İSTİRMARCILARA DİKKAT
SAMSUN İl Müftüsü Veysel Çakı, bir Müslümanın başkasına el açmasının, dilenmesinin doğru bir davranış olmadığını söyledi. Çakı, "Üç aylara girdiğimiz için kutsal aylarda dilencilik daha çok yaygınlaşıyor. Bunu fırsat bilen bazı istismarcılar da cami kapılarında veya dolaşarak yardım toplamayı, dilenmeyi alışkanlık haline getiriyorlar" dedi.
Samsun İl Müftüsü Veysel Çakı, bir insanın dilenmesinin doğru bir davranış olmadığını ifade etti. İnsanın emeğiyle, kazandığı ile hayatını sürdürmesinin en doğru olduğunu söyleyen Müftü Çakı, "24 saat geçimini temin etme imkanı olan bir insanın, başkasına el avuç açması, başkasına yük olması, asla tasvip edilir bir davranış değildir. Eğer bu duruma bir insan düşmüş de çevresindeki insanlar buna duyarsız kalmışsa o toplumu oluşturan bireyler sorumlu olur bundan. Bu insanı zorda bıraktıkları için yardımcı olmadıkları için" dedi.
Müftü Veysel Çakı, toplumda bir çok kişinin duygu sömürüsü yaptığını dile getirerek, "Allah rızası, Peygamber aşkına diyerek dileniyorlar. Bunlara daima insanlarımız azarlamadan, itelemeden, gönüllerini kırmadan ama teşhir olmayacak derecede yardım edebilir. Ama bunu meslek haline getirmiş insanları da bilmemiz gerekir. Halkımızın dilenci olarak ifade ettiği bu isteyenlerin çoğunun bunu meslek edindiğini görüyoruz. Bu doğru bir davranış değil. Müslümanın çalışarak alnını teriyle helalinden rızıkını kazanması çok önemlidir" diye konuştu.
Türkiye'ye Suriye'den ve başka ülkelerden gelen kişilerin olduğunu söyleyen Müftü Çakı,şunları söyledi:
"Sığınan gerçekten zorda olan insanlar var. Bu insanların da cami kapılarında veya sokaklarda dilenmelerini asla uygun bulmuyoruz. Halkımızın elbetteki bu konulara duyarlı olmalarını istiyoruz. Biz müftülük olarak 50 mülteci aileye yardımcı oluyoruz. Onlara hami olduk koruyoruz, gerekli ihtiyaçlarını karşılama gayreti içindeyiz. Bütün buna rağmen cami kapılarındaki bu manzaralardan bizde rahatsızız. Hem doğru olup olmadığını gerçekten muhtaç olup olmadığını kestirme imkanımız yok. Hem de cami kapılarında Müslüman toplumda bunlar olmamalıdır. 3 aylara girdiğimiz için dilencilik daha çok yaygınlaşıyor. Kutsal aylarda insanların yardım etme duyguları artıyor. Bunu fırsat bilen bazı istismarcılar da cami kapılarında veya dolaşarak yardım toplama dilenmeyi alışkanlık haline getiriyorlar."(DHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.