HALKA SORALIM
Planladığı projeleri tamamlanan ve bir çoğu da tamamlanmak üzere olan Metin Burma, son aylarda bu projelerin tanıtımı ve yeni projelerin de temelleri ile gündemde kaldı.
Özellikle Atakum'un ve Samsun'un Prestij Projesi olarak adlandırdığı Meydanı Projesi için yoğun çaba harcayan Burma, kamuoyu oluşturma, halkın, STK'ların kurumların ve en önemlisi muhalefetin de desteğini almak için çaba harcıyor.
2009 yılından bu yana yoğun bir çalışma temposu içinde olan Burma çabalarının sonuçlarını da almaya başladı. Biten Projelerin ardından ardı ardına hazırladığı projeler ve yaptığı çalışmalarla Atakumluların , Samsunluların, çevre iller ve tüm Türkiye'nin de dikkatini çekmeyi başardı.
Burma Atakum'u geliştirip güzelleştirirken, sanatsal ve kültürel etkinliklerle ulusal gündeme gelmeyi de başarıyor.
Atakum, göç veren Samsun'un en çok göç alan ilçesi olurken, kültür, sanat, turizm alanındaki proje yatırım ve etkinliklerle de çağdaş anlayışın temsilcisi ve Samsun'un bu anlamdaki yüzü oldu.
Başkan Burma ile projeleri , hizmetleri, Samsun Atakum gündemindeki konuları konuştuk. Başladığı ve gelinen nokta ile, muhalefet partisine mensup bir belediye başkanı olarak sıkıntılarını görüştük. İlk başkanlık dönemi, sonraki dönem ve bugünü değerlendirdi Burma.
İşte Pazar Sohbetimiz ve Burma:
DENGE: Özgeçmişinizden söz eder misiniz ?
" 1950 yılında Trabzon'un Vakfıkebir ilçesinin bir köyünde dünyaya geldim . İlkokulu köyde okudum. Köy çocuklarının oyun dışında yapacağı her işi yaptı. Sonra 1960'lı yıllarda Samsun'a geldik. Ortaokulu Samsun'da Selahiye Mahallesi'nde okudum. Annem tütün mağazasına giderdi. O zamanlarda kadınlar genellikle tütün mağazalarına giderlerdi. O dönem Samsun'dan tütün ihraç ediliyordu. İnek de beslerdi annem. Önce onu besler, bakımını yapar sonra işe giderdi. Ortaokul ve liseden sonra 1967 - 1969 döneminde İTÜ Mimarlık Bölümünü kazandım . 1973 de mezun oldum. "
DENGE : Siyaset hayatınız nasıl başladı?
O zaman Muzaffer Önder İller Bankası Bölge Müdürü idi. Beni işe aldı. İller Bankası'nda 9-10 yıl mimar olarak çalışmalarım oldu. Samsun Bölgesi o zaman 120 kadar belediyeye bakıyordu. Ben teknik eleman olarak o belediyelere de iş yaptım. 1984 yılında Samsun Belediye Meclis üyesi seçildim. Vehbi Gül döneminde Samsun'un sorunları ile ilgilendim. 1989 da Samsun Belediye Başkanlığı aday adayı oldum. Muzaffer Önder de adaydı ve ön seçimi o kazandı.
1994'TE ATAKUM'U SIFIRDAN BAŞLATTIK
1994 yılında Atakum yeni kurulmuş alt kademe belediyesi idi. Bu kez Atakum'a Başkan adayı oldum. 1994 yılında Atakum Belediye Başkanı seçildim. Kurucu Başkan olarak 10 yıl görev yaptım ve Atakum'u sıfırdan başlattık. Çok yol aldık. Çok iyi noktalara geldik. 2004 yılında CHP-SHP ikilemi nedeni ile seçimi kaybettik. 2009 yılında tekrar Atakum'dan aday oldum. İlçe kurucu belediye başkanı olarak yeniden işe başladım. Belediyede birçok sorun çözüldü. 2009dan itibaren ilk 2 yıl çok zahmetli geçti. Atakum'un en iyi, en çağdaş ilçe olarak adından söz ettirmek, kentleşme iddiam vardı. Bugüne geldik.
ATAKUM'DA NÜFUS 2009'DAN BU YANA % 10 ARTTI
Atakum'da 2009 dan bu yana % 10 nüfus artışı oldu.Türkiye'de göç almak çok önemli. Atakum , ilçeler arasında hızlı değişen büyüyen beğenilen kent olarak öne çıktı. Karadeniz illerinden göç aldı. Samsun göç verirken, Atakum nüfus aldı. Yaşanacak yerleşilecek yer Atakum diye gelip yerleşiyorlar. Birçok ilden gelen insanların burada yerleşmesi çok hoş bir şeydir. Atakum toplanma bölgesi kültürel farklılık ve güzelliklerle çevrili. Hatta spor etkinliklerimizde takımıza tembih ediyorum. "Her iki takım da bizim, farklı izleyelim" diyorum. "Dostça kardeşce." Atakum'da hemen hemen Türkiye'nin her ilinden insanlar yaşıyor.
