İthal ete isyan edenler 'U' dönüşle geldi
Saray'ın sahibi Necati Kurmel, Urfa'da ithal hayvanla kurulacak dev çiftliğe ortak olacağı iddiasına karşı "Neden olmasın?" diyor. Geçtiğimiz hafta hayvan ithalatının et fiyatlarını düşürmesi üzerine 'ithal et fiyatlarıyla baş edemeyiz' deyip yerli besi hayvanı alımını durdurduklarını açıklayan büyük gruplar teker teker çark ediyor. Banvit'in besi işine devam etmek amacıyla Avusturya'dan et almak için araştırma yaptığı ortaya çıktıktan sonra Saray Çiftliği de yoluna hem yerli hem de ithal besi hayvanıyla devam etme kararı aldı. Saray Çiftliği'nin sahibi Necati Kurmel, sektörde Ethem Sancak ve Ata Holding ile Urfa'da 50 bin başlık bir besi çiftliği kurdukları yönündeki iddialara ise, "Ata-Sancak ile görüşüyoruz, böyle bir iş yapabiliriz, neden olmasın" diye yanıt verdi. Şu an 20 bin baş olan besi hayvanı sayısını ise 40 bin başa çıkarmayı planladıklarını dile getiren Kurmel, "Tarım yapacak arazi arıyoruz. Adana'da 4 bin dönüm bir arazi aldık ama bu yetmiyor. Arazi bulursak hemen hayvan sayısını artıracağız" dedi. Kurmel "20 bin başlık bir tesis ve 20 bin dönüm alan üzerinde yapılan tarımdan bahsediyoruz. 100 milyon dolarlık bir yatırım var ortada. Hayvanları satıp çıkmak kolay değil" diye konuştu.
İTHAL DE ALIRIZ
150-200 kiloluk besi hayvanlarını alıp besleyip 500 kilo olarak sattıklarını dile getiren Kurmel, "Biz Kars, Erzurum, Adana, Ege, Artvin bölgelerinden yerli hayvan alımı yapıyoruz ve buna devam edeceğiz. İthal hayvanlar ise genellikle 450 kilo oldukları için tercih etmiyoruz. Biz kârı, hayvanları besleyip yüksek ağırlıklara uklaştıklarında elde ediyoruz. Ama 150-200 kiloluk ithal hayvanlar olursa ithal ederiz" dedi.
EN BÜYÜK ÇİFTLİK
Saray Çiftliği şu anda 20 bin baş besi ve bin 200 baş sağmal hayvan varlığıyla Türkiye'nin en büyük çiftliklerinden biri. Kurmel kapasiteyi 40 bine çıkarmayı planlıyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.