Hedef AB üyeliği

Hedef AB üyeliği
Samsun Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Avrupa Birliği'ne (AB) üyeliğin, Türkiye Cumhuriyeti'nin çağdaşlaşma sürecinde önemli bir hedef olduğunu ifade etti

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Avrupa Çalışmalar Merkezi ve Trans European Polıcy Studıes Association (TEPSA) organizesinde, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası ile Ondokuzmayıs Üniversitesi (OMÜ) işbirliğinde düzenlenen ''Türkiye'nin AB'ye Katılım Sürecinde Daha İyi Diyalog İçin Yerel Ağların Harekete Geçirilmesi'' adlı iletişim projesi kapsamında uluslararası çalıştay başladı.

AB'YE ÜYELİK SÜRECİNİ PEKİŞTİRİYOR
OMÜ Kurupelit Yerleşkesi Atatürk Kültür Merkezi'ndeki çalıştayın açılışında konuşan Vali Güzeloğlu, bu tür etkinliklerin Türkiye'nin AB'ye tam üyelik sürecini pekiştirdiğini söyledi.
AB ile Türkiye arasındaki tam üyelik görüşmelerinin istenilen düzeyde gelişmediğini belirten Güzeloğlu, ''AB'ye üyelik Türkiye Cumuriyeti'nin çağdaşlaşma sürecindeki bir hedeftir. Türkiye, Avrupa Topluluğu'nun bir parçası olma yolundaki çabasını sürdürmektedir. Türkiye Cumhuriyeti'nin çağdaş, gelişmiş ve demokratik hedeflere gitmek istemesi nedeniyle, ekonomik, sosyal ve hukuksal alanda reformlar gerçekleştirilmiştir. Bu tür toplantılar AB'nin yerel ölçeklerine de taşınırsa sürdürülebilir sağlıklı bir iletişim olabilir. Bu nedenle bu tarz toplantılarını önemsiyoruz'' dedi.

GÜÇLÜ BİR EKONOMİYE SAHİP
Türkiye'nin AB'ye tam üyelik hedefini pekiştirdiğini de ifade eden Güzeloğlu, Avrupa ülkeleri ile Türkiye arasındaki ikili ilişkilerin her geçen gün arttırılarak devam ettiğini belirtti. Türkiye'nin Avrupa'nın 7. dünyanın ise 17. büyük ve güçlü ekonomisine sahip olduğunu belirten Güzeloğlu, dünyanın en sorunlu ve zor coğrafyasında olan Türkiye'nin bölgesinde uluslararası etkin bir role sahip ülke olduğunu da vurguladı.

AVRUPA İLE BİRLİKTELİK VAR
OMÜ Rektörü Prof.Dr. Hüseyin Akan da Türkiye ile AB'nin 50 yıl değil, 500 yıllık bir tarihi geçmişi bulunduğunu söyledi. Avrupa ile her alanda birliktelikler bulunduğunu kaydeden Prof.Dr. Akan, şunları söyledi; “Türkiye ve AB halkları birbirinden korkuyor. Her iki taraf da bir birine ön yargılı yaklaşıyor. Biz asimilasyondan, Avrupa invazyondan korkuyor. Bu sorun tarihsel korkudan kaynaklanıyor. Avrupa halkında, Türkler gelirse bizi bozarlar korkusu var. Oysa biz hep iç içe birlikte olduk. Sadece şuan ön yargılıyız. Bu nedenle diyalog çok önemli. Bu tür toplantılarla, diyalogla bu sorunları da ortadan kaldırabiliriz.''
Samsun Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Servet Keskinsoy ise, AB ile sürdürülen görüşmeler kapsamında özellikle son 10 yıldır karşılıklı diyalogların arttırıldığını söyledi.

BUGÜN SONA ERİYOR
Bugün sona erecek çalıştayda, AB'ye katılım sürecinde Samsun'un bakışının yanı sıra AB politikalarına genel bakış, AB'ye katılım sürecinde gençlik, AB eğitim politikaları, AB iş dünyası ve sosyal diyalog, Türkiye'nin AB'ye katılım sürecinde bölgesel kalkınma, yerel katılım ve sivil toplum gibi konu başlıkları ele alınacak. Çalıştaya Türkiye ve yurt dışından uzman, akademisyen ve çeşitli kurum temsilcileri katılıyor.