Herkesin derdi aynı
Bugünlerde Samsun'da bulunan birçok sektör temsilcisinin dert yandığı konuların başında işsizlik ve piyasada para döngüsünün kısıtlı olması geliyor. Sektör temsilcilerinin birçoğu Samsun'un teşvik kapsamı dışında bırakılmasının samsun için büyük kayıp olduğu ortak paydasında birleşiyor. Yaklaşık 4,5 yıl önce büyük umutlarla Samsunlu işadamlarına ve sektör temsilcilerine teşvik kapsamına alındık, artık Samsun'u parlak bir gelecek bekliyor söylemleriyle umutlandıran siyasilerde, sonraki süreçte yaşanan teşvik kapsamına alınan 50 ilin içinde sadece Samsun'un olmamasını açıklayamaması ise insanların soru işaretleri bırakıyor.
BİZİM SORUNUMUZ İŞSİZLİK
30 yıldan beri araç motor ustası olan Kaşif Koç, "İş olduğu zaman bizim zorluğumuz yok. Bizi sıkan, bunaltan işsizlik. Bu noktada iş olmadan vergi ödemekte ayrı bir sorun oluyor. Ayrıca ödediğimiz vergilerin Karadeniz Bölgesi'nin incisi hikayeleri anlatan, ama üvey evlat muamelesi görerek her türlü teşvikten muaf tutulan Samsun dışına yapılmasından oldukça rahatsızız. İnsanlar elektrik, su parası ödemeyecek, doğru dürüst vergi vermeyecek bunların üstüne askerimize kurşun sıkacak. Nereler olduğunu söylemiyorum anlayan anlar. Ayrıca seçimden seçime bizim halimizi soran vekillerimizden esnafın sıkıntılarıyla biraz daha ilgilenmelerini istiyorum. dedi.
DOLARIN OYNAKLIĞI SEKTÖRÜ VURDU
Orman ürünlerinde kendine yetemeyen Türkiye sektörün baş aktörü Rusya'dan yaptığı ihracatta Doların aşırı değer kazanmasıyla tamamen bitme noktasına geldi. "Piyasalarda genel bir durgunluk var" diyerek söze başlayan Durmuş Yılmaz 40 yıldan bu yana sektörün içinde. Yılmaz, "Kurun hareketli olması bazılarına olumlu bazılarına olumsuz etki yaptı. Yerli mala yeterince talep olmadığı ve Sibirya çamının kalitesini tutmadığı için Rusya'ya bağlıyız. Şu anda sabah, akşam kur değiştiği için fiyat istikrarsızlığı var. Ayrıca üreticilerin büyük kısmı daha az maliyetli ve yapımı kolay olduğu için Amerikan kapı işine geçince ahşap doğrama işi yapanlar sürece ayak uyduramadıklarından zarar etti. Bu duruma acilen çözüm gerekli, yoksa bir çok firma sektörde zorluk çekiyor" diyerek yetkilileri uyardı.
TÜRKİYE MÜSRİF BİR ÜLKE
Tüm sektörleri etkisi altına alan iş sıkıntısı ekmeğini çöplerden toplayarak kazanan hurdacıları da vurmuş. Hurda sektöründe çalışan insanların ortak görüşü ise Türkiye'nin müsrif bir ülke olduğu: Hurdacılar "Her gün bir servet çöpe gidiyor. İnsanlar aç ama çöpler ekmek dolu. Yarısı yenmiş yemeklerle kaç fukara doyar. insanlar işimiz yok, karnımız aç diye feryat ediyor. Ama bir taraftan da müsriflikten geri kalmıyor.Dünyada böylesine tezatlarla dolu olan başka bir ülke daha yoktur" diyerek şaşkınlıklarını dile getiriyorlar.
TEŞVİKLERDEN YARARLANAMIYORUZ
Samsun'da bulunan tüm sektör temsilcilerinin ortak olduğu bir nokta varsa oda Samsun'un neden teşvik kapsamına alınmadığıdır. Büyük ve küçük esnafın çevre illerle rekabet şansını ortadan kaldıran bu durum Samsun'da ticari hayatı her geçen gün biraz daha fazla olumsuz etkiliyor. 13 yıldan bu yana demir doğrama sektöründe çalışan Mehmet Güldane, "Malımızın gerek Türkiye piyasasındaki kalite farkını gerekse yurtdışındaki ürünlerimizi ve kalitemizi anlatmak için ihtiyacımız olan fuar teşvikleri çok düşük kalıyor. Biz KOBİ'ler gücümüzün yettiği yere kadar kendimizi anlatabiliyoruz. Fakat maliyetler artınca tanıtım ve fuarlardan çekilmek zorunda kalıyoruz. Demir doğrama sektörü teknolojiyi birebir takip etmeyi gerektiren bir sektör. Yani ayakta kalabilmek için yatırım yapmak yeni teknolojileri takip etmek gerek." şeklinde konuştu.