İlk altı ay yalnızca anne sütü

İlk altı ay yalnızca anne sütü
Anne sütü, yeni doğan bebeğin tüm besin ihtiyacını karşılamakla kalmıyor, ileride sağlıklı bir yetişkin olmasında da rol oynuyor. Ancak bebeğin bu sütten en iyi şekilde faydalanabilmesi için emzirme doğru yapılmalı.

ANNE SÜTÜ ÖNEMLİ
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Sabri Acar, 1-7 Ekim emzirme haftası nedeniyle, tüm annelere rehber olacak açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Sabri Acar, “Bebeklik dönemi dediğimiz ilk iki yıl içinde beslenmede en önemli gıda anne sütüdür. Bu dönemdeki beslenme, çocukluk çağının diğer dönemlerinden farklıdır. Bebek normal doğmuş ise doğumu izleyen ilk yarım saat içinde, mümkünse çıplak bir şekilde anne vücuduna temas etmeli ve anne memesine tutulmalıdır. Bu işlem sezaryenle doğumlarda 1-2 saat gibi biraz daha geç olabilir. Böylece anne ile bebek arasında psikolojik bir bağlantı kurulmuş olmakta, bebek tarafından anne meme başlarının uyarılması ile prolaktin (süt salgılayan hormon) üretilmeye başlanmış olur.

İLK SÜT ÇOK KORUYUCU

İlk kez bebek sahibi olan annenin sütünün 24 saat içinde tam olarak gelmeyerek, ikinci güne kadar uzayabildiğini belirten Prof. Acar, “Ancak yine de anne bebeğini emzirmek için gayret sarf etmelidir. İlk günlerdeki süt koyudur, miktarı azdır ancak bebeğin mikroplara karşı korunmasında oldukça faydalıdır.
İlk günlerde anne bebeğine alışana kadar 1-2 saatte bir, hatta neredeyse her ağladıkça emzirmelidir. Anne bebeğinin ne zaman acıktığını ilk birkaç ay içinde öğrenir ve emzirme aralıklarını 2-3 saatte bir (küçük prematüre bebeklerde daha sık) olarak ayarlar. İyice beslenen bir bebek özellikle geceleri 4-5 saat hiç uyanmadan uyuyabilir. Uyandırıp beslenmeye gerek yoktur. Bebek acıkınca ağlar ve anneyi uyandırır. Anne tecrübe kazandıkça bebeğinin ne zaman acıktığını, ne zaman emeceğini hisseder.Çalışan ve işi icabı bebeğini emziremeyen annenin sütü önceden sağılabilir ve dondurulmadan buzdolabında 24 saat hatta 48 saat bekletilip gerektiğinde ısıtılarak bebeğe verilebilir” diye konuştu.

ANNE SÜTÜNÜN YETERLİ OLUP OLMADIĞI NASIL ANLAŞILIR?

“Bebek iki aylık olana kadar günde 8-12 defa besleniyorsa, emme sırasında yutma hareketlerini sık sık yapıyorsa, yeterli miktarda idrar çıkarıyor, bezini ıslatıyorsa, günde 5-6 kez normal kıvamda tuvaletini yapıyorsa, günde 20-30 gram (ayda en az 600-900 gram) kilo alıyorsa, annenin memelerinin emzirme öncesinde dolgunsa ve emme bitince boşalıyorsa anne sütü yeterli oluyor demektir” bilgisini veren Dr. Sabri Acar, “Bebeğe iki yıla kadar anne sütü verilebilir. Tabii ki bu sürede annenin bebeğini emzirmek için zamanı uygun olmalı, sütü yeterli olmalı, bebeğin gelişimi her yönüyle sağlıklı olmalıdır” şeklinde konuştu.

ANNE BOL SIVI ALMALI

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Sabri Acar şu bilgileri verdi: “Anne bebeğini sık sık emzirmeli, günde en az 2-3 litre su başta olmak üzere, meyve suları, ıhlamur, ayran, çorba gibi sıvı gıdalar almalı, stresten ve gaz yapıcı gıdalardan uzak durmalıdır.İlk 6 ay boyunca sadece anne sütü ile beslenen bebekler, tüm besin ve sıvı ihtiyaçlarını karşılayabilirler. Anne sütü bebeği enfeksiyonlara karşı korur, bebeğin bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. İshal, kabızlık ve diş çürümeleri daha az görülür. Beyin gelişimi daha iyidir, anne sütü ile beslenen bebekler daha zeki olurlar. Bebeğin boy ve kilo gelişimi daha iyidir. Anne sütü alan bebekler, alerjik hastalıklara karşı da korunur. Ani bebek ölüm oranları daha düşüktür. Anne sütü ekonomiktir, ucuzdur, hatta parasızdır, temizdir. Hazırdır ve ısısı uygundur. İçindeki demirin emilimi daha fazladır. Emziren annelerde meme ve rahim kanserleri daha az görülür. Emzirme süresince anne gebelikten korunur. Anne ile bebek arasında ruhsal bağlantı daha kuvvetlidir.”

ALTI AY EK GIDA GEREKSİZ

“Eğer bebek boy ve kilo olarak normal gelişimini sürdürebiliyorsa, anne bebeğini emzirmek istiyorsa, annenin sütü yeteri kadar varsa, emzirmek için bir engel yoksa, altıncı aya kadar ek gıda vermeye gerek yoktur. Ancak anne sütü azalmışsa hatta yoksa, ailenin ekonomik gücü hazır mamaları almaya yeterli değilse, çocuk gelişemiyorsa, ek gıdalara erken başlanabilir.Anne ağır kalp, akciğer, karaciğer, epilepsi, böbrek kanser hastası ise ve ilaç alıyorsa, anne psikoz veya depresyonda ise, memesinde belirgin iltihap varsa, bebeğe anne sütü vermek uygun değildir.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.