HORON İBADETMİŞ

HORON İBADETMİŞ
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Halk Oyunları Kulübü tarafından hazırlanan bir afiş şok etkisi yarattı. Afişte yazılanları okuyanların adeta aklı durur.

AFİŞE NEDEN BÖYLE YAZILDI?

Oynanmaya başlandığından bir süre sonra dinsel ayini anımsattığı için bazı din adamları tarafından şiddetle karşı durulan horonu, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Halk Oyunları Kulübü hazırladığı afişle ibadet olarak nitelendirdi. Horonun ibadet olarak gösterildiği afiş sonunda bunu da yaptılar dedirtirken yazacak başka birşey bulamamış gibi afişe ''Horon bizim için ibadettir'' yazılmasının gerekçesinin nedeni merak ediliyor.

DİN ADAMLARI KARŞI ÇIKIYOR


Bazı din mensupları tarafından bir isyan, bir başkaldırı olarak nitelendirilen horon için, ibadet denilmesi İslami kesimi adeta ayağa kaldırdı. İlanın Omü resmi sitesinde yayınlanıyor olması afişin Omü Rektörü Hüseyin Akan'ın kontrolünde hazırlandığını ve rektörlüğün onayı ile gerçekleştiğini açıkça ortaya koyarken afişin bu şekilde hazırlatılması ise akıllara durgunluk verdi. Özellikle horonda belli bir süre geçtikten sonra oyuncular ruhsal bir havaya bürünürler. Horoncu, horonun belli bir aşamasından sonra trans haline geçer, büyük bir coşkuya kapılır. Zikir törenlerinde hedef; yaradana ulaşmak olsa da horoncunun asla böyle bir amacı olmaz diyen bazı din adamları,''horon ibadettir''ifadesi kabul edilemez ve İslamla bağdaştırılamaz.''dediler ve afişi hazırlayanlara ateş püskürdüler.

ÇIĞ GİBİ TEPKİ GELDİ

Son zamanlarda yaptıkları usulsüzlüklerle adından sıkça söz ettiren Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nin bir etkinlik için hazırladığı afiş şaşkınlığa neden oldu. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Halk Oyunları Kulübü tarafından hazırlanan horon etkinliğine Samsunlular davet edilirken, horon için öyle bir ifade kullanıldı ki, bu kadarı da olmaz dedirtti. Afişte "Horon bizim için ibadettir" yazıldı. Horonu ibadet sayan OMÜ Klübüne tepkiler ise çığ gibi oldu. 'Horon bizim için ibadettir'ifadesine özellikle din adamlarından büyük tepki geldi. Horonun bir başkaldırı olduğunu belirten din adamları ''ibadet olarak nitelendirilmesi oldukça ilginç. Yüce dinimizi böyle bir oyuna alet etmesinler''yorumunu yaptılar.


AFİŞİ NEDEN BÖYLE HAZIRLATTILAR?

Yapılacak etkinlik için hazırlanan afişin üzerine bu ifadenin kullanılmasının manidar olduğunu belirten vatandaşların horon için söyledikleri ise oldukça ilginç: Vatandaşlar, "Horoncu kendini tulum sesinin ritmine ve derinliğine bırakır. Bu şekilde saatlerce horon oynamaya devam eder. Gün ortasında başlayan bir horonun ertesi günün sabahına dek sürmesi ruhsal bir motivasyonu zorunlu kılmaktadır. Aksi takdirde beden çok çabuk yorulacak ve horon kısa sürecektir. Bu yüzden ruhsal motivasyonu yakalayamayanlar uzun süre horon oynayamazlar. Tulum sesinde insan ruhuna hitap eden bir derinlik vardır. Horonun oynanma süresi uzadıkça horoncuların mistik bir havaya bürünmelerinden bu kolayca gözlemlenebilir. Horonu seyreden bir kişi dinsel bir tapınma töreninde olduğunu düşünebilir. Özellikle horonda belli bir süre geçtikten sonra oyuncular ruhsal bir havaya bürünürler. Nasıl el ele verip halka halka tepinirlermiş, nasıl ayaklarını; yere vurunca başlarını havaya atarlarmış. Koro başı "Euhay!" diye bağırınca nasıl kendinden geçesiye horon teperlermiş! Horon her yönüyle dinsel bir ayini hatırlattığı için günah olduğunu da savunmuşlar eskiden" diyor.

Sevda TEMİZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
10 Yorum