Hodri meydan
canlı yayında belgelerle konuşmaya davet etti
Samsun'un Kavak İlçesi Bekdemir Köyü sınırları içerisinde, Topmeşe, Mahmurkırışı, Ambarçukuru mevkiinde olmak üzere toplamda 388 dönüm arazi üzerine Üst Yapı İnşaat ve Madencilik A.Ş tarafından 260 milyon dolarlık yatırım olarak kurulması planlanan Çimento Fabrikası hakkında, Köy Tüzel Kişiliğinde görevli Kadir Us, rest çekti ve "İlgililer eğer cesaretleri yetiyorsa bir canlı yayında tüm iddiaları belgeleri ile ispatlayalım ve karşılıklı konuşalım. Haydi hodri meydan" dedi.
PEMBE YALANLAR
Us, bölgeye yapılacak olan fabrika hakkında gazetemize çarpıcı açıklamalarda bulundu. Bölgeye yapılacak olan fabrikanın yatırım miktarının gerçeği yansıtmadığını belirten Kadir Us, "İlçeye yapılacak olan fabrikanın 260 milyon dolarlık bir yatırım olduğu iddia ediliyor. Fakat fabrikanın 30 milyon dolara yapılacağı ÇED raporunda da yer alıyor. Ayrıca fabrikanın 2 bin 200 kişiye istihdam sağlayacağı ifade ediliyor. Bu da doğru değildir. Fabrika ÇED raporuna göre 55 kişiye istihdam sağlayacaktır. Aynı zamanda fabrika yetkilileri çevreyi kirletmeyeceğiz diyorlar. Fabrika yılda 1,5 milyon çimentoyu fuel-oil yakarak ve 450 bin ton kömür tüketerek elde edecek. Bu nasıl çevreyi temiz tutmaktır? Hepsi pembe yalanlardır" ifadelerini kullandı.
"FABRİKANIN TAPUSU ALINDI" HABERLERİ YALAN
Dün çeşitli gazetelerde çıkan "Üst Yapı İnşaat'ın yapacağı fabrikanın tapusu tamam" başlıklı haberlerinde gerçeği yansıtmadığını ifade eden Us, "Firma tarafından 388 dönümlük arazinin sadece 100 dönümlük kısmının tapusu alındı.
288 dönüm arazinin hala bir bölümü Köseli Köyü halkına aittir. Kavak Fabrikamı istiyorum Platformu Başkanı Kavak Belediye Başkanı Şerif Ün'ün açıklamaları da gayrı resmi açıklamalardır. Kendisi hukuki dayanaktan yoksun belgesiz olarak konuşuyor. Ben ise belgelerle konuşuyorum. Meclis Başkanı Mustafa Karakurt, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Aslan Karanfil ve fabrikayı yapacaklarla canlı yayında bir araya gelip karşılıklı belgelerle konuşalım bakalım kim doğru söylüyor? O zaman her şey ortaya çıkar" diye konuştu.
ORTADA BİRİLERİ TARAFINDAN DEĞİŞTİRİLEN BELGELER VAR
Öte yandan, fabrika ile ilgili İl Genel Meclisi tarafından hazırlanan 10 ayrı imar değişikliği teklifinin mahkeme sürecinin devam ettiğini anımsatan Us, fabrikanın ÇED iptali kararının Danıştay tarafından bozulmasının bazı kişiler tarafından yanlış anlaşıldığını belirtti. Danıştay tarafından verilen iptal kararının ÇED raporunda bazı çelişkiler bulunduğu için verildiğini belirten Us, "400 sayfa olan fabrikanın ÇED raporunda bazı ciddi araştırma yapılması gerekip de sonra verilmesi gereken belgelerin imzasız bir şekilde dosyanın içinde yer aldığı mahkeme tarafından da belirlendi. ÇED raporunda böyle imzasız bir sürü belge ve çelişkili raporlar var. Mesela 27 Mart 2006 yılında dönemin DSİ 7. Bölge Müdürü Ali Faruk Öztan tarafından hazırlanan raporda Köseli Köyü'nde 2 adet su varlığına dikkat çekiliyor. Daha sonra 2010 yılında hazırlanan raporda bölgede su kaynağının bulunmadığı belirtiliyor. Ortada birileri tarafından değiştirilen belgelerde var" ifadelerini kullandı.
Zekeriya FIRAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.