Hamilelere hava kirliliği uyarısı
Hamile bayanlar bu konuda özellikle dikkat etmesi gereken gruplardan biri.
Hamileler bu dönemlerde dışarıda olma noktasında tekrar tekrar düşünmeliler ve zorunlu olmadıkça kesinlikle dışarı çıkmamalılar denildi. Medicana Konya Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Metin Çapar, Ayrıca hava içindeki toksik maddeler polenlere yapışarak, polenin alerjik potansiyelini artırabilmektedir. Hava kirliliği, egzoz parçacıkları, hidrokarbonlar, sülfür bileşikleri, ozon ve sigara dumanı alerjik hastalıklara zemin hazırlayabilmektedir. Yüksek düzeyde hava kirliliği anne karnındaki fetüsün kan dolaşımına geçerek fetüsün ölümüne, konjenital defektlere, prematüre doğum ve anne karnında büyüme ve gelişme geriliğine neden olabilmektedir.
Hamile olan bayanların zorunlu olmadığı sürece zor ve kirli hava şartlarında dışarıya çıkmaması gerektiğini belirten Çapar, çalışan veya dışarıya çıkma zorunluluğu olan kadınların ise kendilerini kirli havadan koruyucu tedbirler almaları gerektiğini belirtti.
Özellikle nüfus yoğunluğunun fazla olduğu şehirlerde bu sorunun daha fazla olduğuna dikkat çeken Dr. Metin Çapar, anne adaylarının bu dönemlerde beslenmelerine dikkat etmeleri gerektiğini, enerji veren ve vitamin kaynağı olan besinlere yönelmeleri gerektiğini aktardı.
Kirli havada bulunan zararlı gazların beyin motor eşgüdümünü ve konsantrasyonunu yorduğunu anlatan Çapar, zaman zaman beyne giden oksijen miktarının azalabileceğini söyledi. Azalan oksijenin bebeğin ihtiyacı olan oksijen miktarının verilmesini de zorlayacağını dile getiren Çapar, gebelerin sisli ve pis havalarda dışarıda olmamaya özen göstermeleri gerektiği uyarısında bulundu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.