İlaca dirençli verem yayılıyor
MANİLA - Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Asya Pasifik bölgesinde yeterli laboratuvar olanaklarının bulunmaması nedeniyle ilaca dirençli verem vakalarının büyük ölçüde kontrolsüz biçimde yayıldığını belirtti. WHO'nun bölge sorumlusu Dr. Shigeru Omi, yaptığı açıklamada, ciddi bir durumla karşı karşıya bulunulduğunu vurgulayarak, Bu sessiz salgının bizi yıllar öncesine götürmesinden endişe ediyoruz. Geçen yıllardaki kazanımlarımızı kaybedebiliriz dedi.
Açıklamada, çoğu Asya Pasifik ülkesinin çoklu ilaca dirençli tüberküloz (MDR-TB) vakalarını izleyecek olanağının bulunmamasının, çok sayıda vakanın saptanamadan ve tedavi altına alınamadan yayılmasına yol açtığı kaydedildi.
Tedavi edilmemiş verem hastalarının öksürme ve hapşırma yoluyla yılda 10-15 kişiye hastalık bulaştırabileceğine işaret edilen açıklamada, enfeksiyonun uzun mesafeli uçuşlarda da yayılabileceği belirtildi.
WHO yetkilisi Omi, yeterli laboratuvar desteği olmadan hangi ilaçların hala etkili olabildiğinin ve sorunun gerçek boyutunun da tam olarak bilinemediğini kaydetti.
Doğu Asya ve Pasifik bölgesinde 2006'da 150 bin olduğu tahmin edilen çoklu ilaç tedavisine dirençli verem vakasının sadece yüzde birinden az olan 600'ünün, kalite güvenceli bir laboratuvar tarafından resmen bildirildiği açıklandı.
Veremin önde gelen ölüm nedenlerinden biri olduğu ülkelerden Kamboçya ve Filipinler'de MDR-TB vakalarını tespit edecek sadece üçer laboratuvar bulunduğu, çok sayıda verem vakasının görüldüğü Moğolistan ve Papua Yeni Gine'de de sadece birer uygun laboratuvar olduğu bildirildi. Çin'in de yakın zamanda laboratuvar sayısını artırdığı ancak bunların çoğunun kalite güvencesi bulunmadığı belirtildi.
KÜRESEL HALK SAĞLIĞI İÇİN BÜYÜK TEHDİT
WHO, geçen ay da ilaca dirençli verem vakalarında şimdiye kadar tespit edilen en üst düzeye ulaşıldığı uyarısında bulunmuştu.
WHO raporunda, 81 ülkedeki 90 bini aşkın verem hastasıyla ilgili araştırmada, çoklu ilaç tedavisine dirençli vakaların düzeyinin tahminlerin çok üzerinde olduğunun tespit edildiği belirtiliyor.
Örgüt, MDR-TB vakaları sorununa iyi biçimde müdahale edilemediği takdirde tüberkülozun daha ölümcül biçimleriyle karşı karşıya kalınabileceği uyarısında bulunuyor.
En etkili ilaçların tümüne dirençli olan bir verem vakası türünün 45 ülkede tespit edildiğini belirten DSÖ, tedavi seçeneklerinin sınırlı olması ya da bulunmaması nedeniyle de bu durumun küresel halk sağlığı için korkunç bir tehdit olduğunu vurguluyor.
WHO'nun geçen ayki raporunda, ilaca dirençli vakaların, başta Azerbaycan'ın başkenti Bakü olmak üzere özellikle eski Sovyet cumhuriyetleriyle Çin'in bazı bölgelerinde yaygın olduğu belirtilerek, yeni vakaların hemen hemen dörtte birinin çoklu ilaç tedavisine dirençli olduğu kaydedilmişti.
Bu oranın çoğu Afrika ülkesinde teşhis olanakları olmadığı için daha da yüksek olabileceği belirtilen raporda, verem hastalığının fiilen tedavi edilemeyen türünün şu an onlarca ülkede görüldüğü bildirilmişti.
(AA)