"HAKKIMIZI ARAMAK İÇİN MEYDANA İNDİK"

"HAKKIMIZI ARAMAK İÇİN MEYDANA İNDİK"
Anadolu Sağlık Sen’in Genel Merkez Yönetim Kurulu ve şubeleriyle birlikte geniş katılım sağladığı Ankara Ulus’taki eyleme HAKSEN, BASK, Birleşik Kamu İş, Hak Sen, Şehit Gazi Sen ve Yurt Sen gibi Kamu Konfederasyonlar Platformuna üye sendikalar katıldı. Eyleme olan yoğun ilgi dikkati çekti.

Kamu çalışanlarının, Merkez Bankasının enflasyon hedeflerine ve TÜİK’in gerçeği yansıtmayan enflasyon oranlarına mahkûm edilmesine karşı çıkan ve Anayasal hak olan insanca yaşama hakkının sağlanmasının talep edildiği eylemde, günün ekonomik koşulları dikkate alınarak gerçekçi rakamlarla maaşlara zam yapılması gerektiği ifade edildi. Kamu Konfederasyonlar Platformu tarafından yapılan ortak açıklamada ana başlıklarıyla şu konulara değinildi: Asgari ücrete %54 zam yapılarak maaşların 8.500 TL’ye çıkarıldığını, ancak bunun bile günün ekonomik koşulları dikkate alındığında alım gücünün sağlanması açısından yetersiz olduğuna dikkat çekildi. Memur ve memur emeklilerinin beklentilerinin de en az asgari ücrete yapılan zam oranı kadar olduğu vurgulanırken, önce %25, daha sonra %5 ilave artışla %30 zam verilerek enflasyonun üzerinde zam yapıldığı algısının oluşturulduğu ifade edildi. Bağımsız kuruluşlar başta olmak üzere TÜİK’in 2022 son altı aylık enflasyon oranları incelendiğinde; TÜİK 15,40 - 16,48; İTO 23,08 - 24,23; ENAG 38,57 - 39,87; Kamu-Ar 35,82 - 37,07 olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu tablonun TÜİK’in enflasyonu doğru ölçmediğinin en büyük kanıtı olduğu vurgulandı. 6. Dönem Toplu Sözleşme görüşmelerinde masaya oturan yetkili sendikanın imzaladığı maaş artış oranlarının dahi TÜİK’in açıkladığı enflasyonun altında kaldığı görülmüştür, diyen Platform üyesi sendikalar, memur ve memur emeklilerine 2023 Ocak ayı için %16.48 artış öngörüldüğünü, ancak enflasyonun yükselmesiyle oluşan farkın %16.48’lik artışın üzerine çıktığını ve bunun da kamu çalışanlarının ve emeklilerin alım gücünü düşürdüğüne vurgu yapıldı. Memur ve memur emeklilerinin alım gücünün iyileştirilmesi için yoksulluk sınırının üstünde maaş verilmesi gerektiğinin altı çizildi.

GELİR VERGİSİ KAMU ÇALIŞANLARI İÇİN % 15’TE SABİTLENMELİDİR
Memur ve memur emeklileri yıllardır Merkez Bankasının tahmin edilen enflasyonuna mahkûm edilerek mağdur edildiğine dikkat çeken Platform, memur ve memur emeklilerinin vergi yükünden kurtarılması gerektiğinin altını çizerken, gelir vergisi oranının %15’de sabitlenmesinin zorunluğu olduğu vurgulandı. Vergi diliminin de yükseltilmesi gerektiğine dikkat çekilirken, vergi oranının yüksek, vergi diliminin ise düşük olması nedeniyle memurların yılın daha ikinci yarısından itibaren yüksek vergi ödemeye başladığı belirtildi.

3600 EK GÖSTERGE HERKESİ KAPSAMALIDIR
3600 Ek göstergede kamu çalışanları arasında ayrım yapıldığına dikkat çekilirken, birçok meslek gurubu ve bu mesleklere ait emeklilerin 3600 ek göstergeden yararlanamadıkları, bu adaletsizliğin bir an önce giderilmesi gerektiği ifade edildi. Taleplerinin 3600 ek göstergeden yararlanamayan Genel İdari Hizmetler Sınıfı, Teknik Hizmetler Sınıfı ve Yardımcı Hizmetler Sınıfı kadrolarında çalışanların tamamının bu haktan yararlandırılması olduğu belirtildi.

MEMURUN İKRAMİYE HAKKI ARTIK VERİLMELİDİR
Platform üyesi sendikalar, kamuda çalışan işçilere 1956 yılından itibaren her yıl ikramiye adı altında ödeme yapıldığını, memurlara da aynı şekilde ikramiye verilmesini talep ettiklerini söylediler.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.