözde mesleği özel güvenlikçiliğin iş sahası oldukça geniş. Sıcak, soğuk, yağmur, kar demeden her türlü koşulda çalışan, insanlara hizmeti kendilerine ilke edinmiş güvenlik görevlileri yaptıkları işin bilinciyle hareket ediyorlar. Onca zorluklara rağmen güvenlik görevlilerinin tek bir sözü mesleklerini özetliyor: "Bu mesleği sevmeyen yapamaz."

"Güzel bir güne başlamak istiyorsanız, güzel karşılanmanız gerekir" sözü, güvenlik görevlilerinin durumlarını en iyi ifade eden sözlerden biri olsa gerek. Çünkü kamu ya da özel sektör olsun nereye giderseniz gidin sizi karşılayan ilk kişi güvenlik görevlisidir. O nedenle de nasıl karşılandığınız hem sizin hem de güvenlik çalışanı için önemlidir. Onların da sevinçleri, hüzünleri, sıkıntıları var ama bunların hiçbirini karşılarındaki insana yansıtmadan işlerini yapmak zorundadır.

MÜCADELE İNSANLARI
Güvenlik görevlileri çalıştıkları yere göre her gün binlerce insanla yüz yüze olmak zorunda. İnsan ilişkileri ve sorunları çözme noktasında belli bir sınırları yok. Bu bazen danışma, bazen halkla ilişkiler bazen de asli görevleri olan güvenlik olabiliyor. Asıl sorun da zaten bu noktada başlıyor. Böylesine geniş bir yelpazede hizmet sunan bu insanların çalışma şartları oldukça ağır. 9 yıldan beri güvenlik görevlisi olarak hizmet veren İlhan Hundur, "Bizler de herkes gibi yaşam mücadelesi veren insanlarız" diyerek başladığı konuşmasında, güvenlikçilerin yaşadığı sorunlara gerçekçi tespitler yaparak sorunları gözler önüne seriyor.

MESLEK SEVGİSİ ŞART
İlhan Hundur, Yabancılar Çarşısı'nda güvenlik Şefi olarak çalışıyor. "9 yıldan beri bu mesleğin içerisindeyim" diyen Hundur, konuşmasında özellikle bu meslekte insan ve meslek sevgisinin birbirlerinden ayrılmaz iki parça olduğunu vurguladı. Hundur, "Benim severek, isteyerek yaptığım bir meslek. Güvenlik işi aslında zor olsa da kendi adıma bu mesleğe ilgim olduğu için zor gelmiyor. Bu durumu sadece bizim meslekle sınırlamıyorum. İnsan hangi mesleği yaparsa yapsın işini isteyerek severek yaptığı zaman başarı arkasından geliyor. Biz Yabancılar Çarşısı gibi ismi Samsun'a mal olmuş bir çarşıda görev yapmanın bilincinde hareket etmek zorundayız. Çarşımızı günde yaklaşık 7 bin kişi ziyaret ediyor. Böylesine insan yoğunluğunun olduğu bir yerde güvenliği ve insanların huzurunu sağlamak özverili bir çalışma istiyor. Biz ekip olarak çarşı esnafımızın ve ziyaretçilerimizin her türlü sıkıntısına cevap vermeye çalışıyoruz. Diğer sektörlere göre işimiz daha riskli ve zor. O yüzden daha fazla dikkat istiyor. Çarşımızda bulunan 50 kamera 4 monitör sayesinde 24 saat boyunca güvenliği sağlıyoruz."

"HER AN HER ŞEYLE KARŞILAŞABİLİYORUZ"
"Her an, her türlü olayla karşılaşabiliyoruz" diyen Hundur," Gün içerisinde yaşadığımız sorunlar büyük ve stresi fazla. Her şeyden önemlisi onca insanın güvenliğinden siz sorumlusunuz. Biz gün içerisinde yaşadığımız olayları değerlendirirken hizmet verdiğimiz kesimin risk faktörünü nasıl sıfırlayabiliriz derdindeyiz. Bütün bu yaşananlara geniş bir açıdan baktığınızda yaşadığımız sıkıntılar az çok anlayabilirsiniz. Tabi bunlar mesleğimizin zorluğunu gözler önüne sermek için sarf edilmiş sözler. Daha önce de belirttiğim gibi bu işi sevmeyen yapamaz. Ayrıca mesleğimizi daha iyi şartlarda yapabilmemiz için emniyet hizmeti tazminatının özel güvenlik çalışanlarına da verilmesini istiyoruz. Özel Güvenlik Çalışanları toplu taşıma araçları indiriminden de yararlandırılmalıdır. Yani burada asıl vurgulamak istediğim nokta özel güvenlik görevlilerin kıdem tazminatı hakkı görmezden gelinmekte bunların iyileştirilmesi güvenlikçilerin yarınlara daha iyi bakmalarına vesile olur."

"GÜVENDE HİSSETTİRMEYE ÇALIŞIYORUZ"
Bu mesleği seçmenizde rol oynayan etmenler nedir sorumuza içtenlikle cevap veren Elife Kama, "Babam polis memuru olduğu için bu mesleği seçtim. Bazı insanlarda olan meslekle ilgili tereddütler bende hiçbir zaman olmadı. Zaten en başından beri ailemin desteğini hep arkamda hissettim. Yani bilerek, isteyerek bu mesleğe girdim. Bayanların çalışmasıyla ilgili insanların önyargıları bu meslekte de kendini hissettirmiyor değil. Ama bizim görev yaptığımız Yabancılar Çarşısı'na gelen ziyaretçilerimizin yarıdan fazlası bayan. Böyle bir ortamda bir bayanın olması insanlara ayrı bir sıcaklık ve güven duygusu veriyor. Alışveriş ortamında bence en önemli faktör insanların kendilerini güvende hissetmeleri. İşin başka bir boyutu daha var; o da, güvenlikçilerin olaylara müdahale etme noktasında karşınıza çıkıyor. Olay olduğunda bizim doğrudan olaylara müdahale etme şansımız yok. Zaten bayan olarak erkek meslektaşlarımıza göre böyle durumlarda daha etkisiz kalıyoruz."

BİR ÇATI ALTINDA OLMAK İSTİYORLAR
Son 4-5 yıldan beri Samsun'da revaçta olan mesleklerin başında özel güvenlik işi olduğunu belirten Kama," Bunun birinci nedeni istihdam edilme oranının yüksek olması. Yoksa bu işi gerçekten severek yapan insan sayısı gerçekten çok az. Yani çoğu insan sadece işim olsun diyerek yapıyor. Bunun dezavantajları ileriki dönemlerde ortaya çıkıyor. Bir başka önemli nokta da özel güvenlik görevlisi olmak anlamında sahip olduğu hakların bilincinde olan insan sayısı az ve şu anda Samsun'da bir çatı altında birleşemediğimiz için haklarımızı ve durumumuzu iyileştirme anlamında sahipsiziz. Çalışma saatlerimiz uzun, özel güvenlikçilerin yetkileri çok kısıtlı. Bizim olaylardaki rolümüz sadece caydırıcılık. Sürekli olmasa da genelde gergin ortamlarda bulunuyoruz. Dolayısıyla karşılıklı anlayış ve iyi niyet gerekiyor" diyerek insanlardan biraz daha anlayış beklediklerinin altını çizdi.