HEMŞEHRİ KÜLTÜR VE SANAT DERNEKLERİNİ AYNI ÇATI ALTINDA TOPLAYACAĞIZ
Hemşehri dernekleri, kültür dernekleri var. Olabildiğince etkinliklerine katılıyorum. Hepsinden farklı güzelliği var. Bunu dikkate alarak Hemşehri, Kültür ve Sanat Derneklerini aynı çatı altında toplayacak bir merkez yapıyoruz. En üst kat Atakum değerlerine ait olacak. Amacı gerçekten kültürel ve sanatsal olan dernekleri bir araya toplamak amacım.
4 YILDA 85 PARK YAPILDI, BU BİR REKOR !
Atakum 4. yılda 30 bin'in üzerinde nüfus aldı. Atakum tam bir şantiye gibi. He rgün yüzlerce makineler çalışıyor. Gelişirken sıkıntılar da var. Şantiye görüntüsünün sıkıntıları bunlar; geçici sıkıntılar. Geldiğimizden bu yana çok büyük şeyler oldu. 4 yılda 85 park yapıldı. Bu bir rekor. Parklarda aileler, çocuk oyun alanları, hanımların spor aletleri, gençler için basket, voleybol, futbol sahaları yapıyorum. Küçük Kolpınar'da TOKİ' de ,Atakent , Taflan' da da futbol sahası, gençlik için stadyum yapıldı. Birçok proje var.
ÇAKIRLAR ORMAN KORUSU ATAKUM'A ÇOK ÖNEMLİ KATKI SAĞLAYACAK
Çakırlar Orman Korusu Atakum'a turizm alanında çok önemli katkı sağlayacak . Belediye binası yeri durumu ile farklı bir yer oldu. Yaşam Parkı Türkiye'de türünde ilk Alparslan Caddesi üzerinde eko park yapıyoruz. Altında 1000m2 alan, üzerinde ev hanımlarının yaptıkları el ürünleri satışının yapılabileceği bir mekan. Altınkum'da Samsun'un en güzel düğün salonu var. Birinci sınıf bir yer. Çatalçam'da kapalı pazar yeri, sanayi dükkanları var.
ATAKUM'A 4 YILDA BİR BUÇUK HAVZA EKLENDİ
Çalışmalar Atakum'un her tarafında devam ediyor. .Geçen yıl 14-15 trilyonluk yatırım yapıldı. Yol-asfalt yeni yollar yapıldı. Atakum'a 4 yılda 1,5 Havza eklendi. 20 kamyon her gün yolda çalışıyor. Asfalt yapılıyor. Toplam olarak Atakum'dan Terme'ye kadar neredeyse beton asfalt yaptık.
3 AY SELİN SONUÇLARINI KALDIRMAYA ÇALIŞTIK
Atakum sel felaketi ile karşı karşıya kaldı. Ben başkanlığa başladığımdan beri rapor yazdım. Sel her şeyi bizim sırtımıza yıktı. 3 ay selin sonuçlarını kaldırmaya çalıştık. Çok emek ve para harcadık. Devletten 1 kuruş yardım almadık. Selden sonra konuya çok önem verdik. Projeleri kamuoyuna anlattık. Bugüne kadar bunlar yapılmalıydı. Yollar seli denize ulaştırmalı, altyapı yapılmalıydı. Kentleşmede bu konular ihmal edildi.Alınan kararlar içinde bazı projeler konulmalı. DSİ projelendirme noktasında görevli. Karayolları DSİ, Büyükşehir çalışmaktadır. En büyük hasar Barış Caddesi Kuruzeytin Deresi'nde oldu. Buralar için çalışmalar tamamlandığında rahat uyuyacağım, sel korkusu olmayacak . Sorunlar birikince hem zaman, hem de para almakta. Bu konuda gayret içerisinde olan DSİ ve Karayollarına büyük teşekkür ederim.
