İSTİŞARE TOPLANTILARI
Bafra Ticaret ve Sanayi Odası (Bafra TSO) üyelerinin katılımları ile 2016 yılı bölgesel ve sektörel
(mesleki) bazda gerçekleştirdiği İstişare toplantılarını tamamlandı.
Bafra TSO’ ya kayıtlı 12 meslek grubunda faaliyet gösteren üyelerin katıldığı toplantılarda, Tarım ve Kırsal Kalkınma (TKDK) alanında IPARD Uzmanları, KOSGEB Kobi Uzmanı, İŞKUR Bafra Hizmet Merkezi Müdürü, Bafra İŞGEM Projesi Koordinatörleri faaliyetleri hakkında bilgiler verirken; Bafra TSO Yönetim Kurulu Başkanı Göksel Başar ise Oda hizmet ve çalışmalarından bahsetti.
Tarım ve Kırsal Kalkınma alanında İPARD destekleri hakkında TKDK Samsun İl Koordinatörü Dr. Bülent Turan ve İPARD Uzmanı Mustafa Karlık İPARD programı kapsamında Tarımsal İşletmelerin Fiziki Varlıklarına Yönelik Yatırımlar, Tarım ve Balıkçılık Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması ile İlgili Fiziki Varlıklara Yönelik Yatırımlar, Çiftlik Faaliyetlerinin Çeşitlendirilmesi ve İş Geliştirme gibi destek faaliyetlerinden kimlerin nasıl yararlanabileceğini anlattılar.
Aynı zamanda Bafra TSO üyesi olan ve Bafra ‘da faaliyet gösteren Toker Danışmanlık firması sahibi İncilay Toker’de İPARD desteklerinin projelendirme aşamalarını, projelerin nasıl yürütüldüklerini anlatarak sonuçlanmış ve devam eden projeler hakkında örneklerle açıklamalarda ve bilgilendirmelerde bulundu.
KOSGEB destek programları hakkında bilgiler veren KOSGEB Samsun Hizmet Merkezi Kobi Uzmanı Nebahat Livaoğlu; Kobi Proje Destek Programı, Tematik Proje Destek Programı, İşbirliği-Güçbirliği Destek Programı, Ar-Ge, İnovasyon, Endüstriyel Uygulama Destek Programı, Girişimcilik Destek Programı, Genel Destek programlarından bahsederek bu programlardan kimlerin ve nasıl yararlanacağı hakkında bilgiler verdi.
İŞKUR Bafra Hizmet Merkezi Müdürü Yakup Ergenlik İstihdam Politikaları ve Çalışmaları konularından bahsederek işletmelerin İŞKUR’dan nasıl faydalanabileceklerini ve İŞKUR’un hangi konularda destek verdiğini anlatarak Aktif işgücü piyasa programları, Mesleki Eğitim Kursları, Girişimcilik Eğitimi ve İş Kurma Stratejileri, İŞKUR Destekleri ve İşbaşı Eğitim Programı Teşvikleri, İşbirliği ve Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri (Umem), Engelli, Hükümlü ve Eski Hükümlülere Yönelik Mesleki Eğitim, Toplum Yararına Programlar, İş Güvenliği ve İşçi Sağlığı, Yönetim Geliştirme ve İş Kurma Süreci hakkında sunumlar gerçekleştirdi.
Bafra TSO tarafından AB projesi olarak hazırlanan ve faaliyetine başlayan Bafra İŞGEM (Bafra Ticaret ve İhracatı Geliştirme Birimi) Projesi ile ilgili ise Proje Takım Lideri Mike Mann ve Kobi Uzmanı Pınar Özbay bilgilendirmede bulundu.
Bafra İŞGEM projesinin 2 yıl süreceğini amacının Bafra’nın Sosyo-Ekonomik Gelişmesine Katkıda Bulunmak ve Bafra'daki işletmelerin rekabet gücünü arttırabilmek için özellikle ihracatın geliştirilmesine odaklanmak olduğunu vurguladılar.
