İnşaat sektörü 2010dan umutsuz
İMSAD raporunda GSYH verilerine bakıldığında genel toparlanmanın inşaat sektörünü oldukça sınırlı etkilediği, 3. çeyrek daralmasının yüzde 18,1 düzeyinde gerçekleştiği, inşaat sektörünün desteklerde geri planda tutulmasının bu sonuçta etkili olduğu ifade edildi.
Rapora göre 2009'un 3. çeyreğinde inşaat malzemesi sektörünün büyüklüğü 8,56 milyar liraya kadar gerilerken, çalışmada, çift haneli daralmaya vurgu yapılan sektörde oluşan rakamların hükümet tarafından da iyi okunması gerektiği, birçok sektöre can veren sektörün geneline yönelik teşvik paketlerinin önümüzdeki dönemde gündeme alınması gerektiğine dikkat çekildi.
2010'UN İLK YARISI İÇİN KARAMSARLAR
İMSAD tarafından yapılan inşaat sektörü beklenti anketinde ise inşaat sektörüne yönelik beklenen desteklerin gelmemesinin özellikle inşaat sektörünün sanayi ayağının büyük bir bölümünün 2010 yılının ilk yarısına da karamsar bakmasına neden olduğu, çıkış umutlarının 2010 yılının ikinci yarısı hatta 2011 yılına ertelendiğinin görüldüğü vurgulandı.
Raporda, somut olarak atılabilecek adımlar olarak istihdam ve vergi yüklerinin azaltılması, KDV oranının düşürülmesi, özel sektör inşaat yatırımlarının desteklenmesi, yeni finansman araçlarının yolunun açılması, elektrik ve doğal gaz maliyetlerinin indirilmesi ile tapu harçlarının indirilmesi sıralandı. GSYH verilerine bakıldığında genel toparlanmanın inşaat sektörünü oldukça sınırlı etkilediğinin görüldüğüne işaret edilen raporda, sektörün 3. çeyrek daralmasının yüzde 18,1 düzeyinde olduğu, inşaat sektörüne yeterli desteğin verilmemesi, KDV ve ÖTV ile verilen desteğin hızlı kesilmesi sonucunda 3. çeyrek itibari ile korkulan tablonun oluştuğunun gözlemlendiği belirtildi. Raporda, 3. çeyrekte bir önceki çeyreğe göre konut satışlarının yüzde 42,53 düşüş kaydederek 111 bin 913'e gerilediği belirtildi.
SEKTÖR GÜÇLENMELİ
Raporda, 2009 yılının ilk 9 ayında yüz ölçümü bazında yapı ruhsatı alımlarının bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 19,6 oranında azaldığı, inşaat yapma isteğinin hızlı bir gerileme kaydettiği vurgulandı. 2009 yılının ilk 9 ayında yüz ölçümü bazında yapı kullanım izinlerinin bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 8,6 oranında artış gösterdiği ifade edilen raporda, yeni bina inşa ettirmekten çekinen yatırımcının var olan üretimleri kullanıma sokma yolunu seçtiği kaydedildi. Raporda, inşaat sektörü istihdamında meydana gelen artışın bu gelişmelere paralel olarak terse döndüğü, Ağustos ayında 1 milyon 373 bin seviyesine gerileyen inşaat sektörü istihdamında önümüzdeki dönemde düşüşün sürebileceği belirtildi.
Raporda inşaatta çift haneli daralmanın sürdüğü ve 2010 yılı büyüme hedefi için inşaat sektörünün güçlenmesi gerektiği belirtildi.