Hekime saldırının cezası artmalı
Türkiye Psikiyatri Derneği Samsun Şubesi Başkanı Doç. Dr. Ömer Böke, Bakırköy Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ayakta Tedavi Ünitesi'nde görevli psikiyatri uzmanının uğradığı saldırı ile ilgili dün Samsun Tabip Odası'nda bir basın açıklaması yaptı. Böke, yapılan saldırının planlı olduğunu belirterek, hekimlerin sürekli olarak şiddet ile karşı karşıya kaldıklarını söyledi.
BAKIRKÖY'DE HEKİME SALDIRI
BRSHH'de görevli doktorun tıbbı gerekliliği olmadığı halde yeşil reçeteye tabi olan ilaçların yazılması isteyen bir saldırgan tarafından darp edildiğini ifade eden Böke, konuyla ilgili olarak, "Hekime ve sağlık çalışanlarına uygulunan şiddete verilen cezalar arttırılmalı. Sağlık çalışanlarının çalışma koşullarınıa baktığımızda yüzde 68'i çalıştıkları kurumların kendi güvenlikleri için yeterli önlem almadığını söylüyor. Yüzde 81'i çalıştıkları kurumu güvenlik konusunda kötü veya vasat pozisyonda bulmaktadırlar. Yüzde 87'yi kendilerine güvenlik eğitimin verilmediğini yüzde 71'i işyerlerinde işyeri hekimi olmadığını ifade etmektedir" dedi.
HEKİMLERİN
YÜZDE 45'İ ŞİDDETE MARUZ
Sağlık çalışanlarının şiddete uğrama sıklıkları hakkında da bilgi veren Böke, şöyle konuştu: "Çalışma yaşamları boyunca en az bir defa şiddet içeren olaya tanık olduğunu söyleyen sağlık çalışanı oranı yüzde 96'dır. Son bir yıl içinde çalıştıkları kurumda şiddet içeren en az bir olaya tanık olduğunu söyleyen sağlık çalışanı oranı yüzde 56'dır. Pratisyen hekimler yüzde 66 ile en fazla şiddete tanık olan gruptur. Son bir yıl içerisinde şiddete maruz kalan sağlık çalışanı oranı ise yüzde 45'tir. Kadınlar arasında bu oran yüzde 58, erkekler arasında ise yüzde 26'dır. Son bir yıl içinde uzmanların yüzde 36'sı, asistanların yüzde 33'ü şiddete maruz kalmıştır. Kamu sağlık hizmetinde çalışan uzman hekimler arasında bu oran yüzde 45, özel sağlık hizmetlerinde çalışan uzman hekimler arasında yüzde yüzde 5'tir. Hemşireler arasında yüzde 53, hekim ve hemşire dışında kalan sağlık personeli arasında yüzde 33'tür. Pratisyen, uzman ya da asistan olsun her grupta şiddete maruz kalma oranı kadınlarda erkeklerden çok daha fazladır"
TOPLUMSAL BARIŞ SAĞLANMALI
Sağlık çalışanlarına uygulanan şiddetin önüne geçmek için bir takım çalışmalar yapılması gerektiğinin de altını çizen Böke, "Uygulanan 'Sağlıkta Dönüşüm Projesi'nden bir an önce vazgeçilmeli ve sosyal devlet anlayışına uygun, sosyal sağlık politikaları devreye konmalıdır. Herkese erişilebilir, kaliteli, eşit sağlık hizmeti verilecek düzenlemeler yapılmalıdır. Halkın eğitim seviyesi yükseltilmeli, zorunlu eğitim yanında, kaliteli eğitim ön plana çıkarılmalıdır. Sosyal adaletsizlik, açlık, yoksulluk ortadan kaldırılmalıdır. Toplumsal barış sağlanmalıdır. İşsizlik önlenmelidir. Sağlık çalışanına yönelik saldırıya karşı suçun yeniden tanımlanması ya da bu suçlara verilecek cezaların ağırlaştırılması sağlanmalıdır" diye konuştu.
Anıl OLFAZ