İftar sofralarının yeni gözdesi: Mevlevi Tatlısı

İftar sofralarının yeni gözdesi: Mevlevi Tatlısı
Yaklaşık 500 yıl önce Mevlevihanelerde yapılarak ziyaretçilere ikram edilen ''Mevlevi Tatlısı'', bugünün iftar sofralarının yeni gözdesi oldu


Gelibolu'da, 8 yıl önce Atiye Laçin'in kurduğu işletmeyle yeniden üretilmeye başlanan ''Mevlevi Tatlısı'', iftar sofralarını süslerken, Türkiye'de ise 80 noktaya gönderiliyor.

Tatlı ayrıca tanıtım amaçlı Cezayir, Amerika ve Almanya'ya da gönderildi. İşletmenin marka ve pazarlama yöneticisi Ömer Yıldız, Mevlevi Tatlısı'nın her geçen gün daha fazla tanındığını belirterek, ''Ramazanda yerel yönetimler ve şirketler, etkinlik ve iftarlarında bizden büyük bir talepte bulunuyor. Yerel yönetimlere 10, 20 bin paket birden gönderiyoruz'' dedi. Yıldız, AA muhabirine yaptığı açıklamada, işletmenin sahibi Atiye Laçin'in, yüzyıllar öncesinde var olan tatlının bilgilerini güncelleştirip geliştirerek, yeniden gündeme gelmesini sağladığını söyledi. Ürünün, Mevlevihanelerden bugüne geldiğini ifade eden Yıldız, Mevlevihanelerde iki mutfak bulunduğunu, birisinde yemek pişirildiğini, diğerinde ise güç ve enerji verecek yiyeceklerin yapıldığını kaydetti.

Yaklaşık 500 yıllık geçmişe sahip olan tatlının, hurma, badem, ceviz ve baharatların yanı sıra kendilerine özgü bir karışımla yapıldığını anlatan Yıldız, ''Önce hurmanın çekirdeği ayıklanıyor, yıkandıktan sonra, ceviz, badem, baharatlar ve bize özel bir karışımla harmanlanıyor. Karışımı elde yuvarlayarak, küçük toplar haline getiriyoruz, sonra da paketliyoruz'' dedi. -'Un, yağ ve şeker yok-'' Mevlevi Tatlısı'nın içerisinde un, yağ ve şeker bulunmadığını ifade eden Yıldız, şöyle konuştu: ''Farklı olmamızı, kendimize güvenmemizi sağlayan en önemli etken, ürünün içerisinde un, yağ ve şekerin bulunmamasıdır. Butik çalışıyoruz, gelen talebe göre üretim yapıyoruz. Ama tam kapasite çalıştığımızda günlük yarım ton üretim yapabilecek durumdayız. Bu güne kadar yapılan çalışmalar ürünün tanıtılmasına yönelikti. Yeni kutu tasarımları yaptık. Ürün sunumlarını değiştirmeye başladık.

Amacımız ürünümüzü, içeriğini en iyi şekilde tanıtmak. Çünkü sadece özel bir ürün olmakla kalmayıp günlük tüketilen bir ürün haline getirmeyi hedefliyoruz. Şu anda Türkiye'de 80 noktaya ürünlerimizi gönderiyoruz. Yurt dışında da Cezayir, Amerika ve Almanya'ya numuneler gönderdik. Onlardan da olumlu geri dönüşler aldık.'' Tatlının en önemli özelliğinin sağlıklı, besleyici, doğal ve yararlı olması olduğunu vurgulayan Yıldız, hem tatlı olarak hem de macun olarak üretim yaptıklarını bildirdi. Üründe tatlandırıcı olarak hurmanın kullanıldığını belirten Yıldız, ''Mevlevi Tatlısı, ramazan sofralarında da yerini aldı. İşletmemizin sahibi Atiye Laçin, ramazan boyunca İstanbul'daki etkinliklerde açılan stantlarda, tatlının tanıtımını ve satışını yapıyor.

En fazla talebi de ramazanda görüyoruz. Ramazanda yerel yönetimler ve şirketler, etkinlik ve iftarlarında bizden büyük bir talepte bulunuyor. Yerel yönetimlere 10-20 bin paket birden gönderiyoruz. Büyük siparişler alıyoruz. İftarımızı genelde hurma ile açtığımız için de onun yerine alternatif ürün olarak da tüketilebilir'' şeklinde konuştu. -Mevlevi Tatlısı'nın yapılışı- Hurmalar yıkanıp çekirdeğinden ayıklandıktan sonra kıyılarak koyu kıvama getiriliyor. Koyu kıvamdaki hurmanın içine baharat türlerinin yanı sıra ceviz ya da badem konularak harmanlanıyor. Karışım iyice yoğurulduktan sonra küçük parçalar halinde elde şekil verilerek, paketleniyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.