Her yıl 5 milyon bebek ölüyor

Her yıl 5 milyon bebek ölüyor
Dünyada her yıl 5 milyon bebeğin ilk bir ay içerisinde öldüğünü belirten Sağlık İl Müdürü Mustafa Kasapoğlu, "İlimizde 2008 yılı bebek ölüm hızı binde 11,5, neonatal ölüm hızı ise binde 8.5 dir" dedi

Sağlık İl Müdürü Mustafa Kasapoğlu, Samsun'da 2008 yılı yenidoğan bebek ölüm hızı ve yenidoğan bebek ölümlerinin sebepleri hakkında bilgi verdi. Toplumdaki ekonomik ve sosyal durumun iyileşmesi ve sağlık alt yapısının güçlendirilmesiyle bebek ve çocuk ölümlerinde önemli azalmaların gözlendiğini kaydeden Kasapoğlu, "Doğum sırasında ve doğumdan hemen sonra meydana gelen ölümler ise sosyal ve ekonomik gelişmelere daha az duyarladır. Bu ölümler erken tanı ve tedavi, gebelik ve doğum sırasında verilen bakımın iyileştirilmesi gibi sağlık ve doğrudan ilişkili önlemlerden daha fazla etkilenir" şeklinde konuştu.

'SAMSUN'DA 2008 BEBEK ÖLÜM HIZI 11,5'
Kasapoğlu sözlerine şöyle devam etti: "Doğum sonrası ölümlerin azaltılmasına yönelik sürdürülen aşılama, ağızdan sıvı tedavisi ve anne sütü uygulamalarının yaygınlaştırılması ile doğum sonrası bebek ölümleri azalmaya başlamış ve yenidoğan dönemindeki ölümler ön plana çıkmıştır. Bu programın olumlu etkileri iki önemli gösterge ile izlenebilir. 1963 yılında binde 200'ü geçen bebek ölüm hızı, 2003'te binde 29'a düşmüştür. İlimizde 2008 yılı bebek ölüm hızı binde 11,5'dir. Bebek ölümlerinin yüzde 56'sı yenidoğan dönemi ölümleridir. 1998' de binde 25,8 olan yenidoğan bebek ölüm hızı 2003 de binde 17'ye düşmüştür. 2008 yılı ilimiz neonatal ölüm hızı binde 8.5 dir."

'ÖLÜMLERİN BAŞLICA NEDENİ ENFEKSİYON'
Dünyada her yıl 5 milyon bebeğin ilk bir ay içerisinde öldüğüne dikkat çeken Kasapoğlu, "Bu ölümlerin yüzde 98'i gelişmekte olan ülkelerde meydana gelmektedir. Yenidoğan ölümlerinin 3,4 milyonu yaşamın ilk haftası içinde gerçekleşmektedir. Ölüm nedenleri arasında yüzde 42 enfeksiyonlar ilk sırayı almakta olup, yüzde 33'ü doğum travması ile asfiksi (solunum güçlüğü) sonucu meydana gelmektedir. Ülkemizde ise prematürite, konjenital anomaliler ve asfiksi önemli yenidoğan ölümlerindendir. Doğumu izleyen dakikalar bebeğin anne rahminin dışında yaşama uyum sağlamasına yardım edilmesi gereken kritik dakikalardır. Solunum güçlüğü içindeki bir bebeğe yaşamın ilk bir kaç dakikasında yapılan girişimlerin sonuçları yaşamın kalitesini doğrudan etkileyerek tüm bir yaşam boyunca sürecek sonuçlar doğurur. Her yenidoğanın, yeterli bir yeniden canlandırmaya hakkı vardır. Bu doğum odasında uygun gereçlerin her an hazır olması, aynı zamanda ilgili birimlerde çalışan sağlık personelinin de yenidoğanın yeniden canlandırılmasında becerikli olması ve ekip olarak uyumlu çalışabilmesi anlamına gelmektedir" ifadelerini kullandı.

Yaprak KOÇER