Kadın çiftçiler işveren oluyor,

Kadın çiftçiler işveren oluyor,
Tarımın finansmanı amacıyla 62 yıl önce kurulan ve bugün de kırsalda çiftçiliğin yaşaması için çalışan Şekerbank, Türkiye’de kadın istihdamında kayıt dışılığın yaygın olduğu alanların başında gelen tarımda, girişimci kadın çiftçilere destek oluyor.

Tarımda kadın girişimciliğinin güçlendirilmesi amacıyla Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından başlatılan, Şekerbank’ın desteğiyle ve İŞKUR ile KOSGEB’in katkılarıyla yürütülen“Tarımda Kadın Girişimciliğinin Güçlendirilmesi Programı”kapsamında, Kırklareli, Gaziantep, Zonguldak, Muğla, Malatya, Balıkesir, Çankırı ve Konya’da 407 kadın çiftçiye 10 gün süreyle 70 saat “Uygulamalı Girişimcilik” eğitimi verildi. Eğitimlerin ardından söz konusu illerde düzenlenen törenler ile sertifikalarını alan kadın çiftçilerin girişimcilik fikri ile geliştirdiği projeler; proje pazarlarında halkın, kalkınma ajansları ile kamu ve özel sektörden tüm kurumların beğenisine sunuldu. Söz konusu 8 ilin birincilerine ilişkin yapılacak yeni değerlendirme süreci sonunda finale kalacak projeler, 15 Ekim Dünya Kadın Çiftçiler Günü’nde ödüllendirilecek.

“Tarımda Kadın Girişimciliğinin Güçlendirilmesi Programı”, bugüne kadar tarımda kadın girişimciliği konusunda yürütülen en kapsamlı proje niteliği taşıyor. Özel sektör, kamu ve sivil toplum kuruluşlarını bir araya getiren program; tarımın değişik alanlarında faaliyet gösteren, yenilikçi, yaratıcı, kaynakları verimli ve sürdürülebilir kullanan, bulunduğu çevreye öncülük eden projelerin, kadın çiftçilerde yaratacağı farkındalık ile kırsalda işveren kadın sayısının artmasına sağlayacağı katkı açısından önem arz ediyor.

Büyük ödül Şekerbank’tan

Üretimin sürdürülebilirliği için çiftçiler toprağını, köyünü bırakıp gitmesin diye başlattığı “Aile Çiftçiliği Bankacılığı” projesi kapsamında kadın çiftçilere özel programlara destek veren Şekerbank, proje desteğinin yanında tarımda girişimci kadınların projelerini hayata geçirmelerine de katkı sunuyor.

Tarımda Kadın Girişimciliğinin Güçlendirilmesi Programı kapsamında, jürinin değerlendirmesi sonucu belirlenen 8 ilin birincileri, küçük birikimlerin ileride büyük yatırımlara kaynak olacağı düşüncesiyle Şekerbank tarafından altın hesap ile ödüllendirildi. 15 Ekim Dünya Kadın Çiftçiler Günü’nde İstanbul’da düzenlenecek final töreninde ise 8 ilin birincileri içinden jüri tarafından belirlenecek olan Türkiye birincisi proje, Şekerbank tarafından 30 bin TL ile ödüllendirecek.

Halil İbrahim Gül: “Tarımda kadın girişimciliğini en üst seviyeye çıkarmayı hedefliyoruz”

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Eğitim Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanı Halil İbrahim Gül, programa ilişkin yaptığı değerlendirmede, “Kırsal alanda yürütülen eğitim ve yayım çalışmalarının, çiftçimizin bilinç düzeyinin yükseltilmesinin ve örgütlenmesinin tarımsal üretim üzerindeki etkisinin önemli olduğunu çok iyi biliyoruz. Bu bilinçle kırsal kesimde yaşayan kadınlara götürülen hizmetlerde eğitim ve yayıma, bilinçlendirmeye, kooperatifleşmeye, istihdam yaratmaya özel önem veriyoruz. Ülkemizde, hedeflere ulaşmada, ekonomiyi büyütmede, sektörel çeşitlendirmeyi oluşturmada, istihdamı artırmada ve yerel kaynakları daha etkin bir şekilde değerlendirmede, kadın girişimcilerin önemli bir rol oynayabileceğinin farkındayız. Bu farkındalıkla Bakanlığımızca Kadın Çiftçiler Tarımsal Yayım Projemiz kapsamında bu yıl başlattığımız Tarımda Kadın Girişimciliğinin Güçlendirilmesi Programı ile tarımın her alanında eğitim çalışmalarına önem vererek, üretici ve girişimci ruha sahip kadınlarımızı KOSGEB/İŞKUR işbirliği ile ‘girişimcilik’ konusunda sertifika programlı eğitimler almalarını sağlayarak, uygulanabilecek projelerinin hayata geçirilmesinde etkinliklerini artırarak, tarımda kadın girişimciliğini en üst seviyeye çıkarmayı hedefledik.” diye konuştu.

Kendi imkanlarıyla sınırlı bütçelerini ortaya koyarak yapmış oldukları tarımsal faaliyetlerini büyütmek ve işletme kurmak isteyen çok sayıda kadın çiftçinin bulunduğuna işaret eden Gül, sözlerini şöyle sürdürdü:

“İşte bu programı başlatarak tarımda kadın girişimci adaylarının eğitimler yoluyla yeterliliklerinin sağlanması, iş fikri ile proje üreten kırsalda kadın sayısının artması, destekleyici uygulamaların hayata geçirilmesi yoluyla işletme kurabilmelerine imkan verilmesi ve tarımda kadın girişimciliğinin yaygınlaştırılması için önemli bir adım atmış olduk. Eminiz ki tarımda girişimci olacak kadınların önderliğinde oluşturulacak örgütlenmelerin, kadın emeğinin görünmezliğini ortadan kaldırılmasını sağlayacağı gibi, kadınlarda büyük bir bilinç sıçramasına, toplumsal yaşamda güçlenmelerine ve tarımda kadın girişimcilerin sayısının artmasına neden olacaktır.”

Halil İbrahim Gül, son olarak devam etmeyi düşündükleri program ile kadın çiftçilerin gücüne güç katmayı hedeflediklerini belirterek; “Üreten Kadın Büyüyen Anadolu” sloganımızla ekonomimizi canlandırmaya, kırsalda kadınlar arasında girişimcilik kültürünü geliştirmeye ve yaygınlaştırmaya çalışacağız.” dedi.

 

Halit Yıldız: “Tarımda kadın girişimciliğini destekleyerek köyden kente göçü engelliyoruz”

Şekerbank Genel Müdürü Halit Yıldız, Banka’nın, kuruluş amacını yerine getirerek kırsal kalkınmaya destek olmak için başlattığı ve dünyada bir ilk olan “Aile Çiftçiliği Bankacılığı” kapsamında bu önemli projeye destek olduğunun altını çizerek,“Tarım bankacılığı Şekerbank’ın DNA’sında var. Kuruluş amacı tarımı desteklemek olan ve bugün faaliyet gösteren tek özel banka olarak, çiftçileri sadece müşterimiz olarak değil, çalışanlarımızın anne babası, hasadını bize emanet eden yol arkadaşı olarak görüyoruz. Sürdürülebilir tarıma destek kapsamında bugüne kadar birçok çalışmaya imza atan Bankamız, bu doğrultuda Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın bu yıl içerisinde düzenlediği Tarımda Kadın Girişimciliğinin Güçlendirilmesi Programı’nın da destekleyicisi oldu. Şekerbank da program kapsamında kırsalda kadın girişimciliğini desteklemenin yanı sıra sunduğu ekonomik destek ile de projelerinin hayata geçmesine katkı sunuyor.” dedi.

Halit Yıldız, kadın istihdamında kayıt dışılığın yaygın olduğu alanların başında tarımın geldiğine işaret ederek, kırsaldaki kadınların istihdam olanağının zorluğuna dikkati çekti. Yıldız, “Bakanlığımızın işbirliği ile yürütülen Tarımda Kadın Girişimciliğinin Güçlendirilmesi Programı ile amacımız, kırsaldaki girişimci kadın sayısını ve proje üreten kadın çiftçi sayısını artırmak ve böylece kırsaldan kente göçü azaltarak üretimi desteklemektir.” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.