İstanbul Üniversitesi'ni karıştıran büyük kavga
Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından incelenen iddiaların önemli bir bölümü, Atatürk'ün de doktoru olan Ziya Gün'ün kurduğu Dr. Ziya Gün İstanbul Üniversitesi'ne Yardım Vakfı ile ilgili. İstanbul Üniversitesi'nden yapılan açıklamada ise iddiaların gerçek dışı olduğu belirtiliyor.
İstanbul Üniversitesi, bünyesindeki üç vakfın hesaplarında usulsüzlük yapıldığı iddiaları ile çalkalanıyor. İddiaların önemli bir bölümü, Atatürk'ün de doktoru olan Ziya Gün'ün kurduğu 'Dr. Ziya Gün İstanbul Üniversitesi'ne Yardım Vakfı' ile ilgili. İddiaları gündeme taşıyan isim ise Dr. Ziya Gün Vakfı eski müdürü Yard.Doç. Dr. İbrahim Sırma. Vakıflar Genel Müdürlüğü müfettişleri konuyu incelemeye alırken, mercek altına alınan iddialar arasında 'rüşvet, usulsüz harcama, vakıf mülklerinin yönetici yakınlarına kullandırılması' suçlamaları yer alıyor. Konu ile ilgili müfettiş incelemesinin sona yaklaştığı, raporun yazım aşamasına gelindiği öğrenildi.
Üç vakıf var
İstanbul Üniversitesi bünyesinde 3 vakıf bulunuyor. Bunlar, 'İ.Ü. Araştırma ve Yardım Vakfı', 'Dr.Ziya Gün İstanbul Üniversitesi'ne Yardım Vakfı' ve 'Evrendilekler Vakfı.' Söz konusu vakıflardan ikisinin yıllık düzenli gelirleri var ve bu gelirlerin önemli bir bölümünü kira gelirleri oluşturuyor. Sahip olunan mülklerin değeri ise milyon liralarla ifade ediliyor. Her üç vakfın da doğal başkanı İ.Ü. Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet. Üç vakfın müdürü olarak Ekim 2010-Haziran 2012 arası dönemde görev yapan Yard. Doç.Dr. İbrahim Sırma, vakıf mallarına ilişkin yapılan usulsüz harcamaları, iddia olunan rüşveti, vakıf mallarının bazı yöneticilerin yakın arkadaşlarına kullandırılmasını, hem görevde olduğu süreçte, hem de görevinden ayrıldıktan sonra ilgili birimlere dilekçe ile bildirdi.
Vakıf hanı hac arkadaşına
Yard. Doç. Dr.Sırma, konuya ilişkin dilekçelerinden birini ise 27 Ağustos 2012'de Vakıflar Genel Müdürlüğü Teftiş Kurulu'na gönderdi. Yapılan yazışmalar, sunulan dilekçeler, fatura örnekleri ve yapılan sözleşmelerde Yard. Doç. Dr. Sırma'nın vakıf mallarına ilişkin iddia ettiği usulsüzlükler özetle şöyle:
* Dr. Ziya Gün Vakfı mülklerinden olan Eminönü'ndeki Fındıklıyan Han, Vakıf Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. A. Y.'nin hac arkadaşı M.N'nin şirketine kiraya verildi. Söz konusu sözleşme 6 Şubat 2012'de imzalandı. Otel olarak işletilmesi planlanan han için başlangıçta 10 bin TL, belediye ruhsatının çıkması ile birlikte aylık 20 bin TL ödenmesi kararlaştırıldı. Oysa 6 ay önce üç ayrı firmadan alınan tekliflerde aylık kira teklifi 40-51 bin TL arasındaydı.
Müteahit'ten otomobil rüşveti
* Fındıklıyan Han'ın kiraya verilme sürecinde Prof. Dr.A.Y. 250 bin lira almak konusunda şirketle anlaştı, bunun 125 bin TL'sini peşin aldı. Hatta A. Y., benim için (İbrahim Sırma) müteahhitten bir otomobil talep ettiğini ifade etti. Aynı konuyu müteahhit de bana söyledi ve talebimin ne olduğunu sordu. Ben de bunun rüşvet olduğunu söyleyerek 'aç kalırım ama buna tenezzül etmem' dedim.
