İnsan sağlığı her şeyin üstündedir

İnsan sağlığı her şeyin üstündedir
TTB Büyük Kongre Delegesi Uzm. Dr. Cem Şahan, Avrupa Konseyi'nin yasaklama kararından sonra, BPA'yı muhtemelen Sağlık Bakanlığı'nın da yasaklayacağını ileri sürdü

Türk Tabipler Birliği (TTB) Büyük Kongre Delegesi (2010-2012) Uzm. Dr. Cem Şahan, Avrupa Komisyonu, plastik biberon, su bidonları, sert su veya gıda kapları ve benzeri plastik malzemelerin sertleştirilmesinde kullanılan Bisfenol-A (BPA) adındaki kimyasal madde için biberonlarda kullanma yasağı kararı aldığını açıkladı. Şahan, dünyadaki birçok ülkede yasaklanan bu maddenin ülkemizde hala kullanıldığının altını çizdi. Şahan, Sağlık Bakanlığı'nın 31 Temmuz 2010'da yaptığı basın açıklamasında: "Bugün itibariyle sahip olduğumuz bilimsel veriler, vatandaşlarımızın endişe etmelerini gerektirecek bir durum olmadığını göstermektedir. Bisfenol-A ve benzeri maddelerle ilgili konular 2005 yılında kurduğumuz 'Ulusal Kanser Danışma Kurulu' tarafından Avrupa Gıda Güvenliği Ajansı ve Amerikan FDA gibi uluslararası örgütlerle işbirliği içinde büyük bir ciddiyetle yakından takip edilmektedir" denildiğini belirterek, bu açıklamanın yapıldığı tarihte, ABD'de 51 eyaletten 6'sında, Kanada, Avustralya, Fransa ve Danimarka BPA'nın biberon gibi bebek gıda kaplarında kullanılmasına son verilmek üzere karar alındığını söyledi.

BİRÇOK ÜLKEDE YASAKLANDI

Bisfenol-A'nın zararları konusunda açıklama yapan Uzm. Dr. Şahan, "Kimya endüstrisi, Bisfenol-A konusunda sağlık risklerinin halka ulaşmaması konusunu ön planda tutarken, politik erki de bu konuda ikna edebiliyor. Bisfenol-A östrojen hormonu gibi görev yapıp, üreme üzerine etki yaparken, birçok olumsuz sağlık sorununa neden oluyor. Yıllık üretimi ulaşan Bisfenol-A üreticisi, uluslararası firmalar, bu insan sağlığına zararlı etkileri yok saymaya çalışıyor. Bisfenol-A plastiklerde o kadar yoğun kullanılmaktadır ki, Avrupa'da birçok şehir suyunda Bisfenol-A bulunduğu ispatlanmıştır. İçme suyu ile alınan Bisfenol-A'nın üreme, testis patolojisi ve sperm üretimine zararlı etkileri mevcuttur" şeklinde konuştu.

SICAK ZARARI ARTTIRIYOR

Biberonlardaki Bisfenol-A tehlikesi konusunda, temel bilimsel sorunun, Bisfenol-A içeren biberonların, birçok anne tarafından kaynar su ve buhar ile dezenfekte edilmesi olduğuna işaret eden Şahan, "Kaynar suya tabii tutulmuş Bisfenol-A içeren biberondan, Bisfenol-A salınımı normalin 15 ile 55 katı oranındadır. Bu da biberonla bebeğe geçer. Bisfenol-A içeren plastikler yaşamın tüm alanlarında kullanılıyor. ABD'de nüfusun yüzde 95'inin vücudunda bu plastiklerden geçen Bisfenol-A tespit edilmiştir. Yetişkinlerin Bisfenol-A ya maruz kalması, çoğunlukla teneke kutularındaki yiyecek tüketimi ve PC su şişeleri ile ilgilidir. Son zamanlarda kredi kartları çıktılarında ve bazı fakslarda kullanılan termal kağıdın cilt teması da Bisfenol-A kaynağı olarak gösterilmektedir" diye konuştu.

Ercan ÜSLÜ