Havalar soğurken doğru beslenme önerileri

Havalar soğurken doğru beslenme önerileri
1 Eylül ile sonbahara ilk adım atılırken, soğuyan havalar daha iyi bir beslenmeyi de zorunlu kılıyor. Bu dönemde beslenmemizde dikkat etmemiz gereken bazı önemli noktalar var:


Havaların değişmesiyle birlikte hastalıklar da kapımızda.
Havaların değişmeye başlamasıyla soğuk algınlığı, grip, bronşit gibi bir çok hastalığın görülme sıklığı artıyor. Bu hastalıklardan korunmak için bağışıklık sistemimizi güçlendirecek, artan enerji ihtiyacımızı karşılayacak protein, vitamin, mineral ve antioksidanlardan zengin besinleri tercih etmeliyiz.

Peki, soğuk havalarda ne gibi ürünler tüketmemiz gerekiyor?

Yapılan araştırmalarda aşırı yağ tüketiminin vücuttaki bağışıklık sistemini olumsuz etkilediği görülmüştür, ayrıca fazla ağırlık artışına sebep olur. Gereksiz yağ tüketiminden kaçınmalı; katı yağlar yerine sıvı yağları tercih etmeli ve etin yağlı kısımlarını tüketmemeliyiz.
•Her gün bol sebze ve meyve tüketilmeli. Savunma sistemini güçlendirici özelliği olan C vitamini gibi antioksidan vitaminlerden zengin portakal, mandalina, limon, greyfurt gibi narenciyeler, yeşil biber, marul gibi koyu yeşil yapraklı sebzeler, kırmızı meyve ve sebzeleri yeterli miktarda almak için günde 4-5 porsiyon tüketmesi gerekiyor.
Yüksek protein değeri olan ürünler tükettin
•Süt, yoğurt, peynir, et grubu gibi yüksek protein içeren gıdaların düzenli tüketimine özen göstermeliyiz. Kırmızı et, balık, süt, yumurta, portakal, elma A vitamini bakımından zengin kaynaklardır. E vitamininin yeterli alınması için haftada 2-3 kez kurubaklagil tüketilmeli, yemeklerde sıvı yağ kullanılmalı, yeşil yapraklı sebzeler, fındık, ceviz gibi yağlı tohumlar tüketilmelidir.

Balığı sofranızdan eksik etmeyin
Soğuk aylarında balığın vücudunda biriken yağ miktarı daha fazla olduğundan balık hem daha lezzetli hem de daha sağlıklı oluyor. Bu nedenle özellikle bu aylarda balık daha çok tercih edilmelidir. Balıkta beyin fonksiyonlarının gelişimi için gerekli çoklu doymamış yağ asitleri, kalsiyum, fosfor, selenyum ve iyot mineralleri ile E vitamini için de iyi bir kaynaktır. Bu nedenle imkanlar dâhilinde haftada 2-3 kez yenilmesi gerekiyor.

Bal yemeyi ihmal etmeyin

Soğuk algınlığına karşı, ağız, boğaz ve bronşlardaki rahatsızlıklarda ve enfeksiyonlarında doğal bir ilaç olarak kullanılmaktadır. Balın yaraların ve enfeksiyonların iyileşmesini sağlamak için kullanımı önerilmiştir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.