Hayvancılıkta vahim tablo

Hayvancılıkta vahim tablo
Samsun İl Tarım Müdürlüğü'nce hayvancılık üzerine yapılan araştırmada ilginç veriler elde edildi. Yapılan araştırmada Türkiye'de, et ve süt fiyatlarının yem fiyatlarına göre düşük olduğu ortaya çıktı.

Samsun İl Tarım Müdürlüğü'nce hayvancılık üzerine yapılan araştırmada et ve süt fiyatlarının yem fiyatlarından düşük olduğu ortaya çıktı. Ortaya çıkan bu vahim tablo karşısında Ziraat Yüksek Mühendisi Dr. Hayrettin Çayıroğlu, hayvancılığın iyileştirilmesine yönelik acil tedbirlerin alınması gerektiğini söyledi. Araştırmada tüm ülke genelinde yem fiyatlarının yüksek oranlarda seyrettiği belirlenirken gün geçtikçe hayvancılığın yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğu dile getirildi.

ÇÖZÜM ÖNERİLERİ GETİRİLDİ
Araştırmada sığırcılık sektörünün sorunları ve çözüm önerilerine yer verilirken Çayıroğlu,araştırmasında Türkiye'de genel bir sorun olarak yem fiyatlarının çok yüksek, et ve süt fiyatlarının ise yem fiyatlarına göre düşük olduğunun altını çizdi. Çayıroğlu, Türkiye'de 1 kilogram yem fiyatının hemen hemen 1 kilogram süt fiyatına eşdeğer olduğu, gelişmiş ülkelerde bir kilogram sütün fiyatının 3-4 kilogram yem fiyatına eşdeğer olduğunu vurguladı.

SIĞIR SAYISINDA DÜŞÜŞ VAR
Araştırmada Türkiye'de 1970-2004 yılları arasında, sığır varlığında önemli sayılabilecek bir azalma olduğu kaydedildi. 1970'de 12 milyon 756 bin 000 baş olan sığır varlığı, 2004 yılında 10 milyon 67 bin 832 başa gerilediğine dikkat çekilen araştırmada sığır sayısında düşüşe paralel olarak aynı dönemlerde et ve süt üretiminde artışların meydana geldiğine dikkat çekildi. Araştırmada dikkati çeken önemli bir husus ise sığır eti et üretimi 2.5 kat artarak 114.5 bin tondan 290 bin tona, süt üretimi ise yıllar itibariyle dalgalanmalar göstermekle birlikte 1.68 kat artarak 5.7 milyon tondan 9.6 milyon tona ulaştığının ifade edilmesi oldu. Yine hayvansal ürünlerin pazarlanmasının önemli bir problem olduğu belirtilirken, pazar sorununun çözümü için yatırımcıların teşvik edilmesi, pazarlama zincirindeki aracı sayısı en aza indirilmesi gerektiği dile getirildi.

AİLELER İŞLETİYOR
Samsun'daki sığırcılık sektörüyle ilgili değerlendirmelerde büyükbaş hayvan varlığı bakımından diğer illere nazaran ön sıralarda yer almasına rağmen yetiştiriciliğin daha çok küçük aile işletmeleri şeklinde, geleneksel yöntemlerle yapılması nedeniyle üretimin düşük seviyelerde gerçekleştiği bildirildi. Et ve süt üretiminde istenilen düzeylere ulaşılabilmesi için yeter büyüklüğe sahip işletme sayısının artması, sanayinin gelişmesi, maliyetlerin düşürülmesi, bakım, besleme ve barınak koşullarının iyileştirilmesi, ıslah çalışmalarının aksaksız devam ettirilmesi ve hayvan hastalıkları ile mücadelede etkin önlemler alınması gerektiği kaydedildi.