ATAKUM MEYDANI SAMSUN'UN VE ATAKUM'UN PROJESİ
Atakum güzel gidiyor. İktidar milletvekili ve bakanlar da gelişimi dile getiriyorlar ve beğeniyorlar. Atakumlu olmak istiyorlar. Ben 15 yılımı verdim talip çok ve saygı duyuyorum.Yalnız önce Atakum'u sahiplenmeleri gerekiyor. 2009' da Atakum ilçe olduktan sonra büyük bir çaba içinde oldum. Siyasi çaba dışında Atakum Meydanı Projesini Samsun ve Atakum'un projesi yapmaya çalıştım. Kent merkezi ve meydanı yapmak için proje ürettik. 40 dönümlük kent meydanı, alta otopark yapalım, trafik sorununu çözelim dedik. Bize yakışanda buydu. Bayındırlık Bakanı Mustafa Demir ile konuştuk fakat olmadı. Belediye, Kaymakamlık binası ve karşısında Kent Meydanı.
MEYDAN PROJESİNİ İKTİDAR VE MUHALEFET BAŞUCUNA KOYMALI
Jandarma ve Yetiştirme Yurdu'nun bulunduğu alan Samsun'un merkezi konumunda oldu. Orayı meydan yapmak için yer gösterdik. Yetiştirme Yurdu yapalım dedik. Oraya meydan, otel, altı otopark olsun, sahilde araçlar par ketsin. Meydan yüksek tutulsun, sanat yapıları ve park alanları olsun, platform ile denize inilsin, açık kent müzesi olsun diye proje hazırladık. Bu 2 proje Samsun'a sınıf atlatır. Bu projeyi iktidar ve muhalefet başucuna koymalı. Atakum'u isteyen bu projeye sarılmalı ve destek vermeli.Türkiye'de böyle bir kent yok. Avrupa'da böyle şeylere bakıp imreniyoruz.
BEN MEYDAN PROJESİ DİYORUM, BAKAN HAVUZ YAPMAK İSTİYOR
Ben Samsun'a sınıf atlatacak Meydan Projesi hazırlıyorum . Spor Bakanımız Jandarma ve yurtların oraya yüzme havuzu istiyor. Siyaset dilini dostça kullanırım. İyi diyalog kurarım. Çok uzun zaman bu konuda işbirliği ve ittifak talebim oldu. El birliği ile yapmak istedim. Samsun'un yararına olarak. Bu proje bana değil, Atakum ve Samsun'a yarar sağlayacak. Samsun'da bakanımız var bu hoşuma giden birşey.
2 BAKANIMIZ OLDU SAMSUN'UN VİZYONU DEĞİŞMEDİ
2 Bakanım oldu. Samsun'un vizyonu değişmedi. Havuz ve stad Samsun'u bir yere taşımaz. Hep birlikte Samsun'u bir yere taşıyalım. Ben de yanınızda olayım. Seçilmiş insan olarak Samsun'un geleceğine yönelik projelere öncülük edilmeli. Bugün yetkiler var. Bu yetkililer halkı dikkate almadan kullanırsanız katkısı olmaz. 400-500 m. ilerde kapalı havuz var ve halka açık fakat kullanılmıyor.Yine de yüzme havuzu olarak yeni yanlış. Bakan,vekil ve siyasetçilere söyledik. Bu projeler sadece Atakum'a değil, Samsun'a sınıf atlatacak.
HALKA SORALIM
Bu proje önemli bir adım, gelin bu projeyi tepmeyelim. Siyaset değil hizmet üretelim. Halka sordum siz de sorun. Yol üzerinde başka yer önerdik. Aqua park yapalım dedik. Yeri yanlış buldular. Havuz Yetiştirme Yurdu önünde uygun değil.O alan yeşil kalsın, öğrenciler orada çay içsin. Bu inatlaşma neden? Gerekirse halka soralım. Siz gelin halka anlatın. Halka saygımız varsa fikirlerini soralım, böyle bakmak gerek.
EMNİYET MÜDRÜLÜĞÜ BİNASI YERİ UYGUN DEĞİL
Emniyet Müdürlüğü binası önce bana gelip sordular. Bu yerin Emniyet Müdürlüğü için uygun olmadığını söyledim.Yazılı bir cevap verdim.Teklif meclise gelmeden Bakanlıkça onaylandı.Tepeden, 40 bin metrekare inşaat alanı duvar. Denize inen yolu kesecek. Emniyet Müdürlüğü TOKİ alanına yapılsa idi da a uygun oldurdu. Bu kararlar gelecek nesillere sorun yaratacak ve nasıl düzeltileceği tartışılacak. Ben fikrimi halka maletmeye çalışıyorum. Halk, projem diye üstlensin istiyorum . "Samsun'un sahibi yok " düşüncesi devam ediyor. Kimse önemli bir projeyi kaldırmaya çalışmıyor. Kayseri ve başka yerlerde böyle değil. Bu konuyu daha iyi ele almalıyız.
