Kamuda şiddet gören kadınlar sessiz kalıyor

Kamuda şiddet gören kadınlar sessiz kalıyor
KESK'ten yapılan açıklamaya göre, KESK AR, Ekim 2010'da 15 ilde Kamusal Alanda Kadına Yönelik Şiddet Araştırması gerçekleştirdi. Araştırmadan çarpıcı sonuçlar çıktı. Kadınlar şiddette karşı sessiz kalıyor

Kamu emekçisi kadınlar kamusal alanda çeşitli olumsuz davranışla ve şiddetle karşılaşıyor. Kadınların büyük bölümü bu olaylar karşısında herhangi bir şey yapmıyor, olayı suskunlukla geçiştiriyor. Araştırma kapsamında 972 kamu emekçisi kadınla yüz yüze görüşmeler yapıldı. Kadınlara, kamusal alan olarak tanımlanan işyeri, sokak ve kamusal güç-kolluk kuvvetleri başta olmak üzere kadınların şiddete ilişkin deneyimlerini, şiddete maruz kalıp kalmadıklarını ve şiddetle baş etme yollarını, kullandıkları dayanışma ağlarını ortaya çıkarmayı hedefleyen sorular yöneltildi. ''İş yerinde aşağıdaki davranışlardan herhangi biriyle karşılaştınız mı?'' sorusuna karşılık kadınların yüzde 30'u amirleri tarafından takdir edilmediklerini, yüzde 25'i iş yükünün fazla olduğunu, yüzde 24'ü amirlerinin kendilerine bağırdığını, yüzde 22'si kendisine saygı gösterilmediğini, yüzde 13'ü dinlenilmediklerini, yüzde 11'i aşağılayıcı davranışlarla, tavırlarla karşılaştıklarını ifade etti. Kadınların 16'sı amirlerinin giyimlerine, yüzde 7'si saçlarına ve makyajlarına karıştığını belirtti. Mesai arkadaşlarına ilişkin verilen cevaplarda kadınların yüzde 17'si mesai arkadaşlarının kendilerine saygı göstermediklerini, yüzde 11'i takdir etmediklerini dile getirdi. Fiziksel şiddet olarak nitelendirilebilecek eylemlerin yapılma oranı ise hem amirlerde hem de mesai arkadaşlarında yüzde 2-3 arasında olarak ifade edildi. Araştırmada, olumsuz davranışlarla ya da şiddetle karşılaşan kadınların baş etme yollarına bakıldığında ise bu tür davranışlarla karşılaşan kadınların yüzde 60'ından fazlası herhangi bir şey yapmıyor, olayı suskunlukla geçiştiriyor. Sendika üyesi kadınların iş yerinde şiddet ya da olumsuz davranışlar karşısında sendika üyesi olmayan kadınlara göre daha aktif bir tavır aldıkları görülüyor. Üst mercilere şikayet etme, konuşarak halletmeye çalışma, arkadaşlarından destek isteme ve benzeri tüm baş etme mekanizmalarını sendika üyesi kadınlar daha fazla kullanıyor.

SOKAKTA ŞİDDET

''Sokakta aşağıdaki davranışların herhangi biriyle karşılaşıyor musunuz/karşılaştınız mı?'' sorusuna kamu emekçisi kadınların dörtte biri sokakta fiziksel taciz ve sarkıntılığa maruz kaldığını ifade etti. Kadınların yüzde 24.7'si izlenilip takip edildiğini, yüzde 22.1'i aşağılayıcı küçümseyici davranış ve tavırlarla karşı karşıya kaldığını belirtti. Kadınların sokakta uygulanan şiddete karşı geliştirdikleri karşı koyma mekanizmalarına bakıldığında ''bağırmanın'' başta geldiği görüldü. Kadınların yüzde 33'ü ise sokakta karşılaştıkları şiddete karşı hiçbir şey yapmıyor ya da yapamıyor.
''Kamusal gücün-devletin kolluk kuvvetlerinin aşağıdaki davranışlarından herhangi birini maruz kaldınız mı?'' sorusuna karşılık kamu emekçisi kadınların yüzde 16.2'si kolluk kuvvetlerinin kendilerine bağırdığını ve azarladığını, yüzde 11.9'u ise aşağılayıcı ve küçümseyici tavırlarla karşı karşıya kaldıklarını ifade etti. Sendikalı ve sendikasız olarak bakıldığında sendikalı kadınların kolluk kuvvetlerinin şiddetine daha fazla maruz kaldıkları görülüyor. Sendikalı kadınların yüzde 20'si aşağılayıcı tavırlarla karşılaştığını, yüzde 17'si taciz edildiklerini ve sarkıntılık yapıldığını, yüzde 15.3'ü polislerin politik görüşleri ile alay ettiğini belirtti. Kolluk kuvvetlerinin uyguladığı şiddete karşı gösterilen tavırlara bakıldığında üst mercile şikayet etme başta geliyor. Sendikalı kadınların yüzde 36'sı sendikasından yardım aldığını, yüzde 34'ü bir üst merciye şikayet ettiğini, yüzde 36'sı karşılık verdiğini kaydetti. Sendika üyesi olmayan kadınların ise yüzde 38'i üst mercilere şikayet etmekte, yüzde 26'sı ise karşılık verme yoluna gittiğini dile getirdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.