Kalp hastalıkları Samsun'da artıyor

Kalp hastalıkları Samsun'da artıyor
Samsun Tabip Odası Pratisyen Hekimlik Kolu Başkanı Dr. Nuray Ensali'den Samsun ile ilgili çarpıcı açıklama. Ensali, "Tıptaki gelişmelere rağmen, Samsun'da kalp-damar hastalıklarından ölenlerin sayısı gün geçtikçe artmaktadır" dedi.

Samsun Tabip Odası tarafından düzenlenen 10 saatlik "Akut Koroner Sendromları Kursu" 5-6 Aralık tarihlerinde Türk-İş Atakum Eğitim Merkezi'nde gerçekleştirildi. Kursun bilimsel yöneticiliğini OMÜ Tıp Fakültesi Öğretim üyesi Doç. Dr. Sabri Demircan yaptı.

SAMSUN'DA KORUYUCU
KARDİYOLOJİ SAĞLANMALIDIR

Açılışta konuşan Samsun Tabip Odası Prtaisyen Hekimlik Kolu Başkanı Dr. Nuray Ensali, tüm tıbbi gelişmelere rağmen Samsun ve Türkiye'de kalp-damar hastalıklarından ölümlerin hızla arttığını belirterek, koruyucu kalp sağlığı hizmetlerinin Samsun'da hızla yaygınlaştırılması gerektiğini söyledi. Ensali, "Kolesterol yüksekliği, obezite, diyabet ve hipertansiyon sorunlarındaki hızlı artış dikkate alındığında, koroner hastalıklar ile mücadele etmede korunmak en iyi yoldur. Koroner arterleri genişletici girişimler (koroner anjiyoplasti) veya koroner by-pas cerrahisi uygulamaları başarılı ve etkili yöntemlerdir. Ancak koruyucu kardiyoloji Samsun için çok önemli bir sağlık yaklaşımıdır" dedi.

EN BÜYÜK
ÖLÜM NEDENLERİ ARASINDA

Ensali'nin konuşmasının ardından sertifika töreninde söz alan Samsun Tabip Odası Başkanı Uzm. Dr. Cem Şahan ise, "Ulusal kalp sağlığı politikası Samsun için yaşamsal uygulanması gereken bir yaklaşımdır. Samsun'da kalp-damar sağlığı sorunu son yıllarda artış göstermektedir. Kalp-Damar hastalıkları (KDH) birçok Avrupa ülkesinde orta ve ileri yaş grubunda en önemli mortalite (ölüm) nedenidir. Avrupa'da tüm ölümlerin yüzde 49'u, 65 yaş altındaki ölümlerin ise yüzde 30'u KDH'ya bağlıdır. KDH mortalitenin yanı sıra çok önemli işgücü kaybı ve mali yüke neden olmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve diğer bazı kuruluşların yaptığı değerlendirmeler KDH, özellikle koroner kalp hastalığına bağlı ölümde ülkeler arasında önemli farklılıklar olduğuna ve bu farklılıkların zaman içindeki değişim eğiliminin benzer olmadığına dikkat çekmektedir" diye konuştu.

UYGUN FİZİKİ
ŞARTLAR OLUŞTURULMALIDIR

“Kalp Sağlığının Özendirilmesi – Avrupa Uzlaşı Raporu” hakkında da bir değerlendirme yapan Şahan, şöyle konuştu:" Sağlıklı kalpler için sadece eğitimin yeterli olamayabileceği, uygun fizik ve çevre şartlarının da sağlanması gerektiği kararlaştırılmıştır. Politikaların oluşturulması ve planlanmasında birçok sektöre yer verilmesi gerektiği düşünülmüştür. Özellikle düşük eğitim düzeyine sahip ve ekonomik açıdan dezavantajlı grupların hedef kitle seçilmesi gerektiği kararlaştırılmıştır. Tütün kullanımı, diyet, beslenme, bedensel aktivite ve obeziteye karşı savaşta uzman raporları çevçevesinde politika oluşturulmalıdır" "Akut Koroner Sendromları Kursu" yapılan sertifika töreninin ardından sona erdi.