Holdingler plazadan, krizle ucuzlayan yalılara taşınıyor
Son yıllarda diziler sayesinde hem Türk halkının hem de yabancı turistlerin ilgi odağı haline gelen yalı ve köşklerin yeni müdavimleri, holdingler. Bugüne kadar genel merkezleri için plazaları tercih eden firmalar, son dönemde hem farklılık yaratmak hem de yabancı ortakları karşısında prestij sağlamak için yönetim merkezlerini yalı ve köşklere taşıyor. Emlakçılar, holdingler için harıl harıl köşk ve yalı arıyor. Boğaz'da genel merkez yapmak için yalı ve köşk arayanlar arasında Cevahir Holding'den Yasa Denizcilik'e, GİSAD'dan Se-Ka İnşaat'a, GSD Holding'den Aytemiz Petrol'e, Ay-Yak Katı
Yakıt firmasına kadar birçok sektörden firma var. Genel merkezi Güneşli'de olan ve son dönemde zora giren giyim sanayicilerinin oluşturduğu GİSAD Dış Ticaret Şirketi, Yeniköy'de malikâne kiralamak için çalışmalarını sürdürürken GSD Holding de yönetim merkezi için Göksü Deresi üzerinde satın alınan bir yalıya taşınmak için restorasyon çalışmaları yapıyor. Yine inşaat sektöründe faaliyet gösteren Se-Ka İnşaat da genel merkez yapmak için Tarabya'da Sümer Korusu'ndan bir köşk kiraladı. Enerji sektöründe faaliyet gösteren Al-Yak Katı Yakıt firması da genel merkezini taşımak için yalı satın almak istiyor. Ayıkcan Emlak'tan Yüksel Ayıkcan, kendilerine bu yönde firmalardan gelen talepler olduğunu belirterek "Hem sağladığı yüksek prestij hem de Boğaz'daki gayrimenkul fiyatlarının krizden etkilenmemesi talebi artırıyor" derken İca Gayrimenkul'den İclal Gürpınar, "Firmaların son trendi bu yönde. Özellikle bizden köşk ve yalı bulmamızı istiyorlar. Genellikle yalıların ve köşklerin üst katını patron için rezidans olarak dekore ettiriyorlar. Böylelikle gelecek misafirleri için de yer sorununu hallediyorlar" yorumunu yapıyor.
KOÇ HOLDİNG ÖNCÜ OLDU
İş dünyası arasında son dönemde yalı ve köşklere artan bu trendin öncüsü, Koç Holding. 1988 yılında genel merkezini Fındıklı'daki binasından Nakkaştepe'deki Mehmet Şerif Paşa Konağı'na taşıyan holdingi, takip eden yıllarda birçok firma ve holding izledi. Şu anda genel merkezi yalı ve köşkte faaliyet gösteren firmalar arasında Bayraktar Holding, Borusan Holding, Yasa Denizcilik, Turyap, Eximbank, Mesa İnşaat, Kühne, Fil Ambarları Mimarlık, Actera Group, Demsa Group ve Ciner Holding gibi birçok firma yer alıyor.
Bu tür binaların şirket adına alınmasında vergisel kolaylıklar olduğunu belirten İCA Gayrimenkul'den İclal Gürpınar, "Son dönemde özellikle Sarıyer ve Tarabya tarafında genel merkez yapmak için köşk, malikâne ve yalı arayan çok firma var. Şirketler farklılık yaratmak ve en çok da prestij için bu tarz binaları plazalara tercih ediyor. Özellikle yabancı ortaklı şirketler bunu daha çok talep ediyor" diye konuştu.
FİYATLAR MİLYON DOLARDAN AÇILIYOR
Firmalar tarafından tercih edilen Boğaz'daki tarihi köşklerin fiyatı 7 milyon dolardan başlıyor, 28 milyon dolara kadar çıkıyor. Zaten ağırlıklı olarak bu köşk ve yalılar Tarabya ve Beykoz arasında yoğunlaşmış durumda. Yalıların durumu ise biraz daha farklı. Yol yalısı ve rıhtım yalısı olmak üzere ikiye ayrılan yalılar, genellikle el altından satılıp kiralanıyor. Yol yalılarının fiyatı 10 milyon dolardan başlıyor 60 milyon dolara kadar çıkıyor. Rıhtım yalılarının en pahalısı ise 180 milyon dolara kadar ulaşıyor. Rıhtımlı yalılarda fiyatların, rıhtımın büyüklüğüne ve yalının kaç yıllık olduğuna göre değiştiğini kaydeden İclal Gürpınar, "Yurtdışı kökenli şirketler özellikle yalıyı ve köşkü tercih ediyor. Bunun yanında Ortadoğu kökenli şirketler de ihtişamı sevdiği için deniz gören yalılar istiyor" yorumunu yapıyor. Ağırlıklı olarak inşaat firmalarından talep olduğunu da kaydeden Gürpınar, "Şu anda elimizde bulunan yalıların fiyatları, 5 milyon dolardan başlıyor 40 milyon dolara kadar çıkıyor. Elimizdeki en pahalı yalı ise 180 milyon dolar. Referansla müşteri kabul edip bu yalıları tanıtıyoruz" diye konuştu. Boğaz ve yalıdaki köşkler konusunda uzman olan Ayıkcan Emlak'tan Yüksel Ayıkcan ise Boğaz'daki yalı fiyatlarının 2 milyon dolardan başladığını ve 65 milyon dolara kadar çıktığını söylüyor. Ayıkcan, son dönemde özellikle firmaların genel merkez yapmak için yalı kiralamak ve satın almak istediklerine de dikkat çekerek şunları söyledi: "Bunun en önemli nedeni, yönetim merkezlerini prestijli bir mekânda olmasını istemeleri. Diğer bir sebebi ise gerektiğinde davet ve organizasyonlarını da burada yaparak genel merkezlerine aynı zamanda sosyal bir fonksiyon özelliğini de katmak istiyorlar. Tabii Boğaz'daki gayrimenkul fiyatlarının krizlerde bile etkilenmemesi nedeniyle yatırım açısından da cazip olması, firmaları etkiliyor. Bize son dönemde bu yönde birçok talep geliyor. Şu anda 4-5 adet firmaya genel merkez yapmak için yalı ve köşk arıyoruz."
Genel merkezi yalı ve köşklerde olan firmalar şöyle : "Borusan Holding, Kühne, Yasa Denizcilik - Kuzguncuk, Fil Ambarları Mimarlık - Çengelköy, Actero Group - Anadoluhisarı, Doysan Tarım Ürünleri - Çengelköy, Bayraktar Holding, Koç Holding" Yalı arayanlar ve taşınacaklar da şu şekilde : "Yasa Holding, Al-Yak Katı Yakıt, Cevahir Holding, Aytemiz Petrol, GSD, GİSAD, Se-Ka İnşaat"