Halı yıkamak bir sanattır

Halı yıkamak bir sanattır
Ev ve iş yerlerini süsleyen ve pek de ucuz olmayan halılar , bilinçsiz temizleyiciler tarafından uygulanan yanlış temizlik işlemleri sonucu hem sağlık hem de halı kalitesi açısından olumsuz sonuçlar yaratıyor

Samsun'da son yılların gözde sektörleri arasında yer alan ve peş peşe açılan halı yıkama fabrikaları işsizler için iş umudu olsa da, bu sektörle alakası olmayan insanların işyeri açmaları işin hakkını vererek çalışan insanları zor durumda bırakıyor. Bu durumda haksız rekabetin oluştuğunu savunan sektör temsilcileri halı yıkamanın hiçte kolay olmadığını baştan sona kadar yapılan işlemlerin uzmanlık ve profesyonellik istediğini belirtiyorlar.

HALI YIKAMA FABRİKALARI GÜZELLİK SALONU GİBİDİR
"Halı yıkama fabrikaları, güzellik salonları gibi bir işlev görür" diyen Adem Gür, 18 yıldan bu yana sektörün içerisinde. Gür, "Halı yıkama sektörü içerisinde bulunan kişiler halıdaki üstün değerlerin ortaya çıkarılmasında önemli rol oynarlar. Ancak sektörde bulunan en büyük eksiklik işin teknik boyutunun öğretileceği bir kurumun olmayışı. Genellikle halı yıkama fabrikalarında işin öğrenilmesi usta çırak ilişkileri yolu ile olmakta. Vasıfsız işçilerin ustalarının yönlendirilmesiyle öğrendikleri bu meslek, yıkama işleminden anlamayan kişiler tarafından yapılması ise olumsuz sonuçlar doğuruyor. Ehliyetsiz bu kişilerin boş yere tükettikleri hammadde, malzeme ve perişan ettikleri halının dolar karşılığı ise korkunç boyutlardadır. Acilen endüstri meslek liselerinde tekstil bölümünde yıkama konusunda derslere yer verilmesinde ülkemiz için büyük yararlar vardır. Kimya olgusunu bilen, kalifiye elemanlar halıcılığımıza güç katacak, yıkamacılığımızın dünyada ünlenmesini sağlayacaktır. Bu ünlenme, alınacak bir takım tedbirlerle, ülkeye, halıcılığımız kadar dövizin yıkama işlemi ile de gelmesini sağlayacaktır" dedi.

EVDE YAPILAN TEMİZLİK HALILARA ZARAR VERİYOR
"Evde bilinçsiz temizleyicilerle uygulanan yanlış temizlik işlemleri halının ömrünü kısaltıyor" diyen Murat Peker, "Evde yapılan silme veya yıkama işlemlerinde halı yüzeyinin parlak görünümü yanıltıcı olabilir. Çünkü halı yüzeyindeki kirlerin dibe itilmesiyle geçici ve yanıltıcı bir parlaklık elde edilmiştir. Bununla birlikte halının tam kurutulamaması halı dokularının günden güne zayıflamasına, hatta zaman içinde kopmasına neden olabilir. Ayrıca nemin etkisiyle de, sağlık açısından tehlikeli olan mikro organizma faaliyetleri için uygun bir zemin hazırlanmış olur. Bunların önlenmesi ve kalıcı bir temizlik için halı, yıkama esnasında çeşitli işlemlerden geçirilmesi gerekmektedir" diyerek konunun ne kadar önemli olduğuna dikkat çekti.

YAPILAN İŞLEMLER HALININ ÖMRÜNÜ UZATMAK İÇİNDİR
Samsun'da profesyonel anlamda ilk halı yıkama firması olan ve 1974'ten bu yana ev tekstil ürünleri ve kuru temizleme alanında hizmet veren Haluk Kurt, "Halı yıkama işlemlerindeki temel prensip , halının; hijyeniği, kalıcı güzel bir görünüme sahip olması ve en önemlisi halının ömrünün uzatılmasıdır. Halı yıkama denince insanların bu sektörü basite indirgediklerini görüyoruz. Son yıllarda sayıları hızla artan işyeri sayısı buna en güzel örneği teşkil ediyor. Bence halılar bilinçsiz ve işi bilmeyen insanların eline teslim edilmemeli. Halı temizliğinde karşılaştığımız sorunların başında, asıl işlevi halı yıkamak olmayan makinelerle halı yıkanması. Biz bu sektöre ilk girdiğimiz yıllarda Avrupa'dan getirttiğimiz fakat olumlu sonuç alamadığımız makineler şu anda halı yıkama aracı olarak kullanılmakta. Bunların olumsuz yanları makinenin ağırlığından dolayı kirlerin halının yüzeyinden dibine doğru çökmesi. Sonuç olarak halınız yüzeyden temizlenmiş gibi görülse de aslında temizlenmiyor ve halınızın ömrü kısalıyor. Bu anlamda insanlara bazı tavsiyeler vermek istiyorum; Halı temizliğinde mutlaka içeriğinde kimyasal maddeler bulunmayan bitkisel özlü halı şampuanları kullanılmalı, klor ve deterjan gibi aktif maddeler kullanılmamalıdır. Her halı iplik yapısı, dokuma tekniği, kullanılan boya cinsi göz önünde bulundurularak gerekli yıkama tekniği kullanılarak temizlenmelidir. Profesyonel anlamda temizlenen halılar mutlaka dezenfekte edilmelidir. Yıkanan halılar kapalı ortamda kurutulmalı ancak en az 1 saat güneş ışığında tutulmalıdır. Araştırmalara göre bazı maya ve bakteriler ancak güneş ışığında ölmektedir. Temizliği biten halılar nakliye anında tozlanmaya karşı mutlaka ambalajlanarak teslim edilmelidir" diyerek önemli ipuçları verdi.

HERKES KENDİ İŞİNİ YAPSIN
18 Yıldan bu yana halı yıkama sektöründe hizmet veren Mahmut Kaya, herkesin bildiği işi yapmasını istiyor. Son zamanlarda oto yağlama ve yıkama işlemi yapan bazı kişilerin halı yıkama işine de el attığını belirten Kaya, " Bu durum sektörün kalitesini düşürüyor. İşi gerçekten halı yıkamak olan kişiler oluşan bu haksız rekabet ortamında yara alıyor. Benim halkımızdan isteğim tercihlerini yaparken biraz daha seçici olmaları. Zaten halı yıkama işinde oto yıkama ekipmanları kullanılmasını anlamış değilim. En başta halı hijyenik bir ortamda yıkanmalıdır. Yıkama için geliştirilmiş toz alma, otomatik yıkama ve sıkma makineleri kullanılmalıdır. Farklı müşterilere ait halılar aynı anda ve aynı yerde yıkanmamalı, başka birisine ait halıdaki kir ve mikroplar bir diğerinin halısına bulaşmamalıdır. Bu durum hoş olmamakla birlikte sağlık ve hijyen açısından kabul edilir bir durum değildir" dedi.