Hemen ameliyat olmayın!

Hemen ameliyat olmayın!
Samsun Büyük Anadolu Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Opr. Dr. Naki Keleş, bel fıtığı tedavisinde hemen ameliyata başvurulmaması gerektiğini söyledi.





Opr. Dr. Naki Keleş,Ağrı deyip geçmeyin diyerek vatandaşları uyardı. "Bel fıtığının en önemli belirtisi bel ve bacak ağrısıdır diyen Keleş,''Başlangıçta belde yerleşik olan ağrı daha sonra bacağa yayılır. Genellikle tek taraflıdır. Taraf değiştirebilir veya iki taraflı olabilir. Bazen hastalar yalnızca bacak ağrısı ile gelir. Ani bir zorlanma ya da ters hareket yoksa ağrı daha önce birkaç defa tekrarlamıştır, tedaviyle ya da tedavisiz düzelmiştir. Hastada ayrıca bacakta uyuşma, bel hareketlerinde kısıtlanma görülür. Öksürme, hapşırma, uzun süreli oturma, otomobil kullanma, öne doğru eğilme, ağrıyı arttırır." diye konuştu.

KİMLER RİSK ALTINDA?
Toplumun yüzde 80'inden fazlasının en az hayatında bir kere bel ağrısı çektiğini anlatan Keleş, "Bu sebeple doktora başvuranların sayısı oldukça fazladır. Sıklıkla orta yaşlarda görülür fakat her yaşta ortaya çıkabilir. Oturarak çalışan ve de bunu yanlış bir sandalye üzerinde yapan kişilerde bel fıtığı görülme ihtimali yüksektir. Stresli ve huzursuz bir yaşamı olanların da bel fıtığına yakalanması muhtemeldir.ifadelerini kullandı.

BEL FITIĞININ NEDENLERİ
Bel fıtığının oluşmasında yapılan bilinçsiz ve düzensiz hareketler ile ağır yük kaldırmanın önemli rol oynadığını kaydeden Opr. Dr. Naki Keleş, "Çok hafif bir yük kaldırıldığında bile bel fıtığı ortaya çıkabilir. Örneğin; eğilerek bir şey kaldırdığımızda bu yük sırtımızın her bölgesine eşit olarak dağılmaz. Düzensiz dağılan yük de bel fıtığı oluşumuna neden olur. Bu etkilerden dolayı kişinin yaptığı yanlış bir hareket sonrasında içteki kısım dışarıya doğru çıkar ve bel fıtığı oluşur. Her bel ağrısı bel fıtığı değildir. " şeklinde konuştu.

BEL FITIĞI TEDAVİSİ
"Tedavide ilk tercih edilen yöntem cerrahi tedavi (ameliyat) olmamalıdır" diyen Keleş, "Konservatif tedavi denen ilaç kullanımı, sert bir yatakta yatmak, fizik tedavi gibi yöntemler uygulanır. Bunlar birçok bel fıtığı hastalığının düzelmesine yardımcıdır. Kas gevşetici, ağrı kesici ilaçlar tercih edilir.''şeklinde konuştu.

BEL FITIĞINDAN KORUNMAK
Sağlığın kıymetinin ancak onu kaybettikten sonra anlaşıldığına dikkat çeken Opr. Dr. Naki Keleş, "Fakat önemli olan hastalığa yakalanmadan önce gerekli olan tedbirleri alarak bel fıtığına yakalanma riskini en aza indirmektir. Bunun için hiç bir zaman ağır yük kaldırmamaya özen göstermek gerekir. Vücudun yapısına ters gelen hareketlerden kaçınmalıyız.''dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.