Helal gıda bir 'ahlak' konusudur

Helal gıda bir 'ahlak' konusudur
Samsun'da ''Üretici ve tüketici açısından helal gıdanın yeri ve önemi'' konferansı Samsun Müftüsü Yrd.Doç. Dr. Öztürk: ''Helal gıda bir ahlak konusudur''

Samsun'da ''Üretici ve tüketici açısından helal gıdanın yeri ve önemi'' konulu konferans gerçekleştirildi.

Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (TSO), Samsun Ticaret Borsası, Türk Standartları Enstitüsü(TSE) Ürün Belgeleme Merkezi Müdürlüğü, Samsun İl Müftülüğü iş birliği ile organize edilen konferansta, üretici ve tüketiciler helal gıda konusunda bilgilendirildi.


HELAL GIDA KONUSUNDA SIKINTILAR YAŞANIYOR
Samsun TSO Toplantı Salonu'nda gerçekleştirilmen konferansta konuşan Samsun Müftüsü Yrd.Doç. Dr. Hayrettin Öztürk, yurt dışında yaşayan Müslümanların helal gıda konusunda büyük sıkıntı yaşadıklarını söyledi. Türkiye'nin konuya eğilmesi ve gerekli çalışmaları yapması gerektiğini belirten Öztürk, ''Helal gıda bir ahlak konusudur. Asıl amaç hangi gıdanın helal, hangi gıdanın haram olduğunu belirlemek değil, helal haram seçimi yapabilecek kriterleri oluşturmaktır. Kuran-ı Kerim'de helaller haramlar ana hatları ile belirlenmiştir. Kur-an'da leş, kan, domuz eti, Allah'tan başkası adına boğazlanan hayvanlar haram kılınmıştır''dedi. Haram ve helal gıdalar ile ilgili kısa bir bilgilendirme yapan Öztürk şunları söyledi: ''Hayvansal gıda olarak haram olanlar, domuz, yaban domuzu, köpekler, yılanlar, maymunlar, aslan, kaplan, ayı, kartal, akbaba, fare, çiyan akrep, karınca, arı, ağaç kakan, bit, sinek, kurbağa,timsah, katı ev evcil eşekler haramdır. Bunun dışında gıda olarak keyif veren ve zararlı içeceklerin tümü haramdır.''

''SATIN ALINAN ÜRÜNÜN ÇEŞİTLİLİĞİ VE GÜVENLİĞİ ÖNEMLİ''

Ardından konuşan TSE Samsun Ürün Belgelendirme Merkezi Müdürü Erol Kargı ise, ekonomik gelişmeyle birlikte artan satın alma gücü ve ürün çeşitliliğinin gıda güvenliğini gündeme getirdiğini ifade etti. Gıda güvenliği ile helal gıdanın birbirine yakın kavramlar olduğuna dikkat çeken Kargı, ''Gıda güvenliği dediğimizde, ilk aklımızda gelen standartlara uygunluğudur. Bu kadar çeşitlilikteki ürünün dini, manevi rahatlığının re fere edilmesi gerekmektedir. Ülkemizde TSE Diyanet İşleri Başkanlığı ile yürüttüğü çalışmaları devam ettiriyor. Tüm diğer standartlarda olduğu gibi helal gıda standartlarında da uluslararası bir ortak dil olacak''diye konuştu. Helal gıda uygunluğu ve teknik konularda katılımcıları bilgilendiren TSE uzmanı İbrahim Halil Karahan ise şunları söyledi: Helal gıda ile ilgili dünya genelinde hızla artan bir kaygı var. Hela gıda hızla artan Müslüman nüfusunun karşı karşıya kaldığı bir sorun olmuştur. Bununla ilgili bir belgelendirme ihtiyacı söz konusudur. Bu konuda Malezya'nın başlattığı bir çalışma var. Bununla ilgili TSE olarak İslam Konferansı Örgütü'nün çatısı altında bir kuruluş kurularak bir takım standartların yayınlanması konusunda bir çalışma gerçekleştirildi. Konuyla ilgili 3 standart yayınlandı. Bu çalışmaları sırasında Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan destek alıyoruz. İncelemelerde İl Müftülüklerinden bir uzman çalışmalara dahil olmaktadır.''



HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.