ATAKUM'UN KREDİSİ BİTMİŞTİ
Atakum'da her şeye hakim olduklarını söylüyorlar. Atakum'un kredisi bitmişti veresiye alamıyorduk. Yer sattınız. Parasını ne yaptınız. O dönemde kamu kaynakları heba edildi. Ne kadar arsamız varsa satılmıştı. Bizde sattık ama peşkeş çekmedik. 28.5 trilyon borçla aldık. 11 trilyon borcu ödedik. Ben devlete Bayındır okulunun bedava verdim. Alparslan Caddesi üzerinde 8 dönümlük arsa ürettim .24 milyon ediyor. Devlete bedava okul yeri vereceğim, devlet 9 trilyon vermiş ama alamamıştı. Burayı aldım devlete veriyorum. Çatalçam,Taflan da 28.5 dönüm yer alındı. Hayvan pazarı oldu. Arsa üretir satarsınız. Ama bunu peşkeş çekme yerine kamu için harcarsınız. PTT, Medical Park yeri satıldı. Yerine konmadı. Çok kıymetli arsalar komik karşılıklarla peşkeş çekildi. İmalat yapmadan yapmış gibi gösterildi, para ödendi. Bir takım mahkemeler kazandık. Yargı süreci devam ettiği için o konuda konuşmuyoruz. Hata yapabilirim ama hile hurdam olmaz.
SOSYAL KÜLTÜREL FAALİYETLER
Kentleşme ve kentleşme ile bira arada yaşamaya ihtiyaç vardır. Bunun çabası içindeyim. Çağdaş bir kent yaratmak için uğraşıyorum. Kültür
Merkezi'mizde nde 200'nin üzerinde kurs alan Atakumlu var ve tüm kültürler bir arada. "Sanatın kalbi Atakum'da Atıyor" projesi devam etmektedir. Kültür Sanat Merkezinin tohumları ekiliyor. Çeşitli mahallelerde etüt merkezleri açtık. Ergenlikten yetişkinliğe adlı program yaptık. Psikolog geldi. Program 3 saat sürdü. Çok sayıda hanım grubu katıldı. İnsanlar sorularını sordu dertlerini anlattı.
PEŞ PEŞE 10 AÇILIŞ YAPACAĞIZ
Sosyal kültürel alanlarda etkinlikler var. Bundan sonra peş peşe 10 kadar açılış olacak. Çakırlar ve Altınkum için görkemli bir açılış yapacağız. Ekopark gelecek sonbahara açılacak. . Siyaseti kötüleyen,aşağılayarak, kötü sözler söyleyerek siyaset anlayışı çağdaşlıkta olmaz.8 Mart Dünya Kadınlar Gününü de hesaba katarsak siyasete hanımlar yoğun katılsın. Böylece daha nezih bir ortam olur.
SAHİLDE YIKIM KARARI GERİ ALINDI
Sahilde yetki ve sorumluluk Büyükşehir'e aittir. Atakum önemli bir yüzdür. 2009'dan beri sahilde birşeyler yapalım dedik. İşgaller vardı. Kaldırılmasını istediler. Önceki Valimiz Hasan Basri Güzeloğlu döneminde İl İdare Kurulu yıkım kararı aldı. Kaymakamlığa tebliğ edildi. Biz önce kendi yerimizi yıktık. Kaymakamlığa araç gereç verdik. Yıkıma gidildiğinde karar geri alındı.
YIKIM İÇİN VERİLEN SÖZLER HAVADA KALDI
Hüseyin Aksoy geldi. Bakanlığa soruldu. Bakanlık, Büyükşehir Belediyesi kaldıracak dedi.2011 de Yusuf Ziya Yılmaz ile konuşuldu. 2012 de doğuya doğru kısım yapıldı. Kısmet Balıkçı'nın açılışında yaptığım konuşmada proje uygulanacak dedim. Yusuf Ziya Yılmaz da 2012'de kaldırılacak dedi. .Ama 2012 geçti, sözleri havada kaldı.
EĞLENCE ADASI GÜRÜLTÜDEN KURTARACAK
İmar düzenlemeleri ile ilgili yeni projeler var. Eğlence Adası. Başkanlıktan onay bekliyor. Adnan Menderes Bulvarı gürültüden kurtulacak. İzmir Kordon gibi nezih bir sahil olacak. Nefes alınıp özgürce yaşanacak sahil olsun istiyorum. Onaylanırsa Eğlence Adası Merkez olur.
POLİSTEN ÇALINAN PARANIN SUÇLULARINI BULMASINI BEKLİYORUZ
75 bin param çalındı. Hırsız girdi. Emniyete gittik, savcılığa verdik. Aylar geçti hala bulunamadı. Bu konuda muhtemel suçluların bulunmasını için polis ve savcılıktan bekliyoruz. Gerekeni yaptık . Bunun spekülasyonu olmaz. Savcılık ve emniyet bulursa hırsızı ve paranın akibetini biz de öğreneceğiz."
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.