İşte sebebi
Maliye ile Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, kırmızı et ve kurbanlık fiyatlarını yükselten spekülatörlerin peşine düştü.
EN BÜYÜK KAZANÇ ARACILARIN
Et ve kurbanlık fiyatlarında meydana gelen artışa gerekçe olarak gösterilen, hayvan sayılarındaki düşüşü mercek altına alan Maliye Bakanlığı ve Tarım Bakanlığı, bu yöndeki iddiaların doğru olmadığını tespit etti. Yapılan araştırmalarda, 25 liralık et bedelinin 10 lirasının üreticiye, geri kalanının ise aracılara gittiği belirlendi. Bunun üzerine Tarım Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı, et fiyatlarını arttıranları tespit etmek için çalışma başlattı.
CEZAİ İŞLEMLER YOLDA
Maliye denetim elemanları, et ticareti ile uğraşan şirketleri mercek altına aldı. Maliye Bakanlığı tarafından yapılacak inceleme sonucunda, etin fiyatını suni olarak yükselterek haksız kazanç elde edenlere cezaların verilmesi gündeme gelecek.
HAYVAN SAYISI % 1.5 DÜŞTÜ, FİYAT % 150 ARTTI
Kurban Bayramı öncesinde et ve kurbanlık fiyatlarının artmasında, küçük ve büyükbaş hayvan sayısının son yıllarda rekor düzeyde düşmesinin etkili olduğu öne sürüldü. Ancak son yıllarda, büyük ve küçükbaş hayvan sayısında çok yüksek bir düşüş yaşanmadığı belirlendi. Büyükbaş hayvan sayısı bazı yıllarda yüzde 1 ile yüzde 2 arasında artarken, bazı yıllarda ise aynı oranda düşüyor. Örneğin, 2008'de büyükbaş hayvan sayısı 2007 'ye göre yüzde 1.3 düşerek 10.8 milyon oldu. Aynı yıl küçük baş hayvan sayısı ise 31 milyondan 29.5 milyona düştü. 2007 yılında ise büyükbaş hayvan sayısı 2006'ya göre yüzde 1.5 artarak 11.1 milyona çıktı. Dolayısıyla, geçen yıl büyükbaş hayvan sayısında yüzde 1.5 düşüş yaşanırken, et ve canlı hayvan fiyatlarına yüzde 150'ye varan oranda zam yapıldı. Yine Maliye ile Tarım Bakanlığı, son dönemde et fiyatlarındaki artışın nedenlerini araştırdı. Yapılan araştırmalarda, etin kilosunun 25 liraya çıkmasından üreticinin yararlanamadığı belirlendi. Yapılan araştırmalarda, 25 liranın 10 lirasının üreticiye gittiği, geri kalanının ise piyasadaki diğer oyuncular tarafından paylaşıldığı tespit edildi.