"İHTİYAÇLARI KARŞILANMIYORSA KORUNMAYA MUHTAÇLAR"

"İHTİYAÇLARI KARŞILANMIYORSA KORUNMAYA MUHTAÇLAR"
Üsküdar Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu (SHMYO) Çocuk Koruma ve Bakım Hizmetleri Program Başkanı Öğr. Gör. Ezgi Tesir, korunmaya ihtiyacı olan çocuklar ve bu çocukların ihtiyaçlarına ilişkin değerlendirmede bulundu.

 Korunmaya ihtiyacı olan çocuğun sadece anne ve babası olmayan çocuk olmadığını belirten uzmanlar, anne ve babası olsa da ihtiyaç duyduğu ilgi ve sevgiden yoksun kalan, temel gereksinimleri karşılanmayan, suça sürüklenen, gerekli eğitimi alamayan, çalıştırılan, fiziksel, cinsel duygusal ve ekonomik ihmale ya da istismara açık duruma gelen çocukların korunmaya ihtiyacı olan çocuklar içerisinde sayıldığını söyledi. Çocuğun ilk sosyalizasyonu ve kimlik gelişiminin ailede başladığını belirten uzmanlar, bu nedenle çocuğun ihtiyaçlarının karşılanmasında ailenin birinci derecede sorumlu olduğunu kaydetti.

Sosyal ve duygusal gelişiminin sağlanması gerekiyor
Çocuk Koruma ve Bakım Hizmetleri Uzmanı Ezgi Tesir, 5395 sayılı Çocuk Koruma Kanunu’nun daha erken yaşta ergin olsa bile, 18 yaşını doldurmamış kişiyi çocuk olarak kabul ederken; korunmaya ihtiyacı olan çocuğu ise “bedensel, zihinsel, ahlaki, sosyal ve duygusal gelişimi ile kişisel güvenliği tehlikede olan, ihmal veya istismar edilen ya da suç mağduru çocuk” olarak tanımladığını söyledi.

İhtiyaçları karşılanmayan çocuk, korunmaya muhtaç olarak değerlendiriliyor
“Korunmaya ihtiyacı olan çocuk sadece anne ve babası olmayan çocuk değildir” diyen Sosyal Hizmet Uzm. Tesir, “Anne babası olsa da ihtiyaç duyduğu ilgi ve sevgiden yoksun kalan, temel gereksinimleri karşılanmayan, suça sürüklenen, gerekli eğitimi alamayan, çalıştırılan, fiziksel, cinsel duygusal ve ekonomik ihmale ya da istismara açık duruma gelen çocuklar korunmaya ihtiyacı olan çocuklar içerisinde sayılır.” dedi.

ocuk-3.JPG

Çocuğun tüm ihtiyaçları karşılanmalı
Çocukların ihtiyaçlarının bütüncül bir şekilde ele alınması gerektiğini kaydeden Sosyal Hizmet Uzm. Tesir, “Yani korunmaya ihtiyacı olan çocukların bakımı ve korunması noktasında sadece fizyolojik ihtiyaçlar değil; psikolojik ve sosyal ihtiyaçların da öne çıktığını görüyoruz. Mesela sadece bir çocuğun barınacak yeri var mı, karnı tok mu, fiziksel sağlığı iyi mi sorularının değil; çocuğun eğitimsel, kişisel gelişimi, sosyal sağlığı, sorumluluk bilinci kazanması, çevresiyle iletişimi, sosyalleşmesi, sosyal aktivitelere katılımı, özgüven kazanımı gibi birçok noktanın üzerinde durulmalı.” diye konuştu.

Aile çocuğun ihtiyaçlarını karşılamakla yükümlü
Çocuğun ilk sosyalizasyonu ve kimlik gelişiminin ailede başladığını, bu nedenle çocuğun ihtiyaçlarının karşılanmasında ailenin önemli rolü bulunduğunu belirten Tesir, “Türk Medeni Kanunu’nda bulunan ‘Evlenmeyle eşler arasında evlilik birliği kurulmuş olur. Eşler, bu birliğin mutluluğunu elbirliğiyle sağlamak ve çocukların bakımına, eğitim ve gözetimine beraberce özen göstermekle yükümlüdürler’ ibaresi ile ailenin; çocuğun fiziksel, psikolojik ve sosyal ihtiyaçlarının karşılanmasında birinci dereceden sorumlu olduğu ifade edilmiştir. Yani çocukların bakımı ve gözetimi dışında çocuklara eğitimleri ve sosyal gelişimleri ile ilgili rehberlik etmek, kendilerini gerçekleştirmeleri ve yaşam becerilerini geliştirme yönünde gereken desteği sağlamak da ailenin görevleri arasındadır.” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.