Kaçak ete dikkat
Söz konusu etler zengin fakir ayırt edilmeksizin toplumun tüm kesimlerine yedirilerek, mezbahane dışında kesilen bu hayvanların sağlık durumları ve geçmişleri hakkında hiçbir şey bilinmediğinden halk sağlığı büyük risk altında. Büyükbaş hayvanlardan insana geçen 200'e yakın hastalık olduğunu vurgulayan uzmanlar, denetimsiz kesilen hayvanlardan şarbon, verem, kuduz, brusella gibi tehlikeli hastalıkların yayılabileceği uyarısında bulundu.
KURUMLAR YETERSİZ KALIYOR
Hastalıklı hayvanların devletin zamanında müdahale etmemesi yüzünden, bedelinin çok altında elden çıkarılıyor. Devlet tazminatlı bir hastalık olan brusella, devletin ödemeleri geç yapması, hayvan bedellerini düşük tutması gibi nedenlerden dolayı vatandaş elinden çıkarmak için farklı yollar arıyor. Samsun'a dışarıdan gelen etlerin muayenesinin yapılması gerekirken, Samsun'da bugüne kadar hiçbir kayıt tutulmamış. Ne kadarı kaçak, ne kadarı denetim içinde bilinmiyor.
TESİSLERDEKİ KESİMLER YETERSİZ
Samsun'daki entegre tesislerinde günlük ortalama 40 dolayında büyükbaş hayvanın kesiminin gerçekleştiği öne sürülürken, uzmanlar normal şartlarda mezbahanede kesilen hayvanların, veteriner hekim tarafından muayene edildiğini, fakat Samsun için günlük et tüketimine bakıldığında bu kesimlerin yetersiz olduğunu vurguladı. Bu yetersizlik kaçak et iddiasını daha da güçlendiriyor.
KURUMLAR ARASINDA KOORDİNASYON EKSİKLİĞİ VAR
Denetleme mekanizmalarının yeterince iyi işlememesi fırsatçılara gerekli zemini hazırlıyor. Tarım İl Müdürlüğü ile Büyükşehir Belediyesi arasında gerekli ve yeterli olacak koordinasyon kurulamıyor. Belediyelerin, kendi bünyesinde yeterli düzeyde veteriner hekim bulundurmadığı iddia edilirken, belediyelerin veteriner hekim istihdam etmesi ve yapılan denetimleri sıklaştırması gerekiyor. Bülent KARSLIOĞLU