Hanımlar, yüksek topuklulara veda edin!
Halk arasında ayak başparmağında kemik çıkıntısı olarak adlandırılan 'Halluks Valgus' hastalığı hakkında bilgi veren Op. Dr. Niyazi Öztürk, "Başparmağın küçük parmaklara doğru eğrilmesi olarak ifade edebileceğimiz bu hastalık, kadınlarda daha çok görülmekte. Genetik yatkınlık ve uygun olmayan ayakkabı kullanımı bu hastalığın oluşum nedenleri olarak karşımıza çıkmakta. Ailesinde bu tür rahatsızlığı olan hastalarda da risk oranı oldukça fazladır" dedi.
AYAKKABI SEÇİMİNE DİKKAT
Ayakkabının çeşidi ve markasına göre numarasının değişebileceğini ve bu nedenle ayakkabıların denenerek alınması gerektiğini belirten Op. Dr. Öztürk, "Yaş ilerledikçe ayaklarınızın büyüklüğü ve şekli değişebilir. Her iki ayağın numarası birbirinden farklı olabilir, büyük olan ayağa göre ayakkabı alınmalıdır. Akşama doğru ayaklarda şişlik olabileceğinden alınacak ayakkabı akşam saatlerinde denenmelidir. Ayak başparmağının ayakkabının uç kısmına temas etmediğinden ve ayak taraklarının ayakkabının en geniş kısmına uyduğundan emin olunmalıdır" diye konuştu.
'GENETİK NEDENLER EĞRİLİK YAPABİLİR'
Ayakkabıların ayağa uygun olduğundan emin olmak için yürüyerek test etmek gerektiğini kaydeden Op. Dr. Öztürk, "Uç kısmı dar ve sivri yüksek topuklu ayakkabılar mümkün olduğu kadar tercih edilmemeli. Tüm bu önerilere dikkat edilse bile genetik nedenler nedeniyle başparmakta eğrilik oluşabilir. Deformite ve ağrının hafif olduğu durumlarda ameliyatsız tedavi uygulanır. Ama ameliyatsız tedavi eğriliği düzeltemez, ağrının azalmasına yardımcı olur, ilerlemeyi de bir miktar engelleyebilir" dedi.
'CERRAHİDE AMAÇ KEMİK ÇIKINTISININ ALINMASIDIR'
Ameliyatsız tedavide uç kısmı geniş rahat ayakkabılar, parmak arası makara ve gece atellerinin kullanıldığını belirten Op. Dr. Öztürk, cerrahi tedavi hakkındaysa şunları söyledi:
"Cerrahi tedavide amaç ayak parmağındaki eğriliği düzeltmek ve kemik çıkıntısının alınmasıdır. Halk arasında kemik çıkıntısının tekrardan oluşacağı gibi yaygın bir inanç vardır. Sadece kemik çıkıntısının alındığı eğriliğin düzeltilmediği ameliyatlarda bu doğru bir inanıştır, ama birinci parmaktaki eğriliğin de düzeltildiği ameliyatlarda tekrarlama riski oldukça azdır." (DHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.