İş Sağlığı ve Güvenliği Nedir? Bilinmesi Gerekenler

İş Sağlığı ve Güvenliği Nedir? Bilinmesi Gerekenler
İş sağlığı ve güvenliği (İSG), çalışanların güvenlikleri ve sağlıkları açısından son derece önemlidir. Avrupa Birliği uyum sürecinde daha fazla öne çıkan bu konuda bir takım yasal düzenlemeler yapılmış ve mevzuatta değişikliklere gidilmiştir.

İş sağlığı ve güvenliği (İSG), çalışanların güvenlikleri ve sağlıkları açısından son derece önemlidir. Avrupa Birliği uyum sürecinde daha fazla öne çıkan bu konuda bir takım yasal düzenlemeler yapılmış ve mevzuatta değişikliklere gidilmiştir.

İş Sağlığı ve Güvenliği Nedir?

İş sağlığı ve güvenliği; iş yerlerinde yaşanabilecek iş kazaları ve meslek hastalıkları risklerini tamamen ortadan kaldırmak, kaldırılamayan durumlarda ise bunların seviyesini düşürmek için yürütülen faaliyetlerin tamamıdır. İSG, son derece kapsamlı bir alan olup, ekip çalışmasını gerektirir. Teknik ve sağlık personellerinden oluşan bu ekip, İSG alanındaki hizmetleri yürütür.

İş yerlerinde farklı güvenlik ve sağlık riskleri vardır. Bu riskler nedeniyle çalışanların iş kazaları yaşamaları veya meslek hastalıklarına yakalanmaları olasıdır. Böyle durumlar çalışanların hayatlarını kaybetmelerine varan bir dizi olumsuz sonuca yol açabilmektedir. Bu olumsuzlukların engellenmesi için risklerin ve tehlikelerin belirlenerek gerekli tedbirlerin alınması gerekir.

alanındaki ihtiyaçların giderilmesi için iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi, diğer sağlık personeli, teknik personeller, çalışanlar ve işverenin ortak hareket etmesi gerekir. Zira bu alan son derece hassastır ve en ufak bir ihmali veya hatayı kaldırmaz. Olumsuz sonuçların çıkmaması ve yasal zorunlulukların yerine getirilmesi için bu alana profesyonel bir bakış açısı ile yaklaşılması gerekir.

Mevzuat, İSG konusunun tamamen profesyoneller tarafından yürütülmesini zorunlu kılmıştır. Gerekli şartları taşıyan iş yerlerinin iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi ve işyeri hemşiresi çalıştırmasını zorunlu yapmıştır.

İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi

İş sağlığı ve güvenliği eğitimi, İSG alanında görev yapacak uzmanların ve profesyonellerin yetiştirilmesi için verilir. Eğitimlerin hangi kurumlarca verileceği, eğitim konularının kapsamının ne olacağı, bakanlık tarafından belirlenmektedir. Dolayısıyla bu süreçte kontrol başta Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı olmak üzere bakanlıklardadır.

İSG eğitimi, yetiştirilecek uzmana bağlı olarak farklılık gösterir. Yani bu alanda tek tip eğitim yoktur. Uzmanlık alanına göre farklı eğitimler verilmektedir. Bu eğitimlerden bazıları şu şekildedir:

  • A Sınıfı İş Güvenliği Eğitimi
  • B Sınıfı İş Güvenliği Eğitimi
  • C Sınıfı İş Güvenliği Eğitimi
  • İşyeri Hekimliği Eğitimi
  • Diğer Sağlık Personeli Eğitimi
  • İlk Yardım Eğitimi
  • Hijyen Eğitimi

Eğitimlerin gerek kapsamı gerekse de süresi farklıdır. Bu eğitimleri almak için adayların sağlaması gereken bazı şartlar da vardır. Yani isteyen herkesin bu eğitimleri alması şeklinde bir uygulama yoktur. Buradaki şartların temelinde, ilgili alanda daha önce eğitim alınması vardır. Bundan dolayı genel olarak mezuniyet şartları bulunmaktadır.

C sınıfı iş güvenliği eğitimi için adayların mühendislik veya mimarlık fakültesi mezunu olması ya da fen edebiyat fakültesinin fizik, kimya ve biyoloji bölümlerinde eğitim almış olmaları istenir. Bu örnekten de anlaşılacağı üzere İSG eğitimi içinde şartlar vardır ve adayların öncelikle bunları sağlaması gerekir.

İSG Eğitimi https://www.temaakademi.com.tr/ ile alakalı daha fazla bilgiyi bu kaynaktan alabilirsiniz.

İş sağlığı ve güvenliği alanında verilen eğitimler genellikle uzaktan eğitim şeklinde verilir. Bunun birkaç istisnası olmasına karşın genel uygulama bu şekildedir. Uzaktan eğitimin haricinde ise bazı alanlarda staj zorunluluğu vardır. Staj yapılmadan eğitimler tamamlanmamakta ve hatta zamanında staj yapılmaması durumunda ise alınan eğitimler geçersiz sayılmaktadır.

Alınan eğitimlerin sertifikaya dönüşmesi için adaylar İSG sınavına girerler. Sınavlar genellikle çoktan seçmeli şekildedir. Başarılı olmak için adayların belirlenen sınırın üzerinde puan alması gerekir. Bazı alanlardaki sınavlar uygulamalı ve sözlü şekilde yapılmaktadır.

İş Sağlığı ve Güvenliği Kursu

İş sağlığı ve güvenliği alanındaki eğitimleri İSG kursları vermektedir. Bu kurumlar, bakanlık tarafından yetkilendirilmiştir ve aldıkları yetki ile eğitim vermektedir. Böylece alınan eğitimler resmi olarak da geçerli sayılmaktadır.

Bu alanda eğitim veren, faaliyet gösteren çok sayıda kurum vardır. Bunlar arasından seçim yapmak bazen çok zor olabilmektedir. Bu noktada eğitim kalitesine odaklanmak gerekir.

Tema Akademi, iş sağlığı ve güvenliği alanında uzun zamandır faaliyet göstermekte ve bu alanda eğitimler vermektedir. Kaliteli eğitim kadrosu, doküman desteği ve iş bulma konusundaki yardımları öne çıkan bir kurumdur. İSG eğitimleri almak ve bu alandaki iş imkanlarından yararlanmak istiyorsanız, siz de Tema Akademi ile iletişime geçebilirsiniz.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.