Kamaşan gözü ovmak korneanın yapısını bozuyor
Uzmanlar, gözde kızarıklık, çapaklanma, yanma, batma, kaşıntı ve sulanma gibi şikâyetlerin alerjik göz nezlesinin habercisi olabileceğini ifade etti. Tedavi edilmeyen alerjik göz nezlesinin ileride ciddi derecede görme kaybına da sebep olabileceği belirtiliyor. Bahar aylarının gelmesiyle alerjik hastalıklar da ortaya çıkmaya başladı. Alerjik hastalıkların ilk sıralarında ise göz hastalıklarının geldiği belirtiliyor. Dünyagöz Antalya’dan Op. Dr. Alper Özel, alerjik göz nezlesinin erken teşhis edilmediğinde görme kaybına kadar uzanan ciddi sorunlar ortaya çıkarabileceği söyledi. Alper Özel, rüzgarla birlikte uçuşan polenler ve tozlar alerjik göz nezlesini ortaya çıkardığını, alerjik göz nezlesi genellikle atopik bünyeli diye adlandırılan çocuklarda, çocukluk yaşlarıyla ortaya çıkıp yıllarca aynı mevsimlerde kendini gösterdiğini ifade etti.
Op. Dr. Özel ayrıca alerjinin en rahatsız edici yanının göz kaşınmaları olduğunu, gözleri kaşımanın ve ovuşturmanın gözün önündeki saydam tabakası olan korneanın yapısında bozulmalara sebep olabileceğini ve bunun sonucunda en ciddi görme kaybı ‘keratokonus’ ile sonuçlanabileceğini vurguladı.
"GÖZLÜK VE ŞAPKA TAKARAK DIŞARI ÇIKILMALI"
Özel, alerjinin tedavisinde en önemli yapılması gereken şeyin alerjen madde tespit edilebiliyorsa mümkün olduğu sürece ondan kaçınmak gerektiğini hatırlattı. Göz alerjilerinden korunmak için tozlu ortamlardan uzak durulmasını, şapka ve gözlük takarak dışarıya çıkılmasını tavsiye eden Op. Dr. Alper Özel, açıklamasına şöyle devam etti: "Havalandırma yerine filtreli olduğu için klima kullanın. Gözünüzü elinizle kaşıyıp, ovuşturmayın. Göze el temasından mümkün olduğunca uzak durun. Yatak odanızda toz çekmeyen kumaşlardan yapılmış, sık yıkamaya müsait yatak örtüleri ve nevresimler kullanmayı tercih edin. Evde toz alırken ıslak bez kullanın. Evinizi de mutlaka günde bir kez süpürün. Ellerinizi ve yüzünüzü sık sık bol su ile yıkamayı da ihmal etmeyin. Gözdeki kızarma sulanma ve yapışmanın sadece alerjik olmayıp viral veya bakteriyel sebeplerle de olup bulaşıcı olabileceğini unutmayın." CİHAN
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.