'İsrail sazanı' köylülere kazanç kapısı oldu
Nüfusunun yüzde 70-80'i geçimini balıkçılıktan sağlayan Bereketli köyünün muhtarı Süleyman Sigo, yaptığı açıklamada, 10 tonu Bereketli köyünden olmak üzere, göl çevresindeki diğer köylerle birlikte günde yaklaşık 20 ton İsrail Sazanı yakalandığını belirtti.
Sigo, 740 kişinin yaşadığı köyde hemen herkesin balıkçı olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti: "1974 yılında kurulan Bereketli Köyü Su Ürünleri Satış Kooperatifi aracılığıyla, Suriye ve Irak'a yapılan İsrail Sazanı ihracatının ihalesini bu yıl, Gaziantepli bir iş adamı aldı. Kışın kilosu 150 kuruş olan İsrail Sazanı'nın yazın satış fiyatı 100 kuruşa kadar düştüyse de bu yıl elde ettiğimiz gelirden memnunuz. Gölden yakaladığımız balıklar, köyümüzde yıkanıp, temizlenerek, işlendikten sonra soğutma düzeni bulunan tırlarla Suriye ve Irak'a ihraç ediliyor. Bu balığa talep o kadar fazla ki günde 30 ton bile yakalansa, onu da satabileceğiz. Geçtiğimiz yıllarda, yurt içinde kilosu 65 kuruşa bile zor satılan İsrail Sazanı'nın fiyatı, Irak ve Suriye pazarının açılmasıyla yükseldi." Manyas Gölü'nde geçmiş yıllarda daha bol ve değişik türde balık bulunduğunu hatırlatan Sigo, türlerin çeşitli nedenlerle azaldığını ve artık gölden ağırlıklı olarak İsrail Sazanı çıktığını belirtti.
Dayanıklı bir tür olması, bulunduğu sudaki besin organizmalarını hızla tüketerek diğer balıklara yaşam şansı tanımaması ve hızla çoğalması nedeniyle tehlike oluşturduğu bildirilen ve "istilacı" balık türü olarak bilinen "İsrail Sazanı (Carassius Gibelio)", yıllarca yöre halkının yakınmasına neden olmuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.