İstilacı balık Samsun'da

İstilacı balık Samsun'da
İç sular üzerine araştırma yapan Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Nazmi Polat,Samsun'da yürütülen iç su araştırmasında "carassius" denilen havuz balığının tüm göletlere hakim olarak diğer balı

İç sularda yapılan araştırmalarda carassius denilen havuz balığı, diğer balık türlerini tehdit ediyor. Samsun'un iç sularında yapılan araştırmalarda sık üremesi ve diğer balık türlerinin yumurtalarını yemesi nedeniyle, göletler gibi iç sularda balık türlerinin azalmasına neden oldu. İç sulardaki istilacı balık olarak tanımlanan carassius, levrek, turna, yayın balıkları gibi birçok tür yok olma tehditti altına girdi.


SORUN BÜYÜDÜ

İç sular üzerine araştırma yapan Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Nazmi Polat, su sistemlerinde çok ciddi bir tehlike olarak büyüyen ve önlem alınmaz ise iç suları çölleştirecek noktaya getirecek istilacı balık türü sorunun ciddi boyutlara ulaştığını söyledi. İç sularda tehdit oluşturan istilacı carassius türünün Türkiye'nin normal faunasında olmayan bir tür olduğunu dikkat çeken Prof. Dr. Nazmi Polat, "İl genelinde yaptığımız araştırmalarda, iç sularımızda bu istilacı tür hakim olmaya başlamıştır. Kimse bu balıklandırma çalışmasını üstlenmesine göletlerimizde bu balık türleri hızla artmakta ve diğer türleri tehdit etmektedir. Biyoloji bölümündeki öğretim elemanları olarak Samsun'un iç su balık faunasını ortaya koyduğumuz ilk 2006 yılından buyana yürütülen çalışmalarda, bu istilacı tür Samsun'daki iç sularımıza hakim olmaya başladı. Balık ağlarına takılan en çok balık noktası haline geldi" dedi.

DİĞER BALIK TÜRLERİ TEHLİKE ALTINDA


Carassius türlerinin normal yöresel balık türlerinden farklı olarak çok sayıda üreyip balık yumurtalarıyla da beslendiği için diğer balıkların gelişmesini engelleyen hakim balık haline geldiğini ifade eden Polat, "Bu tür, başka türlerin yaşamasına engel olmaktadır. Örnek verirsek Ladik Gölü'ndeki turna balığının azaldığını ağlara oltalara en çok istilacı balığın geldiği görülmektedir. Turna balığının kurtarılması için kaymakamlıkla işbirliği yapılarak, balıklandırma çalışması yapıldı. Bu çalışmaların diğer iç sularda da kamu kuruluşları ve sivil toplum kuruluşlarının yürüteceği ortak çalışmalar ile artırılması gerekmektedir. Balıkçılık sezonunun açılmasına rağmen balık ikram edemiyoruz. Bunun çeşitli sebepleri vardır. Ama sunulan balıkların arasında kültür ürünleri vardır. Kültür balıklarımız olmasaydı çupra, levrek, sazan gibi balık var diyemeyecektik" diye konuştu.Polat, sanki balık yetiştiriciliği çok büyük tehlike gibi gösterilmesinin yanlış olduğunu kontrol altında tutulmak kaydıyla üretimin gerekli olduğunu da sözlerine ekledi.


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.