İNFERTİLİTE NEDENLERİ

İNFERTİLİTE NEDENLERİ
Medical Park Samsun Hastanesi Kadın Doğum ve Hastalıkları Kliniğinden Op. Dr. Ahmet Canbaz "infertilite(kısırlık)" hakkında bilgi verdi.

MEDICALPARK

Dr. Canbaz İnfertilite sık görülen klinik bir problemdir ve çiflerin %13-15'ini etkilemektedir. Son 30 yılda infertilite alanındaki özellikle de yardımcı üreme tekniklerindeki gelişmeler sonucunda gebelik oranları artmaktadır.1973 yılında Speroff ve Kase'in Klinik Jinekolojik Endokrinoloji ve İnfertilite birinci basıma göre; infertil çiftin de değerlendirilmesinde anamnez, fizik muayene, postkoital test, tubal açıklığın değerlendirilmesi için Ruben testi, HSG, ovulasyon için bazal vücut ısısı değerlendirilmesi, endometrial biyopsi, sperm-antikor testi ve rutin kuldoskopi veya laparoskopi önerilmekteydi. Günümüzde ise bu değerlendirme, semen analizi, ovulasyonun gösterilmesi, overian rezervin değerlendirilmesi, normal uterin kavitenin gösterilmesi ve tubal açıklığın değerlendirilmesi olarak sınırlandırılmıştır.”dedi.

Sağlıklı genç çiftler için gebelik elde etme oranının her siklus(adet döngüsü) için %20-25 oranında olduğunu söyleyen Op. Dr. Canbaz “Kümülatif gebelik oranı 6 ay için %60, 1 yıl için %86 ve 2 yıl için ise %92'dir. Bilinen bir üreme patolojisinin olmadığı durumlarda 2 yıl süreyle korunmasız düzenli cinsel ilişkiye rağmen konsepsiyon oluşmadıysa çiftlerin değerlendirme ve tedavisine başlanmalıdır. Ancak, birinci yılın sonunda testler önerilebilir. Daha erken değerlendirme ve tedavi endikasyonları: 1) 35 yaş üstü  2)oligomenore/amenore öyküsü  3)bilinen veya şüphe edilen uterin/tubal hastalık, endometriosis veya azalmış ovaryen rezerv  4)partnerde bilinen veya şüphe edilen supfertilitedir. Değerlendirme, çiftin istekleri, hasta yaşı, infertilite süresi, anamnez ve fizik muayenedeki özel durumlar göz önünde bulundurularak yapılmalıdır. Birçok çalışmada infertilite için farklı sebepler rapor edilmiştir. İnfertilite nedenlerine bakıldığında %30-40 erkek faktör, %40-50' sinde kadında problem saptanır. %10-15 oranında da kadın ve erkekte harhangi bir patoloji saptanmaz ve bu durum açıklanamayan infertilite olarak değerlendirilir. Kadındaki infertilite nedenlerini %40 ovulasyon bozuklukları, %40 tubal patolojiler, %5-15 endometriosis ve %5-10 diğer nedenler oluşturmaktadır.”

Op. Dr. Ahmet Canbaz “İnfertil çiftin ilk değerlendirilmesinde reprodüktif fizyolojinin her komponenti (serviks,uterus,endometrium,overian fonksiyon,fallop tüpleri) anormallikleri tanımlanmak üzere değerlendirilir.Erkek faktör değerlendirmesi,detaylı anamnez ve fizik muayene sonrasında 15 gün arayla yapılmış semen analizini içermektedir. Birinci basamakta infertilitenin araştırılması için yapılması gerekli testler; erkek infertilitesi için semen analizi ve kadın infertilite değerlendirilmesinde değerlendirilmesin de, overyan fonksiyon için siklusun 1-3. günleri bazal hormon düzeyi tayini (FSH,LH), midluteal progesteron (beklenen menstrüasyondan 7 gün önce), prolaktin ve tiroid fonksiyon testleri ,hiperandrojenizm bulguları mevcut hastalarda testesteron düzeyi, servikal sitoloji ve Chlamidya trachomatis taraması önerilmektedir.Pelvik görüntülemenin (ultrasonografi ve histerosalpingografi) ikinci basamak merkezlerde değerlendirilmesi önerilir.”şeklinde ifade etti.

Medical Park Samsun Hastanesi Kadın Doğum ve Hastalıkları Kliniğinden Op. Dr. Ahmet Canbaz “Sonuç olarak, infertilite değerlendirmesi sırasında, çiftler infertilite problemini paylaştığından, ayrı ayrı bireyler olarak değerlendirilmelidir. Değerlendirmede ilk basamak öykü ve fizik muayenedir. İnfertil kadın değerlendirilirken, serviks, uterus, endometrium, ovaryan fonksiyon, fallop tüpleri veya peritonu içeren reprodüktif fizyolojinin her komponentinin değerlendirilmesi gerekir. Erkek faktör araştırılması için semen analizi yapılmalıdır.”dedi.

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.