Hastanede en çok zatürre mikrobu var

Hastanede en çok zatürre mikrobu var
Türk Hastane İnfeksiyonları ve Kontrolü Derneği Genel Sekreteri Prof. Dr. Serhat Ünal, Türkiye'de ve dünyadaki ülkelerde hastanelerde en çok zatürre mikrobuna rastlandığını, bunu idrar yolları

enfeksiyonu, kan dolaşımı ve ameliyat sonrası cerrahi enfeksiyonların izlediğini açıkladı

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalının ev sahipliğinde, Avrupa Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Derneği'nin (ESCMID) düzenlediği 'Gelişmekte Olan Ülkelerde Enfeksiyon Kontrolü: Problemler ve Çözümler' kursu Kayseri'de başladı. Novotelde yapılan kursa, Türkiye, İngiltere, Hollanda, Nijerya, Yunanistan, Lübnan, Mısır, İtalya, Gürcistan, Irak, Etiyopya, Namibya, Suudi Arabistan, Kosova, İran, Bosna-Hersek, Uganda ve Azerbaycan dahil 18 ülkeden 66 hekim kursiyer katıldı.

TEDAVİ SÜRESİ UZADIKÇA ENFEKSİYONLAR ARTIYOR

Hastane enfeksiyonlarının son yıllarda giderek artan ölçüde önem kazandığını belirten Türk Hastane İnfeksiyonları ve Kontrolü Derneği Genel Sekreteri ve Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Serhat Ünal, "Yoğun bakım tedavi hizmetlerindeki artış, teknolojideki ilerlemeler, tıbbi işlemlerin artışı, kanser hastalarındaki artış ve bu hastalara verilen tedavilerdeki gelişmeler, cerrahi tedavilerdeki gelişmeler ve organ naklindeki gelişmeler ile birlikte hastaların hastanedeki yatış süreleri artmıştır. Ancak tüm bu gelişmeler beraberinde hastane enfeksiyonları riskini getirmektedir. Hastane enfeksiyonu gelişmesi, hastanın hastanede yatış süresini uzatırken, hayatını kaybetmesine de neden olabilmektedir.

YENİDOĞANLARDA RİSK BÜYÜK

Özellikle bağışıklık sistemi baskılanmış hastalar, yoğun bakım hastaları ve yenidoğanlarda hastane enfeksiyonu ölümcül olabilmektedir. Türkiye'deki hastanelerde en çok rastlanan hastane enfeksiyonlarının başında yoğun bakımda solunum yetmezliği olan hastalarda hastane zatürresi gelmektedir. Bunu sonda ve diğer çalışmalar nedeniyle üriner yani idrar yolları hastalıkları, damar açma nedeniyle kan dolaşı, son olarak da ameliyat sonrası cerrahi müdahale nedeniyle gelişen enfeksiyon hastalıkları takip etmektedir” diye konuştu.



HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.