Arsa imara açılsın girişimi
Vakfa ait Zeytinburnu'ndaki bir arsanın imara açılmasının sağlanmasını ve yapılacak olan binaların müteahhitliğini bir yayın firmasının sahip olduğu inşaat şirketine verilmesi teklif edildi. A. Y. bunun karşılığında 5 milyon TL talep etti. Yine Prof. Dr. A.Y., yayın firması ile ile görüştü. 25 yıllık kira kontratı ve tadilat için 1 milyon TL talep etti. Yayıncı firma tarafı ise bu parayı borç olarak verebileceklerini bildirdi. İbrahim Sırma, iddiaları şöyle sıralıyor: * Doç.Dr.G.K. ve yakını E.S.K için alınan uçak biletleri ve konaklama giderlerini kapsayan 10 bin 150 TL'lik fatura vakfa kesildi. Söz konusu faturalar ile ilgili detay istendiğinde Doç.Dr.G.K. karşı çıktı. * Üniversite'nin Mayıs 2011'deki yurtdışı bir organizasyonu için çeşitli hediyelerin alınması istendi. Gelen faturanın tutarı 27 bin 643 TL'ydi. Ancak hediyelik ürünlere bakıldığında ve farklı yerlerden teklifler alındığında kesilen faturanın yüksek olduğu görüldü. Üstelik ipek diye satılan kravatlar sentetik çıktı. Bu şekildeki bir faturaya ödeme yapılmayınca Doç.Dr.E.Y.'den faturanın ödenmesi yönünde baskı geldi. Dr.Ziya Gün Vakfı'nın 2009-10 yılı hesap incelemelerinde tek bir firmaya 450 bin TL'lik tadilat işi yaptırıldığı belirlendi. Bu durumu M. Ç.'a sordum; yüzü kızardı. Bir adet özel tasarım kalem için 2 bin TL fatura kesildi.
İddialar gerçek dışı
Konuya ilişkin, İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet adına yapılan açıklamada iddiaların gerçek dışı olduğu, eski müdür Yard. Doç. Dr. Sırma hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunulacağı vurgulandı. Rektörlük açıklamasında özetle şu görüşlere yer verildi: Hanın kiralanması sürecinde para alınması söz konusu değildir. Bu bir iftiradır. Araba istenmesi de mümkün değildir. Yapılan ödemelerin kararlarını Yönetim Kurulu Başkanı olarak ben vermem. Vakıf Müdürleri ödeme yapar. Şayet kötüye kullanılmış bir yetki varsa bunun hesabını da kendileri öder. Bahis ettiğiniz faturadan dolayı bir bilgim yoktur. Bir suiistimal olursa da bunu yapan şahısların tazmin edeceği her türlü izahtan vareste bir husustur. Suçlanan isimler arasında adı geçen Prof. Dr. A.Y. ise iddialara ilişkin Bütün bunları iftira, yalan ve hakaret. Bunun için hem şahsım hem de rektörlük dava açmaya hazırlanıyoruz. Bütün bu iddiaların altında yatan sebep ise yaklaşan rektörlük seçimleri şeklinde konuştu.
Atatürk'ün göz doktoruydu
1879'da Bulgaristan'da dünyaya gelen Ziya Gün, 93 Rus savaşı nedeni ile ailesi ile birlikte Bulgaristan'dan İstanbul'a göç etti. İstanbul'da Askeri Tıbbiye'yi bitiren Ziya Gün, göz doktoru oldu. Eğitimini Almanya'da tamamlayan daha sonra İstanbul Üniversitesi'nde doçent olarak görev yaptı. Üniversitedeki görevinden sonra bir süre serbest olarak göz doktoru olarak çalışan Gün, Atatürk'ün göz muayenesi için çağrılan üç kişilik doktor grubunun başında yer aldı. Dr. Ziya Gün vefatı öncesi tüm mal varlığını kurduğu Dr. Ziya Gün İstanbul Üniversitesine Yardım Vakfına bağışladı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.