HİZMETİN VERİLME AMACI DAHA SAĞLIKLI YEMEK
Samsun'da gerekli şart ve belgelere sahip yemek üretim ruhsatı bulunan bazı öğretmenevlerinin taşıma yoluyla eğitime erişimi sağlanan öğrencilere kendi ürettikleri öğle yemeği hazırlama dağıtım ve sunum hizmeti verilmeye devam ediyor. Öğrencilerin sağlıklı ve dengeli beslenerek yemek ihtiyaçlarının giderilmesi için öğretmenevlerinde hazırlanan sıcak yemekler her gün okullarda taşımalı eğitim gören öğrencilere ücretsiz ulaştırılarak dağıtılıyor. Bu kapsamda öğretmenevlerinin hizmet sunarken yaptığı harcamaların tamamı mevzuat ve 4734 sayılı Kamu İhale Kanununa uygun olarak yapılıyor. İlgili kurumların denetimine açık olarak yapılan yemek dağıtım hizmeti ile öğrenciler; temiz, hijyenik ve sağlıklı ortamda üretilen yemekler ile beslenme ihtiyaçlarını karşılıyor.
ÖNCELİK SAĞLIKLI VE EKONOMİK YEMEK
Söz konusu yemek hizmetinin, Milli Eğitim Bakanlığı Destek hizmetleri Genel Müdürlüğünün 06.03.2015 tarih ve 2506813 sayılı yazıları ve eki konuyla ilgili Kamu İhale Kurumunun 27.02.2015 tarih ve 413-4620 sayılı yazısı, 4734 sayılı kamu ihale kanunun 3. maddesinin e bendine dayanılarak yapıldığı ifade edilen açıklamada, "Yapılan Harcamaların tamamı mevzuat ve 4734 sayılı Kamu İhale Kanununa uygun olarak yapılmaktadır. Öğretmenevleri bu hizmeti sunarken KDV, kurumlar vergisi, stopaj ve çalışanların SGK primlerini ödemekle yükümlüdür. Öğretmenevleri bu hizmet sunumunu mevcut kanun ve yönetmelikler doğrultusunda, ilgili kurumların her türlü denetimine açık olarak yürütmektedir. Bu hizmeti yerine getiren öğretmenevlerinin amacı taşıma kapsamında eğitim gören öğrencilere kaliteli, temiz, hijyenik ve sağlıklı ortamda yemek hizmeti sunmaktır." denildi.
GELİRİN ÖNEMLİ BÖLÜMÜ GİDER OLARAK HARCANIYOR
Öğretmenevlerinin taşıma yoluyla eğitime erişimi sağlanan öğrencilere sunduğu yemek hizmeti hakkında öne sürülen bir takım haberler kamuoyunca art niyetli olarak yorumlanırken, konuyla ilgili olarak valilikten yapılan açıklamada, hizmet yapılırken elde edilen gelirin yüzde %86'sının gider olarak, yüzde 14'lük bölümün ise uygun görülmesi halinde diğer öğretmenevlerinin ihtiyaçları için harcandığı belirtildi. Açıklamada şu ifadeler yer aldı: "Söz konusu hizmeti sunan öğretmenevleri bu hizmeti yerine getirirken elde edilen gelirin; %8'i KDV, %1'i kurumlar vergisi, %12'si personel gideri, %55'i üretim giderleri ve %10'u amortisman gideri olmak üzere uoplamda gelirin %86'sı gider olarak harcanmaktadır. Geri kalan %14 lük kısım bakanlık ya da valiliğin uygun görmesi halinde diğer öğretmenevlerinin ihtiyaçları için harcanmaktadır."
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.