Kanserli patates ihracatı baltaladı

Kanserli patates ihracatı baltaladı
Samsun Limanı'ndan Rusya ve Gürcistan'a patates ihracatı yapan bir firmanın Nevşehir patatesinin kanserli olması ve ihracatının yasaklanmasına rağmen bu ilden aldığı patatesi sahte belge ile Amasya menşei göstererek ihracat yaptığı ve Zirai Karantina Müdü

Geçtiğimiz aylarda Rusya'nın Türkiye'den yaş sebze ve meyve almamasının hastalıklı ürünlerin bu ülkeye ihracatına göz yumulmasının kaynaklandığını bildirildi. Antalya, Mersin, Bursa, Samsun, Adana ve Amasya'dan yaş sebze ve meyve italatı yapan Rusya'nın, hastalıklı ürünlerin Türkiye tarafından ihracatına izin verilmesinden dolayı alımı durdurduğu vurgulandı. Binlerce çiftçiyi, nakliyeciyi, ambalajcıyı, toptancıyı ve ihracatçıyı derinden sarsan bu olayın Samsun Zirai Karantina Müdürlüğü'nün Samsun Limanı'ndan kanserli patateslerin ihracatına izin vermesinden kaynaklandığı iddia edildi.

SAHTE BELGELERE İZİN VERİLDİ
Limandan ihracat yapan firmaların, İl Tarım Müdürlükleri'nden ürünlerinin hangi il'e ait olduğunu belgeleyen menşei alması gerektiği ve bu çerçevede yaş sebze ve meyve ihracatına izin verildiği bildirildi. Ancak, yaklaşık 8 ay önce limandan Gürcistan üzerinden Rusya'ya ihracat yapacak olan bir firmanın Nevşehir'den aldığı kanserli patatesleri Samsun Limanı'ndan göndermek istediği menşei olmaması nedeniyle Zirai Karantina Müdürlüğü'nde görevli kontrol mühendislerinin izin vermediği ifade edildi. Bunun üzerine patateslere Amasya menşei olduğunu yönünde sahte belge hazırladığı öne sürülen firmanın Zirai Karantina Müdürü Hidayet Tan ile Müdür Yardımcısı Mahir Mete aracılığı ile ihracatı gerçekleştirdiği ileri sürüldü. Özellikle bu tür sorunlu ihracatların 15 tane kontrol mühendisi olmasına rağmen sürekli aynı kontrol mühendislerine yaptırıldığı ve onlar vasıtası ile ürünlere Sağlık belgesi alındığı ifade edildi.

DEVLETTE ZARARA UĞRATILDI
Zirai Karantina Müdürü Hidayet Tan ile Müdür Yardımcısı Mahir Mete'nin sahte belgelerle ihracatına izin verdiği öne sürülen firmanın, bir TIR patates ihracatı yapmasına rağmen belgelerde yaklaşık 50 TIR ihracat yaptığını göstererek devletten yaptığı ihracatın yarısı kadar teşvik almasına neden olduğu iddia edildi.

GÖREVDEN ALINDI HALEN BIRAKMADI
Yaşanan bu olaylarından ardından Koruma Kontrol Genel Müdürlüğü, hakkında şikayetler bulunan Zirai Karantina Müdürü Hidayet Tan ve Müdür Yardımcısı Mahir Mete için 7 ay önce soruşturma açtı. Müfettişler yaptıkları incelemede bazı usülsüzleri tespit ederek Tan hakkında inceleme raporu tuttu. Bunun üzerine Tan'a Yüksek Disiplin Kurulu tarafından çeşitli cezalar verildiği iddia edildi. Ayrıca, 15 gün önce görevden alındığı yönünde Tarım Bakanlığı tarafından kendisine bildirilen Tan'ın, görevden alındığına dair gönderilen tebliği sümen altı yaparak 15 gündür makamdan ayrılmadığı ileri sürüldü. Tarım Bakanlığı'nın Zirai Karantina Müdürleri'nin isimlerini yayınlandığı internet sitesinden ismi silinen Tan'ın ne zaman görevden ayrılacağı ise merak konusu oldu. Öte yandan Tarım ve Köyişleri Bakanlığı 5.5 yıldır Samsun'da müdürlük yapan Tan'ın ismini internet sitesinden kaldırdı.

İlyas GÜN