Işık tutan Alman
Vedat Atıcı
Samsun'un Vezirköprü ilçesi Oymaağaç Köyü sınırlarındaki Oymaağaç Höyük'te geçen yıl başlatılan ve Hititler'in dini merkezi Nerik'in izlerini bulabilmek için yapılan kazılar hakkında bilgi veren ve gazetemize özel açıklamalarda bulunan Kazı Başkanı Doç. Dr. Rainer Czichon, kazıların başarıyla devam ettiğini Nerik'in Hititler'in en önemli dini merkezi olduğuna inanıldığını ve bu merkezi bulmaya çalıştıklarını ifade etti.
TÜRKİYE'DE DAHA ÖNCEDEN DE
KAZI ÇALIŞMALARINDA BULUNDUM
Almanya doğumlu Rainer Czichon Türkiyeden önce Suriye, Irak ve öğrenci olduğu dönem de Türkiye'de kazı çalışmalarına katıldığını ifade etti. Czichon, " Eşimin hocası olan Önder Bilge'nin izinde kazı çalışmalarına başladık ve devam ettiriyoruz. 2004 yılında Berlin'de organize edilen Arkeoloji kongresine Önder Bilge de katıldı. Bana buradaki kazıyı tavsiye etti. Ben gerekli altyapı hazırlıklarını oluşturuktan sonra kazının yapılacağı alanı inceledim. Benim için gerçekten güzel ve enteresan bir yer oldu. Kazı yaptığımız alan içinde bulmaya çalıştılğımız Nerik Hititlerin en önemli kentiydi Oymaağaç Köyü büyük olasılıkla aradığımız yer" diyerek kazı bölgesinin önemine dikkat çekti.
ZAMAN KAVRAMIMIZ YOK
Czichon çalışmaların bu sezon yürütülmesi plnlanan aşamaları ile ilgili şu bilgileri verdi: "Arkeolojide zaman kavramından bahsetmek mümkün değil. Biz en kısa süre içerisinde toprak altında kalmış eserleri çıkararak Dünya tarihine kazandırmak istiyoruz. Şu anda gün ışığına çıkarttığımız eserler arasında en önemli 5 tane çivi yazılı tablet parçaları ve 3 tane hiyeroglif yazılı mühür baskısı var. Bu eserler şimdiye kadar Hititlerin en Kuzeyde bulunan şehrine kanıt oldu."
YÖRE HALKI İLGİ DUYUYOR
Yöre halkının kazılara ilgi duyduğunU ifade eden Czichon " Kazı yaptığımız alana insanlarında ilgisi yoğun hemen hemen her gün birileri gelip yaptığımız çalışmaları inceliyor. Gelen kim olursa olsun onlara kazıyla ilgili bilgi veriyoruz. Kazı alanını gezdiriyoruz, yani bu kültürü onlarla paylaşmak istiyoruz. Ben Türk insanın da ayrı bir sıcaklık duyuyorum. Avrupada artık bu duygular dan eser kalmadı. Misafirperverlik, arkadaşlık, yardımlaşma hissi. Bu tür duygular Avrupa insanın bilmediği yada unuttuğu şeyler. Benim eşimin ailesi beni kendi oğulları gibi görüyor. Almanyada yada Avrupada maalesef bu böyle değil" diye konuştu