Bafra Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Göksel Başar ise konuşmasında “Bu yıl üçüncüsünü gerçekleştirdiğimiz ve her yıl olduğu gibi önce bölgesel toplantılarla başlayıp 19 Mayıs, Alaçam ve Yakakent ilçelerindeki üyelerimizle bir araya gelerek bölgesel konuları paylaştık. Hemen ardından da hız kesmeden sektörel (mesleki) toplantılara geçtik ve bu akşamda sizlerle son toplantıyı tamamlamış olduk.” dedi.
Bafra TSO’ nun çalışmaları ve faaliyetlerinden bahseden Başar “toplantılarda konuşulan konular çerçevesinde sizlerden talep ve temennilere göre Odamızca gerekli çalışmalar yapılmaktadır. Örneğin alınan geri dönüşler TOBB’a ve ilgili makamlara iletilmektedir. Bunun dışında sizlerden aldığımız talepler doğrultusunda eğitim, bilgilendirme toplantıları, seminerler ve lobi faaliyetleri düzenlenmektedir.
Tüm bunların yanı sıra Bafra OSB’ye yatırımcı çekmek konusunda var gücümüz ile çalışmaktayız. Bu gün itibari ile Bafra OSB’de Toplam 33 firmaya kısmi bedelsiz olarak 43 parsel karşılığında toplam 358.016,37 m2 arsa tahsisi yapılmıştır. Tahsis oranı % 63,37’dır. 16 firmamız işyeri açma ve çalışma ruhsatı alarak üretime geçmiş olup, yaklaşık 400 kişi istihdam edilmektedir.
Ayrıca Bursa’da faaliyet gösteren Fabio Hava Süspansiyon Sistemleri ve Yedek Parça Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi; Bafra Organize Sanayi Bölgesi (Bafra OSB)’de yatırım amacı ile satın aldığı 15 bin metrekare alan için sözleşme imzaladı ve inşaat aşamasına başladı. Firma ilk yılında 80 işçi çalıştırmayı taahhüt etmiştir.
Bürokratik işlemleri Bafra TSO tarafından yürütülen Sera OSB de önemli bir aşama daha kaydedilerek müteşebbis heyet 15.10.2015 tarihinde yapılan toplantıda müteşebbis heyetinin; Samsun Valiliği Yatırım İzleme Koordinasyon Başkanlığı, Samsun Büyükşehir Belediyesi, Bafra Belediyesi, Bafra Ticaret ve Sanayi Odası, Bafra Ticaret Borsası ve Bafra Ziraat Odasından oluşmasına karar verilmiştir.
Sera OSB olarak kurulacak alan verimli bir arazi olup, İşletmeler seralarını kurulduktan sonra bölgenin ihtiyaçları doğrultusunda her türlü sebzecilik, fidecilik onun yanında çiçekçilik üretimi yapılabilirler. Alanımızın içinde büyüklüğe göre 53 adet 10 dekar, 10 adet 15 dekarlık kapalı alana sahip işletme ile Paketleme ambalajlama soğuk hava depoları, arıtma su tesisi gibi tesislerin yapılması planlanıyor.
Sera OSB hayata geçtiğinde ise burada planlanan istihdam sayısı 650 ile 700 kişi civarıdır.
Bafra OSB’nin 2.etabına gerçekleştireceğimiz Medikal İhtisas OSB (Medikal OSB) de de artık sona gelindi. Önümüzdeki günlerde Çed raporumuzu alarak Medikal OSB’de önemli yol kat etmiş olacağız” dedi.
Başkan Başar toplantılarda İş Sağlığı ve Güvenliği, Bafra İşletme Fakültesi, Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi, Bafra İş Gem Projesi…v.s gibi konulara da değindi.
Ayrıca Bafra Ticaret ve Sanayi odasına kayıtlı, üyelikleri 30 yıl ve üzeri olan 11 firmaya da Şükran Plaketleri taktim edildi.
Oktay ZERRİN-Bafra
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.