Horlama çocuğun okul başarısını etkiliyor?
Samsun Büyük Anadolu Çiftlik Hastanesi Kulak Burun Boğaz (KBB) Uzmanı Op. Dr. Vural Büyüksoy, "Çocuklarda görülen horlamanın okul başarısını da büyük oranda etkilediğini" söyledi.
Özellikle boğaz dokusu kalın olanlarda çocuklarda horlama probleminin sıkça göründüğünü ifade eden, Büyük Anadolu Çiftlik Hastanesi Kulak Burun Boğaz (KBB) Uzmanı Op. Dr. Vural Büyüksoy, hormalanın yarattığı problem çocuklarda eğitim başta olmak üzere güncel hayatı da olumsuz etkilediğini belirtti.
Horlamanın tedavi edilebilir bir sağlık problemi olduğunu belirten KBB Uzmanı Op. Dr. Vural Büyüksoy, "Büyük bademcik ve geniz eti, çocuklarda en sık rastlanan horlama nedenidir. Şişman insanlarda, kalın boyun dokusu horlamaya sebep olarak gösterilir. Kist ve tümörler de nadir olarak bu yolla horlama yapabilmektedir.
Horlama, solunum yollarındaki hava geçiş alanının yeterli açıklıkta olmadığını gösterir. Dilin arkası, yumuşak damak ve küçük dilin olduğu kısmın genizle birleştiği bölge, kendiliğinden daralabilen bir bölgedir. Bu kısımlar, birbirlerinin üstüne geldiğinde, solunumla birlikte titreşmekte ve horlama ortaya çıkmaktadır.
Burundan alınan nefes ile ağızdan alınan nefes arasında kandaki oksijen miktarı açısından %30 a kadar çıkan farklar vardır. Bu fark beyin ve kalp için o kadar önemlidir ki uykuda olduğunda otomatik nefes alma sisteminde bozulmaya, nefesin durmasına ; apne ye neden olur. Ağızdan nefes alma horlamaya neden olur. Bu da kan oksijen miktarını düşürür.
Beyin kandaki oksijen miktarı %95 in altına indiğinde zorlanmaya başlar. Gece dinlenmeye çalışan beyin düşük kan oksijen seviyesi ile karşılaştığında dinlenemez, yorulur. Bu büyüklerde olduğu kadar çocuklarda da görülen bir olaydır.
Sonuç olarak gece uykusunu rahat alamadığı için gündüz uyuklama hali oluyor. Gündüz dikkat dağınıklığı, dikkatini toparlayamama, okul başarısında eksilmeye yol açıyor. Bütün bunların hepsi gece uykusunu rahat alamama ve bunun da horlamayla karşımıza çıkıyor.
Bu anlamda; Çocuğunuz hasta olmadığı zamanlarda da horluyorsa, Uykuda nefes almakta zorluk çekiyorsa, Uyku sırasında huzursuzsa, Terlemesi ve geceleri idrar kaçırması varsa mutlaka bir uzman doktara başvurulması gerekmektedir. Unutulmaması gerekirki horlama tedavi edilebilir bir sağlık sorunudur." dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.