'Kaçak Çay' girişine tepki
Üretimin korunması bakımından gümrük vergisinin arttırılması olumlu bir gelişme olmakla birlikte yeterli değildir" dedi.
TZOB Genel Başkanı Bayraktar yaptığı yazılı açıklamada, kaçak çay girişinin önlenmesini istedi. Bayraktar, Dünya Ticaret Örgütü'nün tarım müzakereleri doğrultusunda yüksek gümrük vergilerinde indirimler yapılması durumunda, yabancı çayların ülkeye girişinin kolaylaşacağını ve Türkiye'de yabancı çaylar karşısında rekabetin zorlaşacağını ifade etti. Yeşil çay, organik çay gibi alternatif işleme ve üretim şekillerine yeterli miktarda prim verilmesi, maliyetlerin düşürülmesi ve kalitenin artırılması yönünde politikalarla çayda daha rekabetçi bir yapı oluşturması gerektiğini kaydeden Bayraktar, "Ülkemiz açısından taşıdığı önem dikkate alınarak DTÖ ile müzakerelerde çay özel ve hassas ürünler kapsamında ele alınmalıdır" diye konuştu.
Bayraktar, 2007-2013 Dokuzuncu Kalkınma Planı'nda plan dönemi sonundaki özelleştirme işlemleri sonucunda kamunun çay sektöründen tamamen çekilmesinin öngörüldüğünü belirterek, "Bilindiği üzere Çaykur üreticilerimizin ürettiği çayın pazarlanması ve değerlendirilmesinde önemli bir rol oynamaktadır. Nitekim üretilen çayın yaklaşık yüzde 55'i Çaykur tarafından alınmakta ve pazarlanmaktadır. Son yıllarda Çaykur yeşil çay, poşet çay gibi çeşitlerle ürün yelpazesini genişleterek, çay piyasasında daha fazla yer almakta ve kar eden bir kuruluş olarak varlığını devam ettirmektedir. Ülkemiz çay üretiminin ve çay üreticilerimizin korunması bakımından Çaykur özelleştirilmemelidir; özelleştirilecekse üretici kuruluşlarına devredilmelidir" ifadelerini kullandı.
Ülkemizde yaklaşık 200-220 bin ton kuru çay üretildiğini ifade eden Bayraktar, "Üretilen çayın ülke içinde tüketildiği dikkate alındığında yurda kaçak yollarla giren çaylar, sektörde ciddi sorunlara yol açmaktadır" şeklinde konuştu.