KALP HASTALARI DİKKAT !
Kalp hastaları sıcak havalarda ne yapmalı?
KALP HASTALARI SICAK HAVALARDA NE YAPMALI?
Büyük Anadolu Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Oğuzhan Yücel, aşırı sıcak havanın, özellikle kalp hastaları açısından bazı riskleri de beraberinde taşıdığını belirterek, kalp ve tansiyon hastalarının sıcak havalarda nelere dikkat etmeleri konusunda bilgiler verdi.
Kalp hastalarının sıcak havalarda yani yaz döneminde daha dikkatli olmalı gerektiğini belirten Büyük Anadolu Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Oğuzhan Yücel, özellikle kalp hastaları açısından ortaya çıkan risklerle ilgili bilgi verdi.
Kardiyoloji Uzmanı Dr. Oğuzhan Yücel, "Yüksek sıcaklıklar ve yüksek nemin beraberinde getirdiği sıvı kaybı. Sağlıklı insanları bile zaman zaman zorlarken kalp yetersizliği olan kişilerde , kalp krizi geçirenlerde, koroner damar hastaları ve tansiyon hastalarında istenmeyen kötü sonuçlara yol açabilir. Yaz aylarında sıcak havaların etkisi ile kalp krizi, kalp yetersizliğinin kötüleşmesi, ritim bozuklukları ve hastanelere kalp hastalığı nedeni ile yatış oranları kış aylarında yaza göre çok daha yükselir. Kış aylarında hava kirliliği ve artan solunum yolları enfeksiyonları özellikle , kalp yetersizliğinde kötüleşmeye ,soğuk hava nedeniyle koroner arter hastalarında damar spazmları ve göğüs ağrıları,kalp krizi, hatta ani ölümler görülebilmektedir. Bu yüzden yaz aylarında daha sık kalp rahatsızlıkları ortaya çıkar." dedi.
SU İÇİN, YAĞLI YİYECEKLERDEN UZAK DURUN
Kalp ve tansiyon hastalarının sıcak havalarda nelere dikkat etmeleri konusunda bilgiler aktaran Dr. Yücel, "Günün sıcak saatlerinde güneş altında uzun süre kalınmamalı. Güneşlenmek yada egzersizler ancak güneş ışınlarının etkisi yitirdiği akşam saatlerinde veya daha serin olan sabah erken saatlerde yapılmalıdır.
Aşırı sıcak vücut ısısını da artırır. Vücut sıcak havada soğutma sistemini çalıştırmak için kan damarlarını genişlettiği için kalp atım hızı artar,cilde daha fazla kan gönderir ve terleme ile ısıyı azaltmaya çalışır. Ancak fazla nemli havalarda terleme ile soğutma sistemi etkin çalışamaz.
Bu nedenle başta su, meyve suyu,ılık çaylar olmak üzere bol sıvı alınmalıdır. Hava sıcaklığı, günlük fizik aktivite ve kaybedilen suyun miktarına göre değişmekle birlikte günde en az 2 - 2.5 litre sıvı içilmelidir.
Yağlı yiyeceklerden ve sindirimi zor gıdalardan mutlaka uzak durulmalıdır. Kalp hastaları her zaman ki diyetlerini bozmamalı, bol miktarda taze sebze sebze ve meyve tüketilmelidir.Bu besinler hem bol sıvı içerirler,hem de vitamin ,mineraller ve antioksidanlar açısından zengindirler. Alkol ve kafein tüketiminden uzak durulmalıdır.
Yukarıdaki öneriler pek çok kalp hastası için geçerli olmakla birlikte , çok çeşitli ve değişik ciddiyette kalp hastalığı olduğunu , hastalığınıza ve size uygun en doğru önerileri, takibinizi yapan doktorunuzun verebileceği unutulmamalıdır." diyerek sözlerine son verdi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.