İnadına bü-yü-me

İnadına bü-yü-me
Siyasi belirsizlik, küresel zorluklar ve jepolitik risklere rağmen büyüme devam etti. Türkiye, yüzde 3.8 ile en hızlı büyüyen 7'nci ülke oldu

Türkiye, yurtiçi ve dışından saldırılara maruz kaldığı yılın ilk altı ayında, küresel ekonomideki zorluklar, jepolitik riskler, kurdaki artış ve siyasi belirsizliğe rağmen yolundan sapmadı. Türkiye ekonomisi yılın ikinci çeyreğinde yüzde 3.8 ile son beş çeyreğin en hızlı büyümesini gerçekleştirdi. Büyüme, 23 çeyrektir kesintisiz sürerken, Türkiye ikinci çeyrekte dünyanın en hızlı büyüyen yedinci ülkesi oldu. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından dün açıklanan verilere göre 6 aylık büyüme ise yüzde 3.1 olarak gerçekleşti. 

İÇ TALEP CANLANDI 
Büyümenin lokomotifliğini iç talepteki artış üstlenirken, özel sektör yatırımlarının hızlanması da rakamlara olumlu yansıdı. Yılın ikinci çeyreğinde büyümeyi yurtiçi tüketim 3.6, devletin nihai tüketim harcamaları 0.8, özel sektör yatırımları 2.3 puan yukarı çekerken, stok değişmeleri 1.9, net ihracat ise 1.1 puan indirdi. Büyümeye en büyük katkının özel tüketimden geldiğine işaret eden İş Yatırım Ekonomisti Muammer Kömürcüoğlu, "Tüketimde öne çıkan kalem ise ulaştırma ve haberleşme grubu (otomobil alımı da bu gruba dahil) oldu. Seçim öncesi büyük harcama kalemleri öne çekildi" dedi. Hane halklarının nihai tüketim harcamaları ikinci çeyrekte sabit fiyatlarla yüzde 5.6'lık artışla 21 milyar 39 milyon lira, cari fiyatlarla ise yüzde 12 yükselerek 329 milyar 236 milyon lira seviyesine geldi. 

ÖZEL SEKTÖR GAZA BASTI 
Özel sektörün seçimler öncesinde istikrar beklentisiyle yatırımları hızlandırdığını belirten Ziraat Yatırım Analisti Bora Tamer Yılmaz ise, "Özel sektörün seçimler öncesindeki yatırım hamlesi Türkiye ekonomisine ve ülkenin geleceğine ilişkin duydukları güveni simgelemekte" diye konuştu. Büyümenin üretim tarafında tarım ve sanayi sektörleri lokomotif görevini gördü. Yılın ikinci çeyreğinde yüzde 6.7'lik büyümeyle tarım, ormancılık ve balıkçılık öne çıktı. İlk çeyrekte yüzde 0.4 artan sanayi sektörünün ikinci çeyrekte yüzde 4.1'lik büyümesi dikkati çekti. İmalat sanayisindeki GSYH artışı ise yüzde 
5'e çıktı. 

BÜYÜME ÜÇÜNCÜ ÇEYREKTE DE SÜRER
 Mehmet Şimşek/Maliye Bakanı: Türkiye olumsuz konjonktüre rağmen beklenenin üzerinde büyüdü. Otomotiv, konut ve beyaz eşya gibi bazı temel sektörlerdeki güçlü satış trendi, ekonominin 3'üncü çeyrekte ılımlı da olsa büyümeye devam edeceğini gösteriyor. 
 Cevdet Yılmaz/Başbakan Yardımcısı: Türkiye 2009'un son çeyreğinden itibaren sürdürdüğü kesintisiz büyümeye devam etti. Otomotiv, beyaz eşya ile konut satışları yurtiçi üretim ve talebi destekleyen göstergeler oldu. 
 Nihat Zeybekci /Ekonomi Bakanı: Büyüme uzun yıllardır görülmeyen ölçüde zorlu bir küresel ekonomide başarıldı. 
 Fikri Işık/Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık: Büyümede iç tüketim ve yatırımlardaki artış belirleyici oldu.Geçen yıldan gelen ertelenmiş talep harekete geçti. 
 İbrahim Çağlar/İTO Başkanı: Ekonomide kriz ve kaos senaryoları boşa çıktı. Bu, özel sektörün ekonomiye ve istikrara güvenidir. 
 Erdal Bahçıvan/İSO Başkanı: Türkiye'nin sanayi, yatırım ve ihracatla desteklenen bir büyümeye odaklanması temel amaç olmalı. 
 Mehmet Büyükekşi/TİM Başkanı: Bu veriler zor günlerden geçen Türkiye'ye önemli bir moral oldu. 
 Ömer Cihad Vardan/DEİK Yönetim Kurulu Başkanı: Türk ekonomisi için 'sıfır' hatta 'negatif' büyüme gibi kara propaganda yapılan bir dönemde bu oran, tüketici ve yatırımcı güvenini artırıcı bir gelişme. Sabah.com.tr

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.