İşte 60 yılın faturası
Bakan Yıldız, dün Kırklareli'nin Lüleburgaz ilçesindeki Hamitabat Elektrik Santrali ile TPAO Doğalgaz Üretim kuyusunda incelemelerde bulundu. Hamitabat Elektrik Üretim ve Ticaret A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü İbrahim Kapusuz ve işçiler tarafından karşılanan Yıldız'a yetkililerce santral hakkında bilgi verildi. Daha sonra santralin soğutma tribününe girerek incelemelerde bulunan Yıldız, çıkışta yaptığı açıklamada, santralin 1156 megavatlık ve Trakya bölgesinin önemli santrallerinden bir tanesi olduğunu ifade etti. Yıldız, ''Gerek İstanbul, gerekse bu bölgenin elektrik ihtiyacının karşılanması açısından uzun yıllar önce kurulmuş ve hizmet görmüş bir santral. Özelleştirme programımızda yer alıyor'' dedi. Buradaki incelemenin ardından Yıldız, yine bu bölgedeki Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı Bölge Müdürlüğü'ndeki doğalgaz ve petrol kuyuları ile ilgili yetkililerden bilgi aldı.
60 YILDA 12 MİLYAR DOLAR
Yıldız, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, şöyle devam etti:
''60 yıldan beri doğalgaz ve petrol araması yapan Türkiye, bu arama faaliyetlerine 12 milyar dolar para ayırmış oldu. Edirne'den Kars'a kadar komple sondaj uzunluğu hemen hemen bu mesafenin iki katı kadar sondaj yapıldı. Yani Türkiye'nin boyunun iki katı kadar sondaj yapıldı. İnşallah biz burada bu hummalı çalışmalarımızı devam ettireceğiz. Bütün bu sondaj çalışmalarının üçte biri son 10 yılda yapıldı. Yani AK Parti hükümetimizle beraber çok faaliyet yapıyoruz diyoruz ama önceki yıllarla karşılaştırdığımızda küçülen petrol ve doğalgaz sektörü olmaz. Onları da aynı şekilde büyütmüş oluyoruz. Bizim TPAO'da arama faaliyetlerine ayırdığımız ödenek 10 yıl öncesine göre tam 13 katına arttı ve çıkartıldı. Israrla ve tabirimi mazur görün birazda inatla aramalarımıza devam edeceğiz ki bu tür santrallerimizde yerli kaynaklarımızı kullanıyor olabilelim. İnşallah özelleştirme programımızda olan Hamitabat ile ilgili çalışmalarımız tekrarlanacak.'' Bakan Yıldız, bir gazetecinin ''Hamitabat doğalgaz santrali yıl sonuna kadar özelleştirilebilecek mi?'' yönündeki sorusuna ise ''Özelleştirme İdaresi Başkanlığı ile bunu diğer programlarla karşılaştırıp, önümüzdeki günlerde bunun sonuçlarını kamuoyu ile paylaşırız'' dedi.
"LÜLEBURGAZ DOĞALGAZ TESİSİ GİBİ 50 TANE TESİSE İHTİYACIMIZ VAR"
Bakan Yıldız, daha sonra TPAO Bölge Müdürlüğü'nün doğalgaz tank sondaj merkezinde incelemelerde bulundu. Burada TPAO Genel Müdürü Mehmet Uysal'dan bilgi aldı. Bakan Yıldız'ın sorularını da yanıtlayan Uysal, şöyle konuştu:''1976 yılında buradaki sondajı yaptığımızda bir doğalgaz kuyusu yapıldı. Yaklaşık 3 bin metre derinlikten doğalgazımızı üretiyoruz ve bu sahada yaklaşık 100 bin metreküp doğalgaz üretiyoruz. Günlük burada 30 bin dolar gelir elde ediyoruz. Bütün Trakya'da doğalgaz depolama tesisleriyle birlikte yılda yaklaşık 150 milyon dolar bir gelir elde ediyoruz. Yerli doğalgazdan ise yaklaşık 100 milyon dolar gelir elde ediyoruz. Şu ana kadar 5 milyar metreküp yerinde gazın 3 milyar metreküpünü üretmiş durumdayız. 100 bin metreküp yavaş yavaş 80 binlere, 50 binlere düşecek. Gazı çektikçe basınç düştüğü için üretimde azalacak ve sonunda da ömrünü tamamladığı zaman bütün bu tesisleri kapatıp başka doğalgaz sahasına nakledeceğiz. Böyle 50 tane sahaya ihtiyacımız var. Onun dışında arama çalışmalarımızı doğalgazı buluncaya kadar arama çalışmalarımıza sizin desteğinizle devam ediyoruz. Bu arada, Istıranca kuyumuz da devam ediyor. Şu ana kadar verilerimiz gayet iyi. Şu anda Karadeniz'de hiç inmediğimiz jeolojiklerin içine indik, ümidimizi kaybetmiyoruz